Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Uc Aylar ve Regaib Gecesi

27 Haziran 2008

Muhterem Muslumanlar!
Bu haftaki hutbemiz MUBAREK UC AYLAR VE REGAIB GECESI hakkindadir.
Onumuzdeki persembeyi cumaya baglayan gece Regaib Kandilini, cum`a gunu de Receb-i Serif ayinin ilk gununu idrak edecegiz.Dolayisi ile bu sene mubarek uc aylarimiza bir kandil gecesi ile baslamanin saadetini yasayacagiz.Mubarek uc aylarimizin birincisi Receb-i serif ayidir.Mevlamiz Kur`an-i Kerimde soyle buyuruyor:"Allah’ın, gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram olan (yani hürmetli,hurmet edilmesi icabeden) aylardır."(Tevbe Suresi,36).Iste hurmet edilmesi icabeden aylardan biride uc aylarin ilki olan Receb-i seriftir.Receb-i serif ve Regaib Gecesi, aynı zamanda Ramazan-i serif ayının da ilk habercisi olma şerefini taşımaktadırlar.Peygamber Efendimiz de hadis-i seriflerinde soyle dua buyuruyor:"Allahim! Receb ve Şaban ayını bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulastir".
Allah dostlari da ummet-i Muhammedi bu aylarda ibadete tesvik etmisler ve soyle buyurmuslardir."Receb-i serif ve Saban-i serifte kalp makinelerini duzeltemeyenler Ramazan-i seriften istifade edemezler".Demek ki Ramazan-i serifin hayirlarindan,bereketlerinden mahrum olmamak icin Receb ve Saban aylarinda gafil olmamak lazimdir.Zira Peygamber Efendimiz soyle buyuruyor:"Cebrail a.s. geldi ,Ya Resulellah!Ramazan-i serife ulasip da kendini affettiremeyen kimse Allah`in rahmetinden uzak olsun dedi,bende amiin dedim".Ramazan-i serifte kendimizi affettirebilmemiz icin de Receb ve Saban aylarini ihya etmeliyiz,gafil olmamaliyiz.İmam-ı Gazali hazretleri soyle buyuruyor:
Ahiret yolcusunun, ibadetle ihya edilmesi kuvvetle müstehab olan mübarek geceleri boş geçirmesi uygun değildir; çünkü bunlar hayır mevsimleri ve kârı bol olan gecelerdir. Kazançlı mevsimleri ihmal eden tüccar, bir kâr sağlayamadığı gibi, mübarek geceleri gafletle geçiren ahiret yolcusu da maksada ulaşamaz. (İhya)
Muhterem Muslmanlar!
Receb-i serif ayi, Sehrullah yani Allahu Teala`nin ayidir.Bu aya oruclu girmeli ve bu ayda cok iltica etmelidir.
Recep ayinin 1. gunu oruc tutanlara 3 senelik, 2. gunu oruc tutanlara 2 senelik, 3. gunu oruc tutanlara ise 1 senelik nafile oruc sevabi verilir.Bu,hadis-i serif ile sabittir.Uc gunden sonra her gunune birer ay oruc sevabi verilir.
Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesi yani onumuzdeki persembeyi cumaya baglayan gece Regâib Gecesi`dir. Regaib Gecesi, Hz.Amine`nin Peygamber Efendimize hamile oldugunu anladigi gecedir. Bu geceyi, oruçlu olarak karşılamalıdır. Rahmet kapılarının ardına kadar açık olduğu bu geceyi gaflet içinde geçirilmemeli, bir fırsat gecesi olarak değerlendirip, ibadetle ihya etmelidir.

Regaib Gecesi her zaman Receb-i Serif`in ilk Cum`a Gecesidir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki mubarek gece bir araya gelince, kiymeti daha da artmis bulunmaktadir. Allahü Teâlâ bu geceye hürmet edenleri affeder.Bu gece yapılan dualar kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s.) soyle buyuruyor:"Receb-i serif'in ilk Cuma gecesini [yani Regaib gecesini] ihya edene, kabir azabı yapılmaz. "
"Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi."

Muhterem Muslmanlar!
Regaib Gecesi, aksamla yatsi arasinda 12 rekat hacet namazi kilinir.Iki rekatta bir selam verilerek kilinan bu namazda, Fatiha`dan sonra her rekatte 3 Inna enzelnaahu....ile 12 Ihlas-i serif okunur.Ayrica bu gece tesbih namazi kilmaninda cok buyuk sevabi vardir.
Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim:"Receb Allah-u Teala`nin ayi,Saban benim ayim,Ramazan ummetimin ayidir".


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com