Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Allah Korkusu

Muhterem Müminler!
Bu haftaki hutbemiz, Allah korkusu hakkında olacaktır.
Allah korkusu kişi için günahtan koruyan bir kalkandır. Cenab-ı Hakkın makamından ve hesabından korkmak, ilım ve amel üzere devam etmeye sevk eder.

Her Müslüman Allah’ın nimetlerinin ve kendi günahlarının sayısını muhasebe etmeli, nefsinin heva ve heveslerinin kendisini nasıl perişan edeceğini iyi düşünmeli ve vereceği hesaptan dolayı Allah’tan korkmalıdır.(1)

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Keriminde; “Amma, kim Rabbinin makamından korktu, nefsini heva(ve hevesin) den alıkoyduysa, işte muhakkak ki cennet onun varacağı yerin ta kendisidir” (2)

Nefis üzerine dört şey galiptir. Maddi ve ve manevi gevşeklik, (azaptan) emin olmak, ibadete karşı tembellik, şehvetlere karşı meyl. Bunların ilacı ise Allah korkusudur.(3) Çünkü korku Hz Allah’ın bir kamçısıdır ki, Cenab-ı Hak kapısından sapanları, onunla takviye eder.(4)

Allah’tan korkmanın kazandırdığı dört büyük nimet vardır. Takva, vera, mübadere ve içtihad. Takva; Nefsi günaha götüren şeyden korumaktır.(5) Vera; Dünyadan yüz çevirmek, mübadere; Sür’atle hizmet ve vazifelere başlayıp devam etmek,(6) İçtihad ise; Allah’a kul olmakta bütün gayretini ortaya koymaktır.(7)

Allah’tan korkmak, Allah’ın hıfzu himayesine girmek demektir. Allah’a vereceği hesaptan korkan için, kıyamet dahi bir rahmettir. Bu şuurda olan kimse, “kıyamet kopacakmış” haberini aldığı zaman değil, aksine kıyamet kopmayacakmış haberini duyduğu zaman telaşa kapılır. Peygamber Efendimiz(s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır;

“Kim Allah’ü Teala’dan korkarsa Cenab-ı Hak her şeye, o kimse için korku veriri.Kim de Allah’tan korkmazsa, Cenab-ı Hak o kimseyi her şeyden korkutur.” (8 )

Denilmiştir ki: Eğer sana biri, “ Allah’tan korkuyormusun?” diye sual ederse, sakın cevap verme, sus. Çünkü “evet” dersen yalan konuşmuş; “hayır” dersen küfre girmiş olursun.(9) Cenabı Haktan hakkıyla korkmak elbette mümkün değildir. Zaten Allah’ü Teala’nın emri :
“Gücünüz yettiği kadar Allah’tan korkun” (10) şeklindedir. Fakat sadece musibet ve bela zamanında değil, her halükarda bu gayret içinde olmak icabeder. Peygamber Efendimiz(s.a.v): “Darlıkta ve varlıkta Allah’tan kor” (11) buyurmuşlardır.

Sıdıkların korkusu; her düşünce ve harekette, kötü akıbetten korkmaktır.(12) Kişi ömür boyu Müslüman olarak yaşar. Fakat son nefesinde iman nimetinden mahrum olarak Ahrete göç edebilir. O halde Müslüman, son nefes dahil, gayret ve çalışmasında noksanlık göstermemelidir. İsa bin Yunus (rh) , İmam-ı Azam hazretleri hakkında şöyle buyurmuştur: “İmam-ı Azam hazretlerinin ilk içtihadı Allah-ü Telaya zerre kadar isyan etmemek ve şer’an muhterem olan şeylere layık olduğu şekilde hürmet ve tazim göstermektir…” (13)

Muhterem Müminler!

Cenab-ı Hakkın rahmeti, gadabı üzerine sebgat etmiştir. Rahmet ayetleri, azap ayetlerinden çok olduğu gibi “ümit” hadisleri de, “korku” hadislerinden daha fazladır.(14) Ancak mümine yakışan ümit ve korku arasında yaşamaktır. Peygamber Efendimiz(s.a.v): “Müminin ümit ve korkusu tartılsa, birbirine eşit gelirdi.”(15) buyurmuşlardır.

Hadis-i Kudside de : ”İzzetim ve celalim hakkı için, bir kulda iki korku ve iki emniyet bir araya gelmez. Kul, dünyada benden korktuğu zaman, ben onu kıyamet gününde azabımdan emin kılarım. Dünyada benim azabımdan emin olduğu zaman, kıyamet günü onu (azabım) ile korkuturum."(16)

Cebrail (a.s) Allah korkusundan dolayı dünyadayken ağlayan kimseler hakkında, hesap günü şöyle nida eder: “Dikkat edin! Muhakkak ki fülan, Allah korkusundan ıslanan bir kirpik sebebiyle kurtuldu” (17) Peygamber Efendimiz (s.a.v) ise yarın ağlayacak olanları şöyle beyan buyurur:

“Allah’ın haram kıldığı şeyler(e nazar etmek)ten kapanan gözden, Allah yolunda uyanık duran gözden, Allah korkusundan dolayı sinek başı misli yaş çıkan gözden başka her göz, kıyamet günü ağlayıcıdır.” (18)







__________________________________________________
1- Abdülaziz Deyrani, Kitabü’t- Taharetü’ül- Kulup ve’l-Hudu’ (Nüzhetül Mecalis’in hamişi c.1 s.137 kenar)
2- Naziat 40-41
3- Abdülaziz Deyrani, a.g.e. c.1 s.138
4 -Abdülaziz Deyrani, a.g.e. c.1 s.137
5-Ragıp, Müfredat s.881
6-Muhammed Salahi, Kamus-u Osmani
7- Abdülaziz Deyrani, a.g.e. c.1 s.138
8-Levakıhul Envar s.564
9- Nüzhetül mecalis c.2 s.36
10- Teğabün 16
11- Münavi, feyzül Kadir c.1 s.119
12- Abdülaziz Deyrani, a.g.e. c.1 s.155-156 Süheyl ibni Abdullah (r.a)’ın sözleri
13- İsmail Hakkı Manastırlı, Mevahibü’r-Rahman fi menakıbi’l-İmam Ebi Hanifetü’n-Numan s.126-127
14- Nüzhetül Mecalis c.2 s.43 (İmam-ı Nevevi Hz. nin tesbiti
15- Abdülaziz Deyrani, a.g.e. c.1 s.137
16- Levakıhul Envar s.564
17- Nüzhetül mecalis c.2 s.36
18- Münavi, feyzül Kadir c.5 s.27

Çok güzeldi Allah razı olsun anise kardeşim
her hafta böyle hutbeler verecekmisin?


Çok güzeldi Allah razı olsun anise kardeşim
her hafta böyle hutbeler verecekmisin?


Cümlemizden inşaallah ::)

Her hafta düzenli olmasa da eklemeye çalışacağım :)

Allah razi olsun,
Ellerinize saglik;
Rabbimin sevgisine layik olanlardan eylesin.


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com