Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bir Ayet Bir Hadis

Eğer o beldelerin ahalisi iman edip Allah′ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınmış olsalardı, Biz elbette onların üzerine gökten ve yerden bereket kapılarını açardık. Fakat onlar peygamberlerini yalanladılar; Biz de işleyip durdukları günahlar yüzünden onları azabımızla yakaladık.

A’raf Sûresi: 96 / Âyet-i Kerime Meâli


* * *

Sıkıntının en şiddetlisine maruz kalanlar peygamberlerdir. Sonra da derecelerine göre diğer insanlardır. Kişi dinine bağlılığına göre musîbete maruz kalır. Dinine bağlılığı kuvvetli ise, musibeti de şiddetli olur. Dinine bağlılığı zayıfsa musibeti de az olur. Musibet, günahsız olarak yeryüzünde dolaşacak bir hâle gelinceye kadar mü′min kulun yakasını bırakmaz.

Câmiü’s-Sağîr, No: 607 / Hadis-i Şerif Meâli

O beldelerin ahalisi, geceleyin
onlar uykuda iken azabımızın
kendilerine gelmeyeceğinden
emin mi olmuşlardı?

A’raf Sûresi: 97 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

En güçlünüz öfkelendiğinde
kendisine hâkim olandır. En yumuşak huylunuz intikama gücü yettiği
halde affedendir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 612 / Hadis-i Şerif Meâli

..Veya o beldelerin ahalisi, gündüz vakti oyalanıp dururken azabımızın kendilerine gelmeyeceğinden mi emin oldular?

A’raf Sûresi: 98 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Ümmetimin en şereflileri Kur′ân okuyanlar ve gece kalkıp ibâdet yapanlardır.

Câ*mi*ü’s-Sa*ğîr, No: 613 / Ha*di*s-i Şe*rif Me*â*li

Yoksa onlar nimetler içinde yüzerken Allah’ın azabının ansızın gelmeyeceğinden mi emin oldular? Hüsrana düşmüş bir topluluktan başkası ise Allah’ın azabından emin olmaz.

A’raf Sûresi: 99 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

En üstün îman, insanların senden emin olmasıdır. En üstün Müs*lümanlık, dilinden ve elinden insanların selâmette kalmasıdır.
En üstün hicret, günahlardan kaçmadır.

Câmiü’s-Sağîr, No: 614 / Hadis-i Şerif Meâli

Ey insanlar! Eğer öldükten sonra diriltilmeniz hakkında şüpheniz varsa, şurası muhakkak ki, Biz sizi önce topraktan, sonra bir damla sudan, sonra pıhtılaşmış bir kandan, sonra da belli belirsiz bir parça etten yarattık—tâ ki âyetlerimizi size açıklayalım.

Hac Sûresi: 5 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Kıyamet günü ölüm beyaz bir koç şeklinde getirilip Cennet ve Cehennem ortasında durdurulur. Sonra insanların gözü önünde boğazlanır. Sevincinden ölen birisi olsaydı o anda Cennet ehli sevincinden dolayı ölürdü. Eğer üzüntüsünden dolayı ölen olsaydı, Cehennem ehli kederlerinden ölürlerdi.

Câmiü’s-Sağîr, No: 448 / Hadis-i Şerif Meâli

Allaha emanet olunuz.

Allaha emanet olunuz.


Allah c.c. razı olsun..

O beldelere helâk edilen ahalisinden sonra varis kılınan kimselere de Allah şunu bildirmedi mi ki, dilersek onları da günahları yüzünden musibete uğratır ve kalblerini mühürleriz de artık hakkı işitemez olurlar?

A’raf Sûresi: 100 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

En üstün zühd, kalbinin sana verilenle huzur bulmasıdır. Allah′tan isteyeceğin en üstün dilek, din ve dünya hakkında âfiyet istemendir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 614 / Hadis-i Şerif Meâli

..Sonra Biz o kavimlerin arkasından Mûsâ’yı mu′cizelerimizle birlikte Firavun’a ve kavminin ileri gelenlerine gönderdik. Onlar ise, delillerimizi inkâr ettiler. Sonra bak, o fesatçıların âkıbeti nasıl oldu?

