Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Alman mahkemesinden başörtülü hemşireye onay

Alman mahkemesinden başörtülü hemşireye onay
Türkiye'de öğrencilerin başörtülü olarak üniversiteye girebilmeleri engellenirken, Almanya'da Köln İş Mahkemesi, bir hemşirenin başörtüsüyle çalışabileceğine hükmetti.

Kararı, Katolik kilisesine ait Heilig-Geist Hastanesi'ne karşı, başörtülü olduğu için işten çıkarılan Meryem M. adlı Türk hemşirenin açtığı davada verildi. Mahkeme, başörtüsünün İslam'a ait işaret olmasına karşın, kiliseye ait bir hastanede çalışmaya engel oluşturmayacağını vurguladı. Kararı Zaman'a değerlendiren davacı hemşire, "Keşke bu aşamaya gelinmese, mahkemeye başvurmak zorunda kalmasaydık." dedi. Hemşirenin avukatı Abdullah Emili ise şu görüşleri dile getirdi: "Dava, Almanya'nın gerçekten bir hukuk devleti olduğuna ilişkin inancımı pekiştir- di. Keşke Türkiye'de de böyle olsa. Maalesef Türkiye'de yargının, karar-larını siyasi etki altında aldığı görün-tüsü var."

Davayı Katolik kilisesine karşı kazanılmış bir zafer gibi görmediklerinin de altını çizen Avukat Emili, "Burada hastaneyi yönetenler yanlış karar verdi, hukuk ise ona dur dedi. Biz onlarla hiçbir zaman gerilime girmedik, uzlaşma yolları aradık. Olmayınca, istemeden de olsa mahkeme yolunu seçtik." ifadelerini kullandı.

Türk avukat Abdullah Emili, dava konusunda izledikleri stratejiyi ise şöyle anlattı: "Onlar, 'Biz bir Katolik hastanesiyiz. Başörtüsü bizim dinimize aykırı, inanç onurumuz sarsılıyor. Hastalarımız Katolik hastanesi olduğumuz için bize geliyor, başörtüsünden rahatsız olurlar. Bu sözleşmemizde yazıyor.' dediler. Fakat sözleşmede başörtüsü takılamayacağı değil, 'Katolik prensiplerine karşı hareket yapılamaz' deniliyordu. Ben de, 'Başörtü takmanın Katolik prensiplerine hiçbir aykırılığı yoktur' dedim. Çünkü Katolik kilisesi ile Müslümanlar 1962-65 yılları arasındaki II. Vatikan Konsili'nde anlaşma yaptılar ve 'Biz birbirimizi din olarak kabul ediyoruz' dediler. Bu anlaşmadan dolayı başörtüsü Katolikliğe aykırı değildir.' savunmasında bulundum."

Müvekkilinin 1989'dan 1992'ye kadar bu hastanede meslekî eğitim görüp, 1992'den 2004'e kadar hemşire olarak çalıştığını belirten Emili, müvekkilinin 2004'te doğum iznine ayrıldıktan sonra başını örttüğünü ve hastanenin bu yüzden onu işten çıkardığını söyledi. Hastanenin özel mi yoksa kamu kuruluşu mu olduğunu sorduğumuz Abdullah Emili, "Hastane özel kuruluş gibi görünse de Almanya'da kamu kuruluşu sayılan kiliseye bağlı olduğu ve kilise kuralları uygulandığı için bu bir kamu kuruluşudur." dedi.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinde öğretmenlere başörtüsü takma yasağı getirildiğinin hatırlatılması üzerine ise Emili, "Bunun nedeni okulun kamu alanı olması değil, bunun yasaklanması için eyalet hükümetinin bir yasa yapmış olmasıdır. Ayrıca öğretmenler, hakim ve savcılar gibi tarafsız kalmaları ve ona uygun giyinmeleri gerekiyor. Yoksa bu, Almanya'da bütün kamu alanlarında başörtüsüyle çalışılamayacağı anlamına gelmez." dedi.

Evli ve dört çocuk annesi olan Türk kökenli Meryem M. de "Bizim paraya ihtiyacımız var; ama inancımdan dolayı başımı örtmekten feragat etmek, vazgeçmek istemiyorum." ifadelerini kullandı. İnancı nedeniyle 18 yıl önce kiliseye bağlı Heilig-Geist Hastanesi'nde çalışmaya karar verdiğini belirten Meryem M. "Çünkü ben Hıristiyan kurumlarının da Allah'a inançla ilgili yerler olduğunu ve orada sevgi dolu hastalarla ilgileneceğimi düşündüm." dedi. Meryem M., Katolik kilisesinin Orden der Cellitinnen adlı kurumuna ait olan hastanede 13 yıl boyunca 'Tam bir memnuniyetle' çalıştığını belirtti. Doğum izin süresi dolup tekrar işe başlamak istediğinde normalde bunun sorun olmayacağı; ancak kendisinin başörtüsüyle olmaması gerektiğinin söylendiğini bildiren Meryem M. onlara hemşire cüppesi gibi beyaz başörtüsünü Batılı tarzda takmayı da teklif ettiğini; ancak hiçbir teklifinin kabul edilmediğini kaydetti.

Aynı kabul görürlük keşke türkiye'de de olsa meryem m .adına sevindim...peşini bırakmamaış mücadele etmiş.helal olsun..Darısı türkiye 'nin başına..
Mevla'm akıbetimizi hayır etsin...

haber için teşk.ler talib abi


Güncel Haberler

MollaCami.Com