Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


KOMBİ HAKKINDA GENEL BİLGİ

Doğalgazın hayatımıza girmesiyle beraber enerji kaynaklarımız arasına diğerlerine oranla kullanımı daha kolay ve daha ekonomik bir yenisi eklenmiş oldu. Doğalgazı ısınma ihtiyacımızı karşılamak için kullanmamızı sağlayan kombiler nasıl çalışıyor? Kombi seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kombi hakkında merak edilen bazı sorulara uzmanların verdiği cevapları sizler için derledik.

Kombi Nedir?
Kombilerin yaptığı iş doğalgaz kullanarak sıcak su üretmektir. Buraya kadar basit olan bu görev sıcak suyun evlerin ısıtılmasında ve banyo-bulaşık suyu gibi amaçlarla kullanılmasıyla çok büyük bir fayda sağlamaktadır.
Kullanım Şartları Nelerdir?

Kombilerde harcanan doğalgazın miktarını ayarlamak kullanıcının elindedir. kullanıldığı alanın büyüklüğü, hava şartları gibi ölçütler dikkate alınarak kombilerin çalışma verimi ayarlanılabilir. Kombiler sessis çalıştıkları için ev içlerinde kullanılmalarında bir mahsur yoktur. Duvara asılabiliyor olmaları alandan tarassuf sağlaması açısından önemlidir.

Banyo İçin Ek Parçaya İhtiyaç Var mıdır?
Kombilerde üretlen sıcak su doğrudan banyoda kullanılabilir. Bunun için şofben, termosifon vb. yan bir ürün kullanmaya gerek kalmamaktadır.

Zehirlenme Tehlikesi Var mıdır?
Kombilerde yanma tepkimeleri oluştuğu için zehirli gazlar oluşması olağandır. Bu gazın dışarı atılması en önemli ayrıntılardandır. Bir kombi bacasız kullanılamaz. Bacanın hangi özellikte olduğuna bağlı olarak kombi özelliği de değişmektedir. Eğer binanın standart baca yolu değil de pencere vb. alanlardan açılan yapay bacalar kullanılıyorsa hava akımı oluşturmak amacıyla bir fan kullanmak gerekmektedir. Bu tür kombilere hermetik kombi denir.

Yoğuşmalı Kombi Nedir?
Adını sıklıkla duyduğumuz yoğuşmalı kombilerin çalışma mekanizması diğerleriyle aynı olmakla birlikte, dışarı atılan su buharının sıcaklığının da ısıtmaya harcanması ilkesine dayanır. Bilndiği bibi gaz halden sıvı hale geçen maddeler dışarı ısı vermektedir. Yoğuşma(yoğunlaşma) teknolojisi sayesinde dışarı atılan gaz halindeki su buharı yoğunlaştırılarak sıvı hale dönüştürülür. Bu da ilave bir ısının açığa çıkması, bu ısının da ısıtmaya kullanılması demektir. Böylelikle klasik kombilere oranla yoğuşmalı kombiler daha yüksek verimle çalışarak tasarruf sağlarlar. Verim avantajı %14 - 19 arasındadır.

Yoğuşalı Kombilerin Fiyatları Pahalı mıdır?

Evet. Sahip oldukları teknoloji yoğuşmalı kombileri diğerlerine oranla daha pahalı kılmaktadır.

LPG İle Kombi Çalışır mı?
Bir tüp genellikle kombi çalıştırmaya yetmemektedir. Bu nedenle iki mutfak tüpünü birleştirebilen özel aparatlar satılmaktadır. Bu haliyle kombiyi çalıştırmak mümkün olmasına rağmen tüpgaz fiyatlarını doğalgaza göre pahalı oluşu bu yönteminpek kullanılmamasına neden olmuştur.