A’raf Sûresi: 103 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Arapların söyledikleri en üstün şiir, Lebid′in şu sözüdür: “Dikkat ediniz! Allah′ın dışındaki herşey boştur.”

Câmiü’s-Sağîr, No: 615 / Hadis-i Şerif Meâli

Musa dedi ki: “Ey Firavun, muhakkak ki ben Âlemlerin Rabbi tarafından gönderilmiş bir peygamberim. Benim vazifem Allah hakkında ancak doğru olanı söylemektir. Ben size Rabbinizden bir mu′cize ile geldim...”

A’raf Sûresi: 104-5 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Başkalarının işlerinin görülmesinde aracı olun ki, sevap kazanasınız.

Câmiü’s-Sağîr, No: 616 / Hadis-i Şerif Meâli

Firavun dedi ki: “Bir mu′cize ile geldiysen onu göster—eğer doğru söyleyenlerden isen.” Musa asasını yere bıraktı; o da apaçık bir şekilde koca bir yılan oluverdi. Elini koynundan
çıkarınca da, bakanların gözlerini alan bembeyaz bir nur kesildi.

A’raf Sûresi: 106-8 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Hoş söz söyle, selâmı yay, akrabanla iyi münasebet içerisinde ol, insanlar uykuda iken gece namaz kıl. Sonra da selâmetle Cennete gir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 632 / Hadis-i Şerif Meâli

“Biz elbette Rabbimizin huzuruna döneceğiz. (...) Ey Rabbimiz, bize bol sabır ver ve bizi Müslümanlar olarak öldür.”

A’raf Sûresi: 125-26 / Âyet-i Kerime Meâli


* * *

Mü′minlerin ölen çocukları Cennette bir dağdadır. Kıyamet günü babalarına teslim edilinceye kadar bakımlarını Hz. İbrahim ve hanımı Sâre üzerine alır.

Câmiü’s-Sağîr, No: 634 / Hadis-i Şerif Meâli

Musa kavmine dedi ki: “Allah’tan yardım dileyin ve sabredin. Şüphesiz ki yeryüzü Allah’ındır; kullarından dilediğini ona varis kılar. Akıbet ise, Allah’ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınanlarındır.

A’raf Sûresi: 128 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Hayatınızın her ânında hayır elde etmeye çalışın. Ve Allah′ın
rahmet esintilerine yönelin. Çünkü, Allah′ın rahmet esintileri vardır. Onları dilediği kullarına isabet ettirir. Allah’tan kusurlarınızı örtmesini ve sizi korkularınızdan emin kılmasını isteyin.

Câmiü’s-Sağîr, No: 638 / Hadis-i Şerif Meâli

Âyetlerimizi yalanlayıp onlara aldırış etmemekte ısrar ettikleri için onları (Firavun kavmini) denizde boğarak cezalarını verdik.

A’raf Sûresi: 136 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Allah iyiliği ve iyilik ehlini yarattı. Onlara iyiliği ve iyilik yapmayı sevdirdi. Onunla hayat bulması için susuz toprağa suyu sevk ettiği gibi iyilik isteyenleri de onlara yöneltti. Dünyada iyilik ehli olanlar, âhirette de iyilik ehli olurlar.

Câmiü’s-Sağîr, No: 642 / Hadis-i Şerif Meâli

Onlar Nûh’u yalanladılar; Biz de onu ve onunla beraber gemide bulunanları kurtarıp, âyetlerimizi inkâr edenleri boğduk. Çünkü onlar hakkı görmemekte ısrar eden bir körler güruhu olup çıkmışlardı.

A’raf Sûresi: 64 / Âyet-i Kerime Meâli

* * *

Gücünün yettiği kadar, israfa kaçmadan sadaka ver. Cimrilik etme ki, Allah da senden ihsanını kesmesin.

Câmiü’s-Sağîr, No: 539 / Hadis-i Şerif Meâli


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com