Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sinirli ve öfkeli kişi ne yapmalıdır?

SİNİRLİ VE ÖFKELİ KİŞİ NE YAPMALIDIR?

Öfke, insanda bulunan bir kuvvettir ki, mutedil (orta derecede) olanı şecaat cesaret, ifrat (aşırı derecede) olanı tehevvür, tefrit (yok derecede) normalin altı olanı ise korkaklıktır.

Tehevvür, insanın bir işe, sonunu düşünmeden pervasızca, hiddet ve şiddetle saldırmasıdır ki, çoğu kere kötülükle neticelenir.

Fert ve cemiyet için çok zararlı olan bu öfkeyi yenen kimseleri medih için Cenab-ı Hak yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’de (Al-i İmran, 134) mealen şöyle buyuruyor:

“O müttekiler ki, bollukta ve darlıkta infak ederler ve kızdıkları zaman öfkelerini yutarlar ve insanların kusurlarını affedicidirler. Allah da muhsinleri sever.” (Al-i İmran, 134)

Rasulüllah s.a.v. Efendimiz:
“Kuvvetli kimse güreşte hasmını yenen değildir. Asıl kuvvetli, sinirlendiği zaman nefsine malik olabilen kişidir.” buyururlar. (Münavi, Feyz-ül Kadir 5/358/7577)

Öfkeye kapılan bir kimseye bunu yenebilmesi için Peygamberimizin tavsiyeleri şudur:
“Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Şayet gazabı geçmezse yanı üzere uzansın.” (Feyz-ül Kadir 1/407/869)

Hadis-i şerif:
“Sizden biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın.” buyurmuşlardır. (İhya 3/217)

Öfke ile kalkan zarar ile oturur sözünü atalarımız boşuna söylememişler. Zarar deyince akla dünyevi ve uhrevi her iki zarar gelir. Öfkeli insanların etraflarına nasıl zarar verdikleri, insanların kalplerini nasıl kırdıkları ve cemiyet içerisinde telafisi imkansız yaralar açtıkları açıktır.

Rasulüllah s.a.v. Efendimiz:
“Bir kimse, lisanını tutarsa Allah-ü Teala onun utanacak şeylerini örter. Gazabını tutarsa, kıyamet günü Allah-ü Teala azabını ondan çeker. Bir kimse, Allah-ü Teala’ya yalvarırsa, Allah-ü Teala yalvarmasını kabul eder.” Buyuruyor. (İmam-ı Rabbani, Mektubat 1/98)

Akıl ve iman kemal bulursa insan, öfkesine sahip olur; hased ve kibre esir olmaktan kurtulur.


Rasulüllah s.a.v. Efendimiz:
“Kuvvetli kimse güreşte hasmını yenen değildir. Asıl kuvvetli, sinirlendiği zaman nefsine malik olabilen kişidir.” buyururlar.

Akıl ve iman kemal bulursa insan, öfkesine sahip olur; hased ve kibre esir olmaktan kurtulur.



Hatırlatma için teşekkür ederiz...

saman alevi giibi sinirlenip sonenlerde acaba bu katogaridemi en azindan kin duymuyoruz :)

Rica ederim arkadaşlar..


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com