Kombilerde Ateşleme Nasıl Olur?
Eski kombi modellerinde pilot alev denilen bir yöntem kullanılmıştır. Pilot alevi tüplü şofbenlerden hatırlayacağımız küçük bir alev sürekli yanmakta, olası ateşlemeler için hazırda beklemektedir. Bu yönten az da olsa sürekli bir gaz harcaması gerekmektedir. Artık günümüzde üretilen modellerin hepsi elektronik ateşleme sistemiyle donatılmıştır. Bu sayede gerekli zamanda ouşturulan küçük bir kıvılcım ateşlemeyi sağlamaktadır.

Hangi Güçte Kombi Almalı?
120 metrakare bir daireyi ısıtmak için kombi güç değeri yaklaşık olarak 17-20 bin kcal/h 'dir. farklı güçlerde kombiler bulmak mümkündür. Kombiyi alacağınız firmaya danışarak yaşadığınız alana en uygun güç değerini seçmelisiniz. 160 ile 250 metrekare büyüklüğündeki bir evi 26 bin kcal’lik kombilerısıtabilir.

Kombi Süreki çalıştırılmalı mıdır?
Kullanıcılar bu konuda iki seçenek arasında terettüt yaşamaktadır. Kombilerini sadece belirli zamanlarda kullanıp sonra kapatmalılar mı; yoksa süreki olarak açık ı tutmalılar?

Geceleri kombiyi kapattığımızda oda sıcaklığı düşmekte, sabah aynı sıcaklığı yakalamak için kombiyi daha yüksek derecelerde çalıştırmak gereklidir. Uzmanlar yatarken kombi sıcaklığının düşürülmesi fakat kapatılmamasını tavsiye etmektedirler.

Yaz Aylarında Ne Yapılmalıdır?
yaz aylarında genellikle evlerin ısıtılmaya ihtiyacı olmadığı için sadece banyo suyu üretiminde kombileri kullanmak mümkündür.Kombiler bu durumda "yazlık" ayara getirilmelidir.

Modülasyon Nedir?
Modülasyon kombilerde gaz ve hava dengesini en uygun koşullarda yakıp ısı üretmeyi sağlayan mekanizmadır. Modülasyon ayarı iyi üretilmiş kombiler enerjiyi en verimli şekilde kullanır, atık gaz oluşumu az olur ve tasarruf sağlar.

NOx değeri nedir?
Çevreye verilen önemin bir göstergesi olarak birçok enerji ürünü düşük emisyon değerlerinde üretilmeye çalışılmaktadır. Yanı dışarı bırakılan gazdaki zararlı maddelerin oranı düşük tutulmaya özen gösterilmektedir. Kombilerde yanmayla beraber doğaya zararlı Azot oksit gazları da oluşmaktadır. Günümüzde bu değeri düşüren kombiler bulmak mümkündür. Bu kombilerin dış görünüşleri diğerleriyle aynı olmakla birlikte sadece bazı küçük iç farklılıklar taşımaktadırlar.

Birden Fazla Daire Tek Kombiyle Isınır mı?
Yüksek kapasiteli kombilerle bunu sağlamak mümkündür.

Çift Eşanjörlü Kombi Nedir?
Eşanjör kombilerin en önemli parçasıdır denilebilir. Eşanjör sayesinde ısıtılan su gerekli alanlara ulaştırılır. İyi kombilerde çift eşanjör bulunur. Bu sayede radyatörlere ve banyoya göderilen su farklı alanlardan pompalanmış olur. Örneğin tek eşanjörlü ürünlerede mutfakta sıcak suyu açtığımızda suyun ısınması daha uzun sürmektedir.

