Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Cum’a Günü Ve Cum’a Namazının Fazîlet ve Ehemmiyeti -hutbe

Muhterem Mü’minler!
Hutbemiz, Cum’a Günü Ve Cum’a Namazının Fazîlet ve Ehemmiyeti hakkındadır.
Mevlâmız, bütün zaman dilimleri içerisinde bazılarını yekdiğerlerine nazaran üstün kılmış, bunu da lütuf ve keremiyle biz kullarına haber vermiş ve mü’minler için afv ve mağfiret vesîlesi yapmıştır. Cenâb-ı Hakk âyet-i kerîmesinde: “Ey îman edenler! Cum’a günü namaz için çağırıldığı(nız) zaman hemen Allah’ı zikretmeye gidin. Alışverişi bırakın. Bu, bilirseniz, sizin için çok hayırlıdır. Artık o namaz kılınınca yeryüzüne dağılın, Allâh’ın fazlından (nasîb) arayın. Allâh’ı çok zikredin. Tâ ki umduğunuza (yani Cennet ve Cemâl-i ilâhîye) kavuşasınız”buyurmaktadır(Cum`a Suresi) . Rasûlüllah (sav) Efendimiz de Hadîs-i Şeriflerinde Cum`a gunu icin: “İçinde güneşin doğduğu en hayırlı gün” buyurmuşlardır. Ayrıca Cum’a gününün, mü’minler için bayram günü olduğu da beyan edilmektedir. Bu hususla alâkalı bir hadîs-i şerifte: “Hakîkat, Cum’a günü hem bayram hem zikr günüdür” buyrulmaktadır. Diğer bir Hadîs-i Şerifte de Fahr-i Kâinât Efendimiz: “Allâh-ü Teâlâ’nın her Cum’a günü altıyüzbin âzadlısı vardır ki hepside Cehennem’e girmeyi haketmiş oldukları halde (Allah cc.) onları cehennem’den âzâd eder” buyurmaktadırlar. İşte bu derece fazîleti büyük olan Cum’a gününde şuurlu bir mü’mine düşen salih amellere ragbet edip gunahlardan kacinmaktir.Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s) hadis-i seriflerinde soyle buyuruyor: "Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü yoktur."
Muhterem Mü’minler!
Cuma gununde en buyuk vazifemiz suphesiz Cum`a Namazidir.Her şeyden evvel, okuduğumuz âyet-i kerîme mucibince, Cum’a Namazi icin alışverişin, ticâretin, isin-gucun bırakılip camiye kosulması îcâbeder.Peygamber Efendimiz (s.a.s) soyle buyuruyor:Cuma namazı yolunda ayakları tozlanana Cehennem ateşi haramdır(Tirmizi).Cum`a Namazini terk edenler hakkinda da Rasulullah Efendimiz soyle buuruyor: "Özürsüz üç Cumayı kılmayanın kalbi mühürlenir, yani iyilik yapamaz olur".Diger bir hadis-i serifte de "Mazeretsiz üç Cumayı terk eden münafıklardan yazılır" buyrulmaktadir.
Câmiye mümkün olduğu nisbette erken gitmeye gayret edilmelidir. Çünkü, Hadîs-i Şerifte de beyan edildiği üzere: “(vazîfeli) melekler Cum’a günü mescidin kapısı başına oturur da birinci (falan kişi), ikinci (filan kişi), üçüncü (şu kişi) diye yazarlar. (İmam hutbeye çıkana kadar bu hal devam eder) İmam hutbeye çıktığı vakit sahifeler kaldırılır” buyrulmaktadır. Cum’a günü yapılan vaaz, okunan hutbe dikkatli ve sessizce dinlenmelidir. Bilhâssa hatıb hutbeyi okurken, değil dünyevî konuşmalar, selâm alıp vermek dahî münâsib görülmemiş men edilmiştir (yasaklanmistir).Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim: "Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır."


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com