Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Balıkla süt ürünleri zehirler şehir efsanesi mi?

Balıkla süt ürünleri zehirler şehir efsanesi mi?


Türkiye’de yetişmiş insanlar olarak hepimizin aklını karıştıran bir duruma açıklık getirmek istiyorum. Neden balık ürünleri ve süt ürünleri bir arada yenmez? Kim demiş?
‘Neden biz senelerce bu düşünce yüzünden bir sürü lezzetten mahrum kalmışız’ diye düşünüyorsanız, bu yazının size yardımcı olacağına inanıyorum.

Öncelikle böyle bir durum olsaydı, neden balık restoranlarında beyaz peynir servis ediyorlar? Balık ve süt ürünlerinin beraber yenmemesi gerektiği tamamen bir şehir efsanesidir.

Herhalde bu bilirkişi aynı gece yoğurt ve balık yediğinde, bunlardan biri bozuk diye suçu bu ikiliye attı ve yıllarca diğer insanların sofralarından bu zevki alıp çaldı.

Bu olayın esas yüzü tabii ki de balığın taze ve temiz su balığı olmasıdır. Süt ürünlerini de (yoğurt, süt, peynir, krema vs.) balığınızın taze ve temiz olduğu sürece de mutfakta rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Dünya mutfaklarında deniz mahsulleri süt ürünleriyle sıkça kullanılır. Krema soslu balık, sütte buğulama balık, yoğurt soslu balıklı salata, peynir soslu balıklı makarna gibi birçok yerde bu ikili birlikte kullanılır.

Bugün size vereceğim tarifte de yoğurt ve somonu bir arada kullanacağız. Hem sağlıklı ve hem lezzetli bir yemek yemiş olacağız, hem de bu şehir efsanesine bir son getireceğiz.

Normal somon yerine ‘somon füme’ kullanacağımız için çok kısaca bahsetmek istiyorum. Somon füme, somon balığının dumanla dışının kurutulması ve tatlandırılmasıyla yapılır.

Normal somondan daha yüksek fiyatlarda satıldığı için daha çok lüks ürünü gibi görülse de, artık daha uygun fiyatlarda da marketler de bulunabiliyor.

Füme somonu kanepelerde, makarnalarda, böreklerde, tartlarda ve hepimizin de sıkça rastladığı gibi salatalarda kullanabilirsiniz. Biz bu tarifimizde yoğurt kullanacaksak da bir sandviç yaparken veya krep içine sarıp yemek istediğiniz de krem peyniri ile denemenizi tavsiye etmeden edemeyeceğim, içine bir de dereotu veya taze soğan doğrarsanız, ne kadar lezzetli olduğuna inanamayacaksınız.

Gelelim bu haftaki tarifimize... Hepinize şimdiden afiyet olsun, haftaya tekrardan görüşmek üzere!
Bu haftaki tarifte gramaj vermek pek mümkün değil, çünkü salatanın tadını içindeki malzemelerle oynayarak değiştirebilirsiniz.

Beyaz Soslu Somonlu Salata

MALZEMELER:

* Yarım paket körpe ıspanak
* 1 adet marul (Arzu ederseniz başka yeşillikler de kullanabilirsiniz ama ben somona bu iki yeşilliği çok yakıştırıyorum)
* 400 gr somon füme (2 ufak paket)
* 1 yemek kaşığı doğranmış kapari
* 2 yemek kaşığı doğranmış kırmızı soğan
* 4 yemek kaşığı yoğurt (daha hafif olmasını isterseniz light yoğurt da kullanabilirsiniz)
* 1 tatlı kaşığı yaban /bayır turbu sosu (büyük süpermarketlerde bulabilirsiniz, hardalımsı bir tadı olan bir turp çeşididir ve deniz mahsulleri ve kırmızı etlerle büyük uyum gösterir)
* 1 tatlı kaşığı bal
* Yarım limon suyu
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
* Tuz-karabiber

HAZIRLANIŞI:

* Somon füme ve yeşillikler dışındaki bütün malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. İçine yeşillikleri ekleyip iyice karıştırın. Tabaklara koyun ve üzerlerine füme somon dilimlerini yerleştirerek servis ediniz.
* Sosu biraz daha zenginleştirmek isterseniz içine 1-2 tatlı kaşığı kadar mayonez ekleyebilirsiniz. Sosu bitirdiğinizde, tatlı-ekşi ve yaban/bayır turpundan dolayı hafif hardalımsı bir tat olacaktır. Siz içerikleriyle ilgilenebilirsiniz.

Haber 7


Firin ve Et Yemekleri

MollaCami.Com