Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türkiye’nin Kırgızistan başarısı

Türkiye’nin Kırgızistan başarısı


Geçen haftanın ikinci yarısında Türkiye, dışişleri Bakanımız sayın Ahmet Davutoğlu’nun şahsında Kırgız kardeşlerimizin gönlünü fethetti.
Bayan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Kırgız meclisinde and içerek vazifesine başlayacaktı. Prof. Davutoğlu, hemen hususi bir uçakla Bişkek’e giderek bu merasimi takip etti. O törendeki tek dünya ülkesiydik. Ardından da Başbakan birinci yardımcısı Almazbek Atambayev ile kardeşane bir görüşme yaptılar. Türkiye, kargaşa sırasında uçaklarla giden acil desteklerden başka, bu ziyaretle Kırgızistan’a 10 Milyon dolar da nakdi yardım yaptı. Ayrıca iç kavganın hırpaladığı güneydeki Celalabad ve Oş şehirlerinde TİKA eliyle 11 Milyon dolarlık konut inşa anlaşması yapıldı.
Sayın Atambayev’in daha başka ricaları da olmuş. Onlardan biri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan’ı ziyaret etmesi. Diğer isteği ise Kırgızistanın’ın bize olan borçlarının silinmesi. 50 Milyon dolar borçları varmış. Şöyle diyeceğiz. 21 değil, 71 Milyon dolar verdik.
Hem Gazze, hem Kırgızistan demiştik. Yazımızın mürekkebi kurumadan bu ziyaret hayata geçti. Davutoğlu Hoca için Tanzimattan bu yana gelmiş en önemli 5 hariciye vekilimizden biridir demiştik. Hoca, yüksek gayretleriyle bizi yanıltmadı.
Filistin’de ne işimiz var? diyenler, aynı soruyu Kırgızistan için de soracaklar mı?
Büyük devlet böyle olunur. Dünkü vilayetinde insanlar doğranırken İsrail gücenir diye bakmazsan, soydaş bir ülke karıştırılırken büyük devletlerden ürkersen dünyada on paralık değerin olmaz.
Sultan Abdülhamid’den bu yana en atak dış politikayı güdüyoruz. Müdafaa değil kazanma esası ana fikir. Atak ve şahsiyetli. BM’de ABD’ye hayır oyu verilince bizim laikçilerin ödü patladı. Halbuki o bir karşı tavır değil, menfaatlerimizin ön plana alınmasıydı. Sözünü tutanı rakibi de takdir eder. Afaganistan ve Irak’ta ABD işi Türkiye’ye havale ederse kimse şaşırmasın.
İsrail de Türkiye’ye eksenli hareket edecek.
Bazı kıt veya kasıtlı görüşlülerin iddia ettiği gibi eksen kaymıyor, tarihi eksen ana omurga yerine oturuyor. Bir dev tarih sahnesine çıkıyor. Ah şu iç politika ucuzlukları olmasa.
Sayın Başbakan ve sayın Cumhurbaşkanı Orta Asya’yı ziyaret etmeliler. Çünkü Kırgızlar, Kazaklarla hudut ihtilaflarının hallini de Ankara’dan bekliyorlar. Özbeklerle Kırgızları da biz barıştırabiliriz.
Önce Brüksel’de İsrail sanayi bakanı Binyamin ben Elizer’den gelen ziyaret teklifiyle gerçekleşen müzakerelerin Telaviv’de telleri koparması, hemen peşinden Bişkek ziyareti...
Bunlar iyi işler.
Bunların partisi olmaz.
Yakında İsrail’de kabine dağılırsa şaşmayın.
Güçlü devlet, hem oyun kurar.
Hem oyun bozar.

Rahim Er , Türkiye...
alinti, habervaktim.com

teşekkürler..


Güncel Haberler

MollaCami.Com