Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bir Ayet Bir Hadis

Firavunun kavmi kendilerine ne zaman bir iyilik erişse “Bu bizim hakkımızdır” derler; başlarına bir kötülük geldiğinde ise Musa ile beraberindekilerin uğursuzluğuna yorarlardı. İyi bilin ki, kendi uğursuzlukları ancak Allah′tan bir cezadır; fakat çoğu bunu bilmez.

A’raf Sûresi: 131 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

İhtiyaçlarınızı, izzet-i nefsinizi koruyarak isteyin. Çünkü işler takdir edildiği şekilde meydana gelir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 641 / Hadis-i Şerif Meâli

Musa “Ey Rabbim, cemalini bana göster” dedi. Allah ise, “Sen beni göremezsin,” buyurdu. “Fakat dağa bak. Eğer o yerinde durabilirse sen de Beni görürsün.” Rabbi dağa tecellî edince onu parça parça etti ve Mûsâ bayılıp kaldı. Ayılınca “Seni her türlü noksandan tenzih ederim. Sana tevbe ettim ve ben Senin dünya gözüyle görülemeyeceğine iman edenlerin ilkiyim” dedi.

A’raf Sûresi: 143 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Allah′a ibâdet et. O′na hiçbir şeyi ortak koşma. Farz namazları kıl. Farz zekâtı ver. Hacca git. Umre yap. Ramazan orucunu tut. İnsanların sana nasıl davranmasını istiyorsan sen de onlara öyle davran. İnsanların sana yapmasını istemediğin şeyi sen de onlara yapma.

Câmiü’s-Sağîr, No: 651 / Hadis-i Şerif Meâli

Allah buyurdu ki: Ey Musâ, sana vahyettiklerimle ve sana bizzat hitap buyurmakla, seni insanlar üzerine seçkin kıldım. Sana verdiğimi al, emirlerimi tut ve şükredenlerden ol.

A’raf Sûresi: 144 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

En temiz ve üstün kazanç, kişinin el emeği ve her türlü dürüst alış verişten kazandığıdır.

Câmiü’s-Sağîr, No: 647 / Hadis-i Şerif Meâli

Yeryüzünde haksız yere büyüklük taslayanları da âyetlerimi anlama nimetinden mahrum edeceğim. Onlar bütün delilleri görseler yine iman etmezler. Doğru yolu görseler onu yol edinmezler. Sapıklık ve fesat yolunu gördüklerinde ise, o yolu tutarlar. Bu, onların âyetlerimizi yalanlamakta ve ondan gafil bulunmakta ısrar etmeleri yüzündendir.

A’raf Sûresi: 146 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *


Allah′ı görür gibi O′na ibâdet et. Çünkü sen O′nu görmüyorsan da O seni görüyor. Kendini ölülerle beraber say. Mazlûmun bedduâsından sakın. Çünkü o kabul edilir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 653 / Hadis-i Şerif Meâli

Âyetlerimizi ve ahiret gününe kavuşmayı inkâr edenlerin bütün yaptıkları boşa çıkmıştır. Onlar kendi işlediklerinden başka birşeyin karşılığını mı bekliyorlar?

A’raf Sûresi: 147 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Allah′a ibâdet et ve O′na hiçbir şeyi ortak koşma. Kur′ân′ın gittiği tarafa sen de git. Küçük veya büyük olsun, kimden gelirse gelsin hakka yönel. İsterse bu kişi kızdığın ve sana uzak olan biri olsun. Küçük veya büyük kimden gelirse gelsin, bâtılı reddet. İsterse bu kişi sevdiğin ve akrabandan biri olsun.

Câmiü’s-Sağîr, No: 654 / Hadis-i Şerif Meâli

Musa Tevrat’ı almak üzere kavminden ayrıldıktan sonra onlar, ziynet eşyalarından böğüren bir buzağı heykeli yapıp put edindiler. Halbuki görmediler mi, o ne kendileriyle konuşur, ne de onlara bir yol gösterirdi.

A’raf Sûresi: 148 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *
İnsanların kusurlarını araştırmayın. İnsanların şüpheli şeylerini araştırdığınızda onları bozduğunuzu veya fesada sevk ettiğinizi görmüyor musunuz?

