Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


RAMAZAN-I ŞERÎF’İN FAZİLETİ-Hutbe

Muhterem M uslumanlar!

Hutbemiz RAMAZAN-I ŞERÎF’İN FAZİLETİ hakkında olacaktır.
Onumuzdeki ...........gunu aksam ilk Teravih namazimizi kilip,sahurumuzu yapip............gunu de insallah oruclu olacagiz.Ramazân-ı şerîf ayı, 11 ayın sultânıdır. Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Gündüzleri oruçla, geceleri terâvîh namazlarıyla ihyâ edilen Ramazân-ı şerîf, Kur’ân ayıdır. Bu itibarla, Kur’ân okumasını bilen herkes, bu ayda hatim yapmalıdır.Allah-u Teala Kur`an-i Kerimde soyle buyuruyor: O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayıracak olan, hidayet rehberi ve deliller halinde bulunan Kur'ân onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya şahit olursa onda oruç tutsun. (Bakara,185)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), boyle bir Saban-i Serif ayinin son gunlerindeki hutbelerinde şöyle buyurmuşlardır: “Ey insanlar sizi büyük ve mübârek bir ay gölgeledi. Bu ay içinde bin aydan daha faziletli kadir gecesi vardır. Bu ayda Allâhü Teâlâ (gündüzleri) orucu farz kıldı. Gece ibâdetini de nâfile kıldı. Bu ay içerisinde (farz ve vâcip olmayan) nâfile bir hayır işleyen kimse diğer aylarda bir farz işlemiş gibi (sevâp ve ecir kazanır). Bu ay içerisinde bir farzı işleyen kimse diğer aylarda yetmiş farz işlemiş gibi sevâp ve ecir kazanır.
Bu ay sabır ayıdır. Sabrın sevâbı cennettir. Bu ay yardımlaşma ayıdır. Bu ayda mü’minin rızkı artar ve bereketlenir. Bu ayda kim bir oruçluya iftar ettirirse günâhları bağışlanır. Cehennemden âzâdına sebep olur. Oruçlunun sevâbından hiçbir şey eksilmeksizin oruçlunun sevâbı kadar sevap kazanır. Ashâb-ı kirâm: “Yâ Rasûlallâh, hepimiz oruçluya iftar ettirecek bir şey bulamıyoruz” dediklerinde şöyle buyurdu. Allâhü Teâlâ bu sevâbı oruçluya bir hurma, bir içim su veya bir yudum süt ile iftar ettirene de verir.
Kim bir oruçluya su verirse Allâhü Teâlâ onu benim havzımdan sular. Bir daha cennete girinceye kadar hiç susamaz.
Ramâzan-ı şerîf’in evveli rahmet, ortası mağfiret sonu cehennemden kurtuluştur. Kim bu ayda hizmetçisinin, (işçi)sinin yükünü hafîfletirse Allâhü Teâlâ onu affedip cehennemden kurtarır."

Muhterem M uslumanlar!
Ramazan-i Serif`e mahsus olan en muhim ibadet oruc tutmaktir.Mevlamiz Kur`an-i Kerimde soyle buyuruyor mealen:"Ey iman edenler!Oruc,sizden onceki ummetlere farz kilindigi gibi,sizin uzerinize de farz kilindi.Umulur ki gunahlardan sakinirsiniz"(Bakara,183)
Peygamber Efendimiz de soyle buyuruyor: "Ramazan ayinda kim inanarak ve sevabini Allah`tan bekleyerek oruc tutarsa gecmis gunahlari affolunur". Diger bir hadis-i serifte soyle buyruluyor: "Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz"
Imam-i Rabbani Hazretleri soyle buyuruyor:Bu ayda sâlih ameller işlemeye muvaffâk olan kimse sene boyunca sâlih amel işlemeye muvaffak olur. Bu ayı dağınıklık içinde ve gafletle geçiren kimsenin bütün senesi böyle geçer. O halde bu ayda farzlardan sonra [teravih namazlarina] nâfile ibâdetlere de büyük bir gayretle devam etmek lâzımdır.

Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim:"Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruçlular içindir".


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com