Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türkiye'de ne kadar Kürt var?

İşte etnik köken ve din gruplarına yapılan anketin sonucu

Türkiye’de kendini ‘Kürt’ ve ‘Zaza’ olarak tanımlayan ve/veya anadili ‘Kürtçe’ ve ‘Zazaca’ olan kişilerin yetişkin nüfusa oranı yüzde 13,40’ta yani Türkiye'deki Kürtlerin nüfusu 11 milyon... İstanbul, yaklaşık 1.9 milyonla dünyadaki en büyük Kürt nüfusunu barından şehir niteliğini de taşıyor

Konda, 2006 Eylül ayında, Türkiye’nin etnik köken ve din/mezhep inanç gruplarına göre dağılımlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen BİZ KİMİZ?/Toplumsal Yapı Araştırması gerçekleştirmişti.

İşte Yeni Türkiye’yi anlamak çabası ve amacıyla yapılan bu araştırmaların ikincisi

Araştırma 2008 Nisan ayında gerçekleştirilmiştir. BİZ KİMİZ?/ Hayat Tarzları Araştırması, 26 alt bölgeyi temsilen 41 ilin, 328 ilçenin, 1188 mahalle ve köyünde 6 bin 482 denekle görüşülerek gerçekleştirilmiştir.

Her iki araştırmada da deneklere “kendilerini ait hissettikleri etnik kökenler”, “anadilleri” ve “kendilerini ait hissettikleri din ve mezhep inanç grupları” soruları sorulmuştur. KÜRTLER raporu her iki araştırmanın veri ve bulgularından yola çıkılarak hazırlanmıştır.

TÜRKİYE'NİN 13,40'I KÜRT

Her iki BİZ KİMİZ araştırmasında da etnik köken ve mezhep dağılımları araştırma hata payları içinde binde oranlarda farklılıklarla aynı çıkmıştır.

‘Biz Kimiz?’ araştırmasında, deneklere “Hepimiz Türk vatandaşıyız, ama değişik kökenlerden, yörelerden olabiliriz. Siz kendinizi, kimliğinizi ne olarak biliyorsunuz veya hissediyorsunuz?” diye sorulmuştur. Deneklerin yüzde 8,6 sı bu soruyu ‘Kürt’, yüzde 0,41 i ‘Zaza’ diyerek cevaplamıştır. Aynı çalışma içinde sorulan ‘Anadiliniz, annenizden öğrendiğiniz diliniz nedir?’ sorusunu ‘Kürtçe’ diye cevaplayanların bir kısmı, bu sorudan daha önce sorulan kimlik sorusunu ‘Kürt’ dışında farklı bir sözcükle cevaplamıştır.

Bu ve benzer çelişkili cevap verenleri, KONDA Kürt olarak kabul etmiştir. Benzer işlem Zaza ve Zazaca cevabı verenler içinde yapılmıştır. Bu düzeltmelerden sonra, Türkiye de, kendini ‘Kürt’ ve ‘Zaza’ olarak tanımlayan ve/veya anadili ‘Kürtçe’ ve ‘Zazaca’ olan kişilerin, yetişkin nüfusa oranının yüzde 13,40 olduğu belirlenmiştir.

vatan

13 milyon kürt görünsede..bunların bir çoğunun kökeni türkmendir.bir çoğu doğuda olması hasebiyle kürtçeyi benimsemiş tir..yoksa kürtleşmemiştir..

yav arkadsım bak dını bır sıtedır burası ama görüyom kı kürtlerı ınkar edıyosun nerdeyse bunlar hıc hos seyler degıl ha bunlar benım ıcın cok da önemlı degıl ama ögrenmek ıstıyorsan söylüyeyım türkler ortaasyadan geldıler geldıklerınde mezobotamya bölgesınde safıı mezhebıne tabı bır tobluluk vardı bunlarla kaynasmaya basladılar bugün güneydogu anadolu bölgesının hemen hemen hebsı safıı dır ardından malazgırt savasıyla turkler anaduluya yerlesmaye basladılar ha bunu da unutma malazgırtekıler kürt askerıdıler bunu albarslan da söylüyor ve benım memeleketım artık d bakır dıyor müslüman kardeslerıme saygılar

vatana millete hayırlı olsunlar ne diyelim...


yav arkadsım bak dını bır sıtedır burası ama görüyom kı kürtlerı ınkar edıyosun nerdeyse.


Bu kanıya nereden vardınız? Kim inkar etmiş kürtleri?
Diğer yazdıklarınızı irdelemeyi hiç düşünmüyorum...
Umarım şu yorumu yapabilmek için üye olmamışsınızdır da gelir ve açıklamanızı yaparsınız. Aksi takdirde merakta kalacağım ::)

Milliyetçilik çatışması olmaması için yorum yapmak istemiyorum fakat kimse kürtleri azımsamıyor ve küçümsemiyor. Hem TÜRKİYE'de ki kürt vatandaşlarımız azımsanmayacak kadar çok zaten bunu biliyoruz. Ayrıca kimse onları inkarı bırakın kötülemiyor da. Neden hemen savunmaya geçiliyor anlamıyorum!.

