Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kocaeli - Beşkayalar Tabiat Parkı

Kocaeli-Tabiat Parkı:



Yeri:Kocaeli ili, Gölcük ilçesi sınırları dahilinde kalan Beşkayalar mevkii ve çevresinin 1154 hektarlık kesimi.

Ulaşım:Kocaeli il sınırlarında yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı, bölge olarak Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü, Gölcük Orman İşletme Müdürlüğü Servetiye karşı, Servetiye Camii Köyü, Beşkayalar mevkiinde bulunmakta olup İzmit'e 26 km. mesafededir.Ulaşımı sağlayan yolun bir bölümü asfalt, bir bölümü de stabilize durumdadır. Keza yöre İstanbul'a 116 km., Bursa'ya 140 km., Adapazarı'na 60 km. ve İznik'e 30 km. uzaklıktadır.

Özellliği:Beşkayalar mevkii; vadi boylarında bilimsel ve eğitsel açıdan zengin çeşitliliğe sahip bitki örtüsü ve manzara açılımları ile eşsiz doğal güzellikler sergileyen ve bu özellikleri derin kanyonları ile desteklenen bir sahadır.

Bu özellikleri yanında, yaban hayatı ve açık hava rekreasyonu yönünden zengin bir potansiyel arzeden yöre yayları, mağaraları, çadırlı kamp alanları ve treaking güzergahları ile de ayrı bir öneme sahiptir.

Bursa ili sınırları içerisinden doğan Sıcakdere ile Sakarya il sınırları içerisinden doğan Soğukdere'nin Bahçecik Beldesi'nin güneydoğusunda birleşmeleri ile Kirazdere oluşmakta ve bu dere İzmit Körfezine dökülmektedir. Bu dereleri çevreleyen ve yaklaşık 2500 hektar orman alanı, sahip olduğu doğal fizyocoğrafik yapısı, bitki örtüsü, yaban hayatı özelikleri ve manzara güzellikleri ile açık hava rekreasyonu yönünden kaynak ve manzara bütünlüğü sağlayacak özelliklere sahiptir. Yörenin Beşkayalar ismini alması da bu derenin birleşme noktasında bulunan 5 adet yüksek kayalıktan ileri gelmektedir. Yörede Menekşe yaylası da yer almakta olup, bu yayla yüksek değerde turizm potansiyeline sahiptir.

Yörede; karaçam,porsuk, göknar, kayın, meşe, gürgen, akçaağaç, karaağaç, ıhlamur, kestane, dişbudak, kavak, papaz külahı, çınar, fındık, kızılağaç, çitlenbik, üvez, kızılcık, kara yemiş, mürver türleri, orman gülü, yabani elma, yabani erik, yabani kiraz, orman sarmaşığı, smilax, böğürtlen, öküz gözü, çan çiçeği, kabalak, geğik dili, sütleğen, nane, civan perçemi, sedum, menekşe, ısırgan, yabani çilek, daphne ponticum, kantaran türü flora ile karşılaşılmaktadır. Yöre yaban hayatı yönünden oldukça zengin bir potansiyele sahip bulunmaktadır. Bölgede kurt, ayı, çakal, tilki, tavşan ve sincap gibi hayvanlar dikkati çekmektedir.

Beşkayalar mevki; Ankara, İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin hemen hemen orta yerinde yralan, vadi boylarındaki bitki örtüsü ve derin kanyonları ile zenginleşen, değişik manzara açılımları ile eşsiz doğa zenginlikleri sergileyen bir sahadır. Bu özellikleri ile yakın illerden hafta sonları gruplar halinde günübirlik kamp ve treaking için ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi

izmitliyim ama hiç duymadım :o
tşklr ahuzar en kısa zamnda gidicem inş..

İnşaallah gidip görmek nasip olur Gihanna kardeşim...

İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim kardeşim...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com