Oda termostatı Nedir?
Oda termostadı sayesinde mekan sıcaklığı sürekli ölçülerek kombiler buna uyum sağlayacak şekilde otomatik çalışması sağlanabilir. Bu sayede sizin sürekli ısı kontrolü yapıp kombi ayarlamanıza gerek kalmaz. Bu ürün kombilerden bağımsız satılmaktadır.

selam aleykum
teşk bilgiler için
selam ve dua ile

bilgi için teşekkürler reis kardeşim. izmire doğalgaz geleli iki sene oldu. ancak doğalgaz söyledikleri kadar ucuz değil. geçen sene normal yaktığımda 300-400 arası fatura geliyordu. bu sene sadece saat17:00-22:00 arası yakıyorum geri kalan zamanlarda kapatıp klimayı açıyorum. ona rağmen 180-200 tl arasında fatura geliyor. bu sene zamlı dönemde tam olarak kullansaydım hesaplarıma göre 600-700 arası fatura ödemek zorunda kalacaktım. yani doğalgaz bağlattığıma çok pişman oldum. bu şekilde herhalde önümüzdeki sene odun kömür yakmaya devam edeceğiz

Şimdiye kadar bize en pahalı fatura geldi(125 tl).Aktarcı kardeşin ve birçok komşumuzun faturasına göre aslında uygun.Sanırım bu kombi ilede değişebilen bir durum.Bizim kombi oda sıcaklığına göre yanmakta.
Genelde sabahları 21-22 dereceye alıyoruz.Ev belli bir sıcaklığa ulaşınca 19-18 arası düşürüyoruz.Bazende kapatıyoruz.
Eğer akşam soğuk olursa yine 21-22 dereceye getiriyoruz ve uyumaya yakın kapatıyoruz.

Şimdiye kadar okuduğum bilgilerde ve inandığım yöntem,evi soğutmayın sabaha kadar ılıkta yansın hiç kapatmayındı.Ama artık buna inanmıyorum.Çünkü ev ılık bile olsa sabah yine 21 de açacağız.Ve hiç kapatılmayan kombi en az 200tl gelecektir.En güzel tasarruf çok soğuk olmadan kombiyi hiç açmamandır ;D

Rabbim yardımcımız olsun.

125 tl fatura çok iyi zambak kardeşim. ben günde 5 saat (17:00-22:00)oda 21 derecede yakmama rağmen faturam henüz 180 tlnin altına düşmedi. sizin de dediğiniz gibi hiç kapatmamak iyi değil. çok yüksek faturalar olarak bize yansır. kombi olarak da alarko kombinin serena serisini kullanıyorum. bilemiyorum çok fazla kombi fark ettirir mi?

Kaç petek yanıyor aktarcı kardeşim. ::)

Bizde 7 tane belki onunlada alakalı olabilir.Yani daha çok sayıda olursa fiyat olarak farkedebilir.

Faturaları etkileyen bir çok faktör olabiliyor:

- kombi kaynaklı faturalar: Kombinin yakım seviyesi vs. vs.

- evin yapısından kaynaklanan faturalar: dış izalasyon, bulundugunuz cephe, il şehir, hava şartları, çevrenizdeki ev, üst kat, alt kat ya da yan dairedeki sıcaklık..

- kullanımdan dolayı gelen kabarık faturalar: kullanım saatleri, oda sıcaklıkları, yakım süreleri, oda sayısı..

bunların hepsini iyi değerlendirmek gerekiyor.

Tavisye edilir önlemler:

- komşularınızın yakımlarını takip ediniz..
- günlük kaç metre küp yaktıgınızı takip ediniz.. ay sonu faturaya beklemeden sonucu bilirsiniz.
- Yoğuşmalı kombi alabilirsiniz
- oda peteklerine termostatik vanolar alınız.
- tüm odalara yakmayınız. banyo vs kapalı durması daha iyi.

bende doğal gaz test ediyorum. mesela, kombiyi değiştireceğim, petek uzunluklarını ayarlıyorum ve termostatik vano kullanmaya başlayacağım.. bunun yanında kombi menager dediğimiz kombiyi saate ve zamana göre derece değişikliklerine göre uzaktan yakıp söndüren extra bir alet takmayı planlıyorum..

sonucu zamanla göreceğiz :)

benim evim 130 metre kare
yatak odası hariç çocuk odası misafir salonu oturma odası ve mutfak 24 saat açık
23 derece ısı ayarlı gelen fatura ilk ay 177 tl ...ikinci ay 245 tl..

