Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kudum tavafı

KUDUM TAVAFI

Babü’s-selam'dan Harem-i Şerife, heybet makamını mülahaza ve huşu ile, telbiye, tekbir, tehlil ve salavat-ı şerife okuyarak, sıkışanlara da lütufkar davranarak girer ve telbiyeyi keser. Beyt-i Şerife bakarak dilediği duayı eder. Tavaf esnasında telbiye getirmez.

Harem-i Şerif’te tahiyyetü’l-mescid namazı kılmaz, hemen Kudüm Tavafı'na başlar. Tehlil ve salavat-ı şerife ile Hacer-i Esved'i istilam eder. (Öper veya eliyle uzaktan selamlar)

Hacer-i Esved'in hizasından devamla Kabe-i Muazzama'yı tavaf ederek yine oraya gelir. Bu bir şavttır. Böylece yedi şavtlık tavaf yapar. Sonra müsaitse (kerahat vakti dışında) Makam-ı İbrahim'de iki rekat namaz kılmak vacipdir. Orası müsait değilse, müsait bir yerde kılar.

Her tavafta lazım değilse de Kudüm Tavafı'nın ilk üç şavtında Remel yapmak (kısa adımla omuz silkerek çalımlı çalımlı yürümek) sünnet olduğundan, tavaftan evvel ridanın bir ucunu sünnet üzere sağ koltuk altından sol omuza almış olarak remelde bulunur. Sıkışık hallerde durur, fırsat buldukça yürümeye devam eder. Çünkü Remel zaruridir.


Hac ve Umre

MollaCami.Com