Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kur'an Kursları kapanıyor mu?

Uygulamaya konulan 4+4+4 sisteminin Kur'an kurslarının kapanmasına neden olacağı ileri sürüldü. Buna gerekçe olarak da, 4+4+4 eğitim sisteminde dönemler arasında otomatik geçiş olması ve bu nedenle de her hangi bir ara verme imkanının bulunmaması gösterildi.

Yine iddialara göre; 2012-2013 eğitim- öğretim yılında ilk 4 ve ikinci 4'ü bitiren öğrenciler, internet üzerinden zorunlu olarak okullara kaydedileceği için Kur'an Kurslarına öğrenci gelemeyecek. Bu da Kur'an kurslarının kapanması anlamına geliyor.

Söz konusu iddialar, İzmir'de sivil toplum kuruluşları'nın katılımıyla yapılan Kur'an Kursları istişare toplantısının sonuç raporunda yer aldı.

Toplantının 10 maddelik sonuç raporunda yer alan iddialar şöyle;

4+4+4 eğitim sistemi, birçok alanda halkımızın ve eğitim camiasının beklentilerini karşılamıştır. Ancak Kur'an kursları ve hafızlık eğitimi konularında bazı boşluklar meydana gelmiştir.

Yeni eğitim sisteminin bazı alanlarında olduğu gibi Kur'an kursları ve hafızlık eğitimiyle ilgili alanlardaki eksiklikler için de çalışmalar yapılmalıdır. Buna göre:

- 4+4+4 eğitim sistemi kesintili gibi görünmesine rağmen, dönemler arasında otomatik geçiş olduğundan, her hangi bir ara vermenin söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır.

- 2012-2013 eğitim- öğretim yılında ilk 4 ve ikinci 4'ü bitiren öğrenciler, internet üzerinden zorunlu olarak okullara kaydedileceği için Kur'an Kurslarına öğrenci gelemeyeceği anlaşılmaktadır.

- Yeni sistemde Kur'an Kursları ve hafızlık eğitiminin, erken yaşlarda, daha aktif ve verimli şekilde uygulanabileceği düşünülmekteydi. Gelinen noktada birçok kişinin; "Kur'an Kurslarının kapısına kilit vurulmuştur." şeklinde değerlendirmelerde bulunduğu duyumları alınmaktadır.

- MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve DİB Din Eğitimi Genel Müdürlüğü yetkilileri eğitim yasası hazırlık aşamasında gerekli görüşmeleri yaptıkları ve sonuçların istenilen şekliyle olacağını söylemelerine rağmen; gelinen noktanın Kur'an Kursu ve hafızlık eğitimini çok zor bir durumla karşı karşıya bıraktığı kanaatine varılmıştır.

- Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Şuralarında 12 yıllık zorunlu eğitim gündeme taşınırken, Gerek MEB Din Öğretimi genel Müdürlüğü, gerekse Diyanet İşleri başkanlığı birimlerine; "Yeni yapılanan eğitim sisteminde Kur'an kursları ve hafızlık eğitiminin geleceği"yle ilgili değerlendirme raporları sunulmuştu. Ancak gelinen noktada beklenen kararların çıkmadığı, raporların yeterince göz önüne alınmadığı anlaşılmaktadır.

- Hafızlık eğitimi özel bir gayreti gerektirdiğinden, hafızlığa çalışan öğrenciler herhangi bir kursa gidiyor gibi değerlendirilmemelidir. Hafızlık eğitiminin, okulla birlikte yürütülemeyeceği kanaatindeyiz.

- Kur'an Kursuna kaydedilen öğrencilere, yeni sistem içerisinde nasıl eğitim verileceği bilinmemektedir.

- Yeni sistemde ara olmadığı için, hafızlık hangi zaman diliminde ve nasıl yapılacaktır.

- Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, hafızlık eğitimi için 2 yaz ve 1 eğitim yılının yeterli olacağını açıkladığı bilinmektedir. Bunun mümkün olmayacağı kanaatindeyiz. Başkanlığımız, 2 yaz ve 1 eğitim döneminde kaç hafız yetiştiğiyle ilgili hangi verilere sahiptir?

- Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın 2010 yılında yayınladığı "Hafızlık Eğitim Programı"nda hafızlık eğitimi için en az 2 yıl yani 24 ay gerektiği vurgulanmaktadır. Bu program bile henüz %10'lar civarında başarı yakalamışken, 1 yılda nasıl hafız yetiştirilebilecektir?"


Haberler

MollaCami.Com