Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kot Pantolon giymek caiz midir


Asırlar boyunca binlerce çeşit elbise ortaya çıktığına ve çıkacağına göre bu SORUYA VERİLECEK NET BİR CEVAP mümkün değildir.
İslâm’da, her şey için olduğu gibi elbise için de genel kaideler vardır.
Buna göre erkek için:
Avretini örtecek, sıcak ve soğuğa karşı koruyacak kadarı farzdır.
Rasulüllah Efendimiz (sav): "Elbisenizi güzel yapın eşyanızı düzgün " buyurmuşlardır.
Özellikle cuma ve bayramlarda muhtaçları rahatsız etmeyecek ölçüde temiz ve yeni
giymek mubahtır.
Kalın olmakla beraber yine avret mahallerinin şeklini belli edecek ölçüde dar olan elbise giymek mekruhtur.
Toplumda İslamdan uzak olan şahsiyetler bile seçkin kişiliğin gereği giyim kuşamlarına dikkat etmektedirler.
Gayrı Müslimlerin elbiselerine benzeyen elbiseler ise haramdır.
18'inci yüzyılda dayanaklılığı nedeniyle işçi giysilerinde kullanılan kot kumaşlardan 19’uncu yüzyılda altın maden işçileri için pantolon yapıldı.
Dünyada üretilen ilk kot pantolonun rengi kahverengiydi.
1950'lere geldiğimizde kot pantolon Amerika gençleri Özellikle "asi gençlik" diye tabir edilen yeni nesil ile sanatçıların jeans pantolon giymeleri büyümeyi hızlandırdı.


Kot pantolon giyinmenin zararı var mı?
Uzmanlar dar kot pantolonların kadınlarda damarları sıkıştırarak varise ve sistit gibi rahatsızlıklara yol açtığı konusunda uyarıyor. Bel ve mide bölgesini aşırı derecede sıkan dar kotlar, reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarını tetiklediğini söylüyor.
Kot pantolon giymek vücut dengesini bozuyor özellikle yazın, sıcak ortamlarda sıkı kot pantolonuyla zaman geçiren erkekler tehlike altındadır, kısır olmasa bile sperm kalitesini düşürür.
Modayı takip ederken sağlığınızı riske atmamanın daha doğru olacağını öneriyorlar
Özellikle Dar KOT pantolonlar, kalça kemiğinin altındaki sinir hücrelerini sıkıştırarak bacaklarda ağrıya yol açabilir.
Üreme Tıbbı Derneği Genel Sekteri Prof. Dr Erol Tavmergen ”Sıkı pantolon giyildiğinde erkek yumurtalıklarının vücuda daha yakın konumda durması sebebiyle ışı artışı oluşmakta bu da sperm hücrelerinin hareketliliğine ve sayısına olumsuz yönde etki göstermektedir” diye ifade etmektedir.
Fabrikadan yıkanıp çıkıyor olmasına rağmen çok kaliteli bir yıkama işlemine maruz kalmadığı için üzerinde hala bir miktar boya olmaktadır ve cilde zararı vardır.

Peki Kotbpantolanla kılınan namaz sahih midir ?
Şart olan, avret sayılan mahallerinin, cildin rengi belli olmayacak şekilde örtülmesidir. Vücut hatlarının belli olması, cildin rengi görülmedikten sonra, namaza mani değildir.
Yani kot pantolonla da namaz kılınabilir. Ancak avret yerlerinin şeklini belli eden elbise kadın için mahzurlu olduğu gibi, erkek için de mahzurlu olur.
Bu, tesettürü sağlamadığından değil, tahrike sebep olduğundan ötürüdür ve mahzuru da tahrike sebep olma gücü nisbetinde artar.
Yoksa vücut hatlarını hiç belli etmeyecek bir elbise giymek mümkün değildir.


Müslüman erkek ve kadının giyim - kuşamı nasıl olmalı ?
“İmam Ahmed ve Ebû Dâvud’un Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet ettikleri bir hadîs-i şerifte Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:
“Kadın elbisesi giyen erkeğe ve erkek elbisesi giyen kadına lânet olsun."
“Metâlibü’l-Mü’minîn isimli eserde de, ‘Kadın erkeğe benzememelidir, erkek de kadına...Şayet benzerlerse, her iki grupta mel’undur" denilmektedir.
“İmâm-ı Rabbâni hazretleri de: doğru olan; erkeklerin kadınlara benzemesi yasaklanınca, hüküm, (bulunulan yerdeki) kadınların (giyim-kuşamdaki örf ve)âdetlerini bilmeye kalır. Bu durumda bakarız; bir yerde kadınlar, (meselâ) yakası göğüse doğru açılan gömlek giyiyorlarsa, orada münâsip olan, -kadınlara benzememek için- erkeklerin omuzdan açılan gömlek giymeleri gerekir. Ama bir yerde, kadınlar omuza doğru açılan gömlek giyiyorlarsa, orada da erkekler göğüse doğru açılan gömlek giyerler...
“Kur’ân-ı Kerim’de, ‘Her birinin bir yönü vardır, o ona yönelir" buyurulmuştur.


Meselenin özü;
İslâm dini, giyim-kuşam, kılık-kıyâfet mevzuunda hususi bir şekil getirmemiştir. Her
beldenin, her mahallin insanlarının, kendilerine mahsus örf, âdet ve gelenekleri vardır. Bu
itibarla giyim-kuşamda ölçü, dinî sınırlar çerçevesinde, kadın ve erkeğin birbirlerine
benzememeleridir.
Buna göre kot pantolon giyilmesi:
Vücuda yapışır ölçüde çok dar olarak giyildiği, Müslümanlarca genellikle hoş karşılanmadığı, Bilim adamları ve doktorlar tarafından bir takım zararları tesbit edildiği, Gayrı Müslimlerin elbiselerine benzeyen, Özellikle "asi gençlik" diye tabir edilenyeni nesil ile sanatçıların giyim tarzı olduğu için, HELE HELE Yüksek ideali ve hedefi, insanların en mümtaz şahsiyeti, seçkin kişilik sahibi olma gayreti, Allah ve Rasulüne muvafık bir hayata sahip olma niyeti içerisinde olan insanlara yakışır mı acaba???
(Muhtelif tefsir ve hadîs serhleri - Mektûbat, İmâm-ı Rabbâni - İhyaforum.com - Müderris )

erkekler bol kot pantolonu uzeerine tommy kazak giymelidir bu benim fetvam :) (fetva yetkim yok ) espiri bi yana tesssekur ederiz bilgilendirmenizden dolayi....

aslında konunu net cevabı vardır...!

ODA TAKVA İLE VERİLEN VE UYGULANAN CEVAPTIR.....

eger takvaysa konu birak kotu giymeyi salvar giysinler uzerine cubbe kardes ....tabii toplumda ise nasil giderler bilemem

cevap verilmiş zaten


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com