Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


namazın ehemmiyeti-hutbe

Muhterem Müminler!
Bu haftaki hutbemiz; namazın ehemmiyeti hakkında olacaktır.
Kelime-i şahadetten sonra İslamın en mühim ikinci şartı olan Namaz; Hz. Allah ile kul arasında bir buluşma, kulun huzurullah’a çıkıp kulluğunu arzetmesidir.
Cenab-ı Hak Kur’an-ı Keriminde: “Benim zikrim için namaz kıl” buyurmaktadır.
Rasülüllah efendimiz (s.a.v) ise: “Kulun Allah’a en yakın olduğu an namazdır.”
İmam-ı Rabbanî hazretleri de: “Bilesin ki Namaz mertebesi, Ahiretteki ru’yetüllah (Allah`i gorme) mertebesi gibidir...” buyurmuşlardır.
Peygamber Efendimizin; “Benim Allah ile beraber olduğum bir vakit vardır...” sözüyle işaret ettiği an namazdır.
Hazreti Enes R.A rivayet ediyor: Rasülüllah Efendimiz (s.a.v) vefat ederken yaptığı vasiyeti şu idi: “Aman namaza sarılın! Köle ve cariyelerinizin hukukuna riayet edin!”
Rivayete göre Süleyman A.S’ın harp için beslediği bin tane atı vardı. Bir gün akşam üstü muayene etmek üzere atların kendisine getirilmesini at bakıcılarına emretmişti. Dokuz yüz tanesini muayene ettiklerinde güneş batmak üzere bulunuyordu. İkindi namazını hatırladı ve çok üzüldü. "Bu atlar beni namazdan alıkoydu” diye bütün atları kurban edip, fakirlere dağıttı. Onun şeriatinde bu caiz idi. Süleyman A.S’ın bu hareketinden Cenab-ı hak çok razı oldu ve emrine atlardan daha süratli olan rüzgarı verdi. İşte Peygamberler ve onların namaza verdikleri değer...
Bir de Ashab-ı Kirama bakalım: Misver bin Mahreme hazretleri rivayet ediyor: Hz. Ömer R.A hançerlendiğinde, zaman zaman bayılıyordu. Bir defasında yanına geldim, üstüne bir örtü örtmüşlerdi. Yanındakilere: “Durumu nasıl” diye sordum. Gördüğün gibi baygın, dediler. Namaza çağırdınız mı? Yaşıyorsa onu namazdan başka bir şey korkutup uyandıramaz” dedim. Bu ikazım üzerine “Ya Emirel Müminin! Namaz kılındı! Dediler. Bunun üzerine uyanarak “Öyle mi? Vallahi namazı terkedenin İslamda hakkı yoktur” dedi ve yarasından kan aka aka, namazını kıldı.
Hz. Ali efendimiz namaz vakti yaklaştığı zaman titrer, renkten renge girerdi. Size ne oluyor ya Emirel müminin! Diye sorduklarında: “Hz.Allah’ın, gökler, yerler ve dağlara arz edip onların yüklenmekten kaçınıp korktukları emanetin eda vakti geldi, buyururlardı.

Muhterem Müminler!
Uhud harbinin en şiddetli olduğu anlardı. Rasülüllah s.a.v efendimizin mübarek yüzüne zırhı batmıştı. O kadar batmıştı ki, Ebu Ubeyde hazretleri, onu dişleriyle çıkarırken ön dişleri çıkmıştı. Zırhın battığı yerden kanlar akarken, tam bu esnada düşman tarafından gelen bir darbe sonucu müberek dişleri de kırılmıştı. Bunlara şahid olan Eshab-ı Kiram: “Bunlara beddua etmeyecek misiniz, ya rasülellah! dediklerinde, Rasülüllah s.a.v: Allah’ım! Yüzümü kanatıp dişimi kıran kavmim ne yaptıklarını bilmiyor, sen onlara hidayet eyle” buyurdular.
Başka bir harp... Hicretin 5. senesi... Müşrikler Medine-i münevvereye kadar yaklaşıp müslümanları muhasaraya almışlardı. Müslümanlar da kazdıkları hendeklerle kendilerini muhafaza ve müdafaaya çalışıyorlardı. Durum çok çetin ve vahim idi. Müşrikler, yer yer hendeklerden geçerek, Medine-i münevvereye giriyorlardı. Tarihe Hendek harbi olarak geçen bu harpte Rasülüllah ve Eshabı cepheden ayrılıp, öğle, ikindi ve akşam namazlarını kılamadılar. Rasülüllah Efendimiz buna o kadar üzüldüler ki, işte tam bu sırada “Allah’ım, bunların karınlarını ateşle doldur” diye namazlarının kazaya kalmasına sebep olan müşriklere beddua ettiler.
Bu iki harpte cereyan eden iki farklı durumu Islam ulemasi tarafindan şöyle izah edilmistir: "Rasülüllah s.a.v Uhudda mübarek yüzüne indirilen darbeye tahammül etti. Amma, hendek harbinde islamın en büyük ruknü olan namaza vurulan darbeye tahammül edemedi ve bu sebepten dolayı namazlarının kazaya kalmasına sebep olan müşriklere beddua ettiler."
Hutbemize bir ayet-i kerime ile nihayet verelim. Allah-u Teala soyle buyuruyor (mealen) : "Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar.Allah'ı zikretmek elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir."(Ankebut-45)


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com