Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kurban bayramı hakkında (Hutbe)


Ey şeref-i İman ile müşerref olan ehl-i İman,
Kurban, lûgat itibâriyle yakın olmak, yaklaşmak manâsınadır. Şer-i şerîf ıstılâhında ise; Rabbımızın rızâsına yakınlık kazanmak için, muayyen hayvanların kesilmesi ile îfâ olunan malî bir ibâdettir.
Zirâ Cenâb-ı Hakk, Kevser süresinin ikinci âyetinde “Rabbın için namaz kıl, kurban kes” buyurmaktadır. Ayet-i Kerimede geçen venhar kelimesi emirdir. Vücûp (yani farzıyyeti) icap eder. Fakat bu kelimenin “kurban kesme” üzerine delaletinde şüphe olduğu için kurban kesmek “vacip” olarak kalmıştır.
Biz de hamdolsun, Bayram Namazımızı eda ettik. İbrâhim (a.s.)’ın yadigârı Kurban İbadetimizi ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hediyesi Kurban Bayramını, ifa ve idrak etmek üzereyiz.
Bir de, müslümanların bu ibadetlerini yerine getirebilmeleri için ve Bayram yapabilmeleri için, günler öncesinden gayretler ederek, Allah Yolunda hizmet eden, Allah Yolunda Kurban arayan müminler vardır ki, onların elde edecekleri mükâfatı anlayabilmek, Allah’ın izniyle, ancak ahirette mümkün olacaktır. Ve asıl bayram o gün yaşanacaktır.
Değerli kardeşlerim
Bu bayrama mahsûs olan kurban vecîbesi büyük ehemmiyet arz etmektedir.Bu husûsu Rasûlüllah (sav) Efendimiz. Hadîs-i Şeriflerinde şöyle beyan buyurmuşlardır: “Kim (el ve mal) genişliği bulupta kurban kesmezse,sakın namazgâhımıza yaklaşmasın.” Diğer bir hadîs-i şerifte de: “Ey İnsanlar! Kurban kesiniz. Onun kanı ile Allah’tan sevab isteyiniz. (Akan) kan her ne kadar yere düşmüş ise de, (hakîkat de) Allâh’ın himâyesinde vâki olmaktadır.” buyurulmuştur.
Ceneb-ı Hak Ayeti Celilede ise “Kurbanlarınızın ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; O’na ulaşan ancak takvânızdır buyrulmaktadır. Bu yüzden kurbanlarımızı ibadet niyetiyle keseriz. Esasen kurbanı diğer hayvan kesimlerinden ayıran da budur. Kurban ibadeti de tüm ibadetlerimiz gibi gösteriş ve riya karıştırılmadan ihlâsla yapılmalı, başkaları “kurban kesti” desinler diye veya et ihtiyacını karşılamak için değil, Allah rızası için Kurban kesilmelidir.
Aziz Müminler,
Kurban; kişiye, gerektiğinde malını ve canını Allah yolunda feda edebilme bilincini ve servetini başkalarıyla paylaşabilme ahlâkını kazandırır. Onu cimrilikten ve dünya malına aşırı tutkunluktan kurtarır. Zengin ve fakirlerin kaynaşmalarını sağlar ve toplumda berekete vesile olur.
Kurban kesmek bir ibadet ve Yüce Yaratana kulluğumuzun bir işaretidir. Nitekim Peygamber Efendimiz, kendisine emredildikten sonra aralıksız her yıl kurban kesmiştir.
Aziz Din Kardeşlerim,
Yukarıda fazîletini ve keyfiyyetini kısaca îzah etmeye çalıştığımız kurban ibâdeti ile alâkalı hususlarda, meselenin ehemmiyetini müdrik, şuurlu her mü’mine düşen vazîfe; maddi ve manevi hayatımız için çok büyük ehemmiyet arz eden kurbanı; mümkün olduğu nisbette kesmemenin değil, kesmenin yollarını aramaktır. Bu vecibeyi yerine getirmek için imkanlarımızı zorlamak icab eder.
Yine Silsile-i sadattan Ebul Faruk hazretleri “Kurban kesmek gadab-ı ilâhîyi söndürür, Rızâ-i ilâhîyi celbeder. Kurban çok kesilen bir memlekette harb olmaz. Eğer bir insan hali vakti yerinde olup da kurban kesmezse, Hz Allah (cc) kurbandan akacak kanı onun ya kendinden veya çoluk-çocuğundan akıtır. Şu sözümü isterseniz defterinize not edin. Diye devam eden sözleri bizlere çok güzel numune olmalıdır…
Bu duygularla kurban bayramının ülkemiz, milletimiz, İslam âlemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını yüce Mevla’dan diliyor, bayramınızı tebrik ediyorum.
( ihyaforum.com // ücharfbeşnokta)


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com