Câmiü’s-Sağîr, No: 660 / Hadis-i Şerif Meâli

Kötülük işleyip de arkasından tevbe edip iman edenlere gelince, muhakkak ki Rabbin onların tevbe ve imanlarından sonra çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir.

A’raf Sûresi: 153 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Bana cevâmiü’I-kelim, az sözle çok mânâ ifâde etme kabiliyeti verildi.

Câmiü’s-Sağîr, No: 669 / Hadis-i Şerif Meâli

Musa “Ey Rabbim,” dedi. “(...) İçimizden bazı beyinsizlerin işledikleri yüzünden bizi helâk eder misin? Bu ancak Senin bir imtihanındır; onunla dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola iletirsin...”

A’raf Sûresi: 155 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Bana Arşın altındaki hazineden, benden önce hiçbir peygambere verilmeyen Bakara Sûresinin son âyetleri [Âmene′r-resûlü] verildi.

Câmiü’s-Sağîr, No: 671 / Hadis-i Şerif Meâli

Sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki: Ona dair bilgi ancak Rabbimin katındadır; Ondan başkası onun vaktini açıklayamaz.

A’raf Sûresi: 187 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Ümmetime hiçbir ümmete verilmeyen bir hususiyet verildi. O da musîbet ânında, “İnnâ lillah ve innâ ileyhi râciûn” (Şüphesiz biz Allah′a âitiz ve yine O’na döneceğiz) demektir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 674 / Hadis-i Şerif Meâli

De ki: Ey insanlar! Ben sizin hepinize, göklerin ve yerin sahibi olan Allah’ın gönderdiği peygamberim. O′ndan başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Dirilten de O′dur, öldüren de...

A’raf Sûresi: 158 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

* Deveni bağla da, öyle tevekkül et. (C.S: 685)
* İnsanların en âlimi, başkasının ilminden istifade ederek ilmini arttırandır. Her ilim sahibi öğrenmeye susamıştır. (C.S: 686)

Câmiü’s-Sağîr, No: 685 - 686 / Hadis-i Şerif Meâli

..İsrailoğullarına kudret helvası ile bıldırcın indirdik. “Size verdiğimiz helâl ve temiz rızıktan yiyin” dedik. Onlar ise nankörlük etmekle Bize zulmetmiş olmadılar, ancak kendilerine zulmettiler.

A’raf Sûresi: 160 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Bil ki, sen Allah’a her secde ettiğinde, mutlaka Allah bununla bir dereceni yükseltir ve bir günahını düşürür.

Câmiü’s-Sağîr, No: 687 / Hadis-i Şerif Meâli

“Kim, İslâmiyet daha yüce olsun diye savaşıyorsa, o Allah yolundadır.”
Buhârî, İlim 45

..Sonra onların arkasından birtakım hayırsız kimseler geldi de Tevrat onların eline geçti. Onlar bu dünyanın geçici ve aşağılık menfaatini alıp onun karşılığında Tevrat′ı değiştirirler ve “Biz nasıl olsa bağışlanacağız” derlerdi...

A’raf Sûresi: 169 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Sizden hiçbiriniz yoktur ki, vârisinin malını kendi malından daha çok sevmesin. Gerçek malın âhirete gönderdiğindir. Vârisinin malı ise dünyada bıraktıklarındır.

Câmiü’s-Sağîr, No: 687 / Hadis-i Şerif Meâli

..Ahiret yurdu ise, Allah′ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınan takva sahipleri için daha hayırlıdır. Hâlâ akıl etmez misiniz?

A’raf Sûresi: 169 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Beş şey gelmeden evvel beş şeyi fırsat bil: 1- Ölüm gelmeden önce hayatını. 2- Hastalık gelmeden önce sağlığını. 3- Meşguliyet gelip çatmadan önce boş vaktini. 4- İhtiyarlık gelmeden önce gençliğini. 5- Fakirlik gelmeden önce zenginliğini.

Câmiü’s-Sağîr, No: 698 / Hadis-i Şerif Meâli

Kitaba sımsıkı sarılan ve namazı dosdoğru kılanlara gelince: Muhakkak ki Biz, iyiliğe çalışanların mükâfatını asla zayi etmeyiz.

A’raf Sûresi: 170 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Kalbiniz yumuşadığında duâ etmeyi fırsat bilin. Çünkü bu hal rahmettir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 699 / Hadis-i Şerif Meâli


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com