Aynı topraklar üzerinde yaşayan insanlar hayat gailesinde cet, ata, soy, ırk, dil, millet, köken önemsemiyor ve büyütmüyor. Bunu sorun haline getiren politik ve siyasal oyunlardır. Politika ve siyaset insnalarıdır. Ha ben sorun görüyorum derseniz siz olayın Vatani boyutunda, insani boyutunda, komşuluk boyutunda değil de politik, siyasal boyutundasınızdır. O zaman ben dahi herkesin söyleyecek birkaç cümlesi olacaktır ;)

Haber için teşekkürler...

müslüman kardeslerıme saygılar

bakın ne güzel söylemişsiniz,

demek ki kürt,laz,çerkez,abaza farketmiyor,

bu vatanda,bu bayrak altında yaşamak isteyenleri bağlayan dil ve ırk,köken farkı elhamdülillah müslümanım deyince ve kurtuluş savaşındaki gibi bu vatan için aynı saflarda düşmana kurşun atınca kalkıyor........

cepni kardeşime katılıyorum bende.
yüce ecdadımız ermenisi,türkü kürdü,hristiyanı,dini,dili,ırkı ne olursa olsun ayırdım gözetmeksizin,hepsini bir arada barındırabilmiler.demekki bu şeklidede yaşanılabiliyor bir ülkede.
bu gün ülkemizde,kürt demiyorum bakın,pkk sorunu bitmiş olsa bile hortlatılmak üzere bulunan bir alevi halk var.o biter başkası başlar.yani bu tip politik siyasi oyunlara gelmemek gerek.bizleri birbirine düşürüp oradan israil vadedilmiş topraklar olan,adım başı petrol ve maden zengini olan dogu ve güneydoguyu ele geçirmek istiyo.aynı ülkede nefes alıp veriyoruz ve herkesin çocugu bu ugurda şehit düşüyo.kurşunlar kimseyi ayırt etmiyo.
kürt 4 çeşittir;türkün kürdü,ermeninin kürdü,arabın kürdü,kürdün kürdü.
bu gün ülkemizde hepimiz kardeş kardeş bir arada bulunup,zamanında kol kola, el ele çarpışıp hep birlikte vatanımızı kurtarmışız.
artık böyle bir ayrımcılık,böyle bir çatışmaya kesinlikle katılmıyorum.bizler ayrı dünyaların insanı degiliz.aynı ortamda nefes alıp veriyoruz.aynı evlerde yan yana oturuyoruz.bir sanatçı;vuran biz vurulanda biz.bitsin bu kavga diyordu.
konu için tşkkr ederiz kardeşim.

HAKİKAT21 BANA SÖYLEMİŞ.VE GİTMİŞ..Lakin bilmiyorki bizde diyarbakır ve elazığ bölgesinde olduğumuzu....söyledikleri hakkında İHVAN kitap yazacak bilgi ve tecrübeye sahip....ama neyi tartışacam.Müslüman olan herkes benim kardeşim,artı bende kürt sayılırım......ASLA Pkk li değilim ..bu biline

kardelen 54 kardesım sıyası boyutuyla demıs,yaw ne sıyasetı ,bı defa sıyasetı hıc sevmem onu söylüyeyım,bı de dıyorsunuz kı su yorumu yabmak ıcın üye olmussunuz,gıdın bı bakın ben bu sıteye ne zaman dan berı üyeyım ,ben sadece kendımce hos olmayan bır yorum okudum ya da bana öyle geldı,ya ıhvan kardesım ben sana bılmıyosun dıye bırsey söylemedım,ben sadece görüsümü söyledım,ha dedıgım gıbı ırk benım ıçın cok önemlı degıl ,,ırkcılıga karsı heb savastım,cenebı hak ayetı kerıme de dıyor kı sızlerı sube sube ,kabıle kabıle dıye ayırdık ,daha ıyı anlasasınız dıye,bırbırınıze üstünlük kurasınız dıye degıl,herseyı anlatıyor bu ayet,eger ıstemeden kalbınıze kırmıssam hakkınızı helal edın,allahın selamı üzerınızde olsun vesselam

Baktım üyelik tarihinize: Kayıt Tarihi: Kasım 27, 2008, 22:19:10

Henüz ilk yorumunuzdu o yüzden böyle bir izlenim oluştu bende ve birdaha gelmeyeceğinizi geçirdim aklımdan.
Eğer maksadınız güzel paylaşımlar ve değerli yorumlarda molla kardeşliği ise hoş geldiniz ;) Aramızdaki yeriniz şimdiden ayrıldı.

Burada fikir beyan ediyor ve yorumluyoruz. Herhangi bir kalp kırıklığı olmaz. Hakkımız varsa helal olsun. Sürç-ü lisan ettiysem affola...

bek yorum yazmayı sevmem ,genelde okurum ,bu sefer bazı seyler yazmayı kendıme bır borc bıldım ondan,cünkü arkadasım yorumunu tam acıklayıcı yabmamıstı,ondan dolayı söyledım allaha emanet olun selametle

Şimdi şu var;
O halde siz duruyorsunuz, duruyorsunuz tamda kitleleri ilgilendiren, milletlerarası bir konuya yorum yapıyorsunuz, üstelik yorumlardan birinin açıklayıcı olmadığından bahsediyorsunuz.

Madem açıklayıcı bir yorum değildi neden öncelikle yorumunu açıklamasını istemediniz? Bu takdirde siz de ön yargılı davranmış olmuyor musunuz?

Açıklama yapmasını istemeden bu şekilde yorumlamanız yargısız infaza girer sayın hakikat21.

Neyse anladınız ne demek istediğimi! Umarım?

Sadece kitlesel konularda değil tüm nüktedan konularda değerli yorumlarınızı görmek isterim. Saygılar...


Güncel Haberler

MollaCami.Com