Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hırka-i Şerif ütüde yandı

Hırka-i Şerif ütüde yandı
İstanbullular için bu Ramazan biraz hüzünlü geçecek. Onbinlerin ziyaret ettiği Hırka-i Şerif bu yıl ziyaret edilemeyecek!
On bir ayın sultanı Ramazan'ın sembolü haline gelen Hırka-i Şerif bu yıl sergilenemeyecek. Hırkanın bakıma alındığını belirten yetkililer, kutsal emanetin yanlış bakım yüzünden yıprandığını kaydetti. 7 yıldır muhafazayı üstlenen kişinin ihmaline kurban giden Peygamber yadigârının bu sene cami avlusuna kurulan ekrandan halka gösterileceği duyuruldu.

Her yıl Ramazan ayının ilk cuması, adının verildiği Fatih Hırka-i Şerif Camii'nde dualarla ziyarete açılan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (sas) ait hırka, bu sene yanlış bakım sebebiyle sergilenemeyecek. Peygamber sevgisiyle yanan gönüllerin hasretle ziyaretine koştuğu 'kutsal emanet', bu Ramazan cami avlusuna kurulan ekrandan halka gösterilecek.

HER GÜN ÜTÜ YAPTI, YIPRATTI

İlk İddiaya göre Hırka-i Şerif'in bugünkü 'emanetçisi' olan ve Veysel Karani'nin 57'nci kuşaktan torunu Gülay Köprülü, 2002 yılında hırkanın bakımı için bir şahsı görevlendirdi. Görevlendirilen bu kişi, bakım konusunda uzman olmadığı için hırkaya her gün ütü yaparak 'kutsal emaneti' yıprattı. Dolmabahçe Sarayı'nda tarihî eserlerle ilgilendiğini söyleyen bu şahsın, uyarıları dikkate almadan nişanlısı olarak tanıttığı bir bayanla günlerce hırkaya bakım yaptığı öğrenildi. Söz konusu kişinin bakım sırasında hırkaya yanlış ütü yaptığı ileri sürüldü. İşte bu bakımdan sonra hırkada ciddi yıpranmalar meydana geldi. Hırka parçaları bir bir dökülmeye başladı. Bu arada hırkanın hasar görmesi de yedi yıl boyunca kamuoyundan gizlendi. Cami cemaati ise bu olaya 'Hırka-i Şerif'e suikast yapıldı' şeklinde tepki gösterdi.

Yıpranan hırka bir ay önce bakıma alındı. Ancak bakımın üç yıl devam edeceğinin söylenmesi üzerine Hırka-i Şerif bu yıl ziyarete kapatıldı. Bakım için de Brezilya'dan tarihî eserler uzmanı getirtildi. Brezilyalı uzmana Türk uzmanlar da eşlik ediyor. İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın geçtiğimiz günlerde beraberindeki heyetle Hırka-i Şerif Camii'ne gelerek bakımı devam eden hırkanın daha çok zarar görmemesi için bu ay sergilenmemesi kararı verdiği ifade edildi. Müftülük yetkilileri ise konuya ilişkin sorulara cevap vermekten kaçındı.

YANLIŞ ÜTÜ DEĞİL YANLIŞ KATLAMA

Yanlık ütü iddiası İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilisi tarafından yalanlandı. "Kutsal emanet ütü nedeniyle yıpranmadı. Hırka-i Şerif bir kutu içinde katlanarak muhafaza ediliyordu. Katlandığı yerlerde yıpranmalar olmuş. Ayrıca nem de emanete ciddi zararlar vermiş." dedi.

Müftülük de bugün Hırka-i Şerif'in neden sergilenmeyeceğini bir basın toplantısı yaparak açıklayacak.

acayip bişey hırka katlanarak yıpranmaz bence bunda bişey var
resmen emanette hıyanet olmuş allahımne günlere kaldık yarabbim

vardır bir hayır..........

acayip bişey hırka katlanarak yıpranmaz bence bunda bişey var
resmen emanette hıyanet olmuş allahım ne günlere kaldık yarabbim

suikast..


Güncel Haberler

MollaCami.Com