eşime bu pahallımı diye sordum asla pahallı değil dedi kış zaten topu topu 4 ay tutsun 1 milyar ..
eyer kömür yaksan 1 ton kömür lazım artı tutuşturmak için odun lazım bunun pisliği taşıması temizlemesi 3 cü kata çıkarması külü dökmesi 1 buçuk milyarı geçer artı tek oda ısınır geri yanlarda donarsın dedi...
artı ocak ve banyo suyuda cabası taktir senin dedi...
tabi bu istanbulun kışına göre benim evimin hesabı ..başka yerleri bilemem...

zambak kardeşim ben de bütün petekleri yakmıyorum 5 tane petek yakıyorum. ancak nafile değişen hiçbirşey yok. kombiyi hiç kapatmasam hesaplarıma göre 600-700 arası fatura gelir. reis kardeşim apartmanda bulunan bütün komşularım faturadan rahatsız. apartmanı yaparken de yalıtımlı olarak yapmıştık. kombi, petekler ve vanaların hepsi güya iyi marka diye alarko almıştık. hakyolcusu kardeşim 130 metrekare evinize hemde 177 tl fatura çokiyi. benim evde 183 metrekare sizin gibi 23 derce yakıp ısınsam 300 tl ye bile razı olurum.

Bir yakınımız var doğalgaza yüklü fatura geldiği halde hiç ısınmıyorlar.Elektrikli soba yakıncada bir o kadar yüklü de elektrik faturası gelmiş. :-\ Onlar kombileri değiştirmeyi düşünüyorlar.Servis çağırdınız mı?hem ısıtmadığı halde,üstelik o kadar az yakmanıza rağmen bu kadar fiyat gelmesi gerçekten çok üzücü :(

Allah yardımcımız olsun.Gidişat iyi değil.İşsizlik,gelir seviyesi herşey ortadayken bu zamlar pes denilecek durumda.

Bizlerde eski sobalarımızı özlüyoruz.Zahmetliydi belki ama o sıcaklık herşeye değer.Tomarca para veriliyor neticesi ortada.

saate ve zamana göre derece

Bugün üniversite yurtlarında belirttiğiniz kombi kullanılmakta.Belirli saatlere göre ayarlanmış ve yine o saatler arası ayarladığınız ısıda yanmakta.Sonuç=aylık 8bin tl fatura ve ısınmayan petekler,soğuk duvarlar,hastalıktan kurtulamayan insanlar..Bilmiyorum evde olsa tasarruflu olabilir mi ???

Sonumuz hayr olsun inş.

servisi de çağırdık bir problem yok dediler. alarkonun genel merkezini de aradım normal dediler. yani bir türlü fatura sorununu çözemedim.
zahmetli de olsa herhalde önümüzdeki sene odun kömür sobasını kuracağım.
Allah sonumuzu hayır etsin

siz kombiyi tamamen kapatmak yerine düşük derecede sürekli yakmayı deneyiniz.. içeri ve dışarı derecelerini sürekli kontrol edin. Faturaya göre takip yerine, günde harcadığınız metre küpü hesaplayın..

1 m3 = 1 lira deseniz.. günde 7-8 m3 yakma seviyesine getirmeye çalışın..

hatta saatlik kontrollerle takip etmekte fayda var.. diğer türlü hesaplı ayarı tutturmak imkansız..

izmir bize göre daha sıcak yer.. daha az gelmeli kanaatindeyim..

Kombi mağduru kardeşlerim...... :)

İlk evvela güney cephede yani eviniz güneş alan daire olup,altaki ve üsteki dairelerde kesinlikle kombi açık olmalı.

Metrekaresi büyük olan evlerde Yoğuşmalı kombiler daha verimli.

Kombi kullanımında azaltıp çoğaltma esnaında enerji kaybı oluyor o sebeble sürekli aynı derecede olması verimliliği artıracaktır....

verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim kardeşlerim


Genel Bilgiler

MollaCami.Com