Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Namazı terk eden birisinin oruç tutmasının hükmü nedir? Böyle birisinin orucu ka

Cevap: Namazı kasten terk eden kafir olup dinden çıkaca­ğından dolayı ne orucu ne de diğer amelleri Allah'a tevbe edene kadar kabul olmaz. Çünkü Allahû Teâla şöyle buyur­maktadır:

"Eğer onlarda Allah'a ortak konsalardı yapmakta olduk­ları amelleri elbette boşa giderdi." (Enam: 88)

Bu âyete benzer diğer âyet ve hadislerde de aynı hüküm vardır. İlim adamlarından bir grup ise namazın farz olduğunu kabul etmekle birlikte tembellikten dolayı terk edenin kafir olmayacağı ve diğer amellerinin de boşa gitmeyeceği görü­şündedirler. Doğru olan görüş birinci görüştür. Çünkü farz olduğunu kabul etmekle birlikte terkedenin kafir olduğuna dair birçok delil vardır. Bunlardan bir tanesi Rasûlullah (s.a.v.)'in şu hadisidir:

"Kişinin, şirk ile küfür arasında namazı terk etmesi var­dır."

Bu hadisi Müslim sahihinde Cabir b. Abdullah (r.a.)'dan rivayet etmiştir.

Yine Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

"Bizimle kafirler arasındaki fark namazdır. Kim onu terk ederse kafir olur."

Bu hadisi İmam Ahmed ve dört sünen sahibi sahih bir senetle Bureyde b. Husayn el-Eslemi (r.a.)'dan rivayet etmiş­lerdir. Bu konuda büyük alim İbnul Kayyim "Namazı terk et­menin hükmü" adlı kitabında çok geniş açıklama yapmıştır. Bu faydalı kitap okunursa güzel olur.

teşekkürler medineli kardeşim


teşekkürler medineli kardeşim

Sayın medeni hadim birkaç cevabınızı okudum ancak ben bu devire göre çok katı olduğunuzu söylemek istiyorum. Biz sohbetlerimizde hocalarımızdan böyle işitmiyoruz. namaz hususunda o zaman Türkiyenin yüzde 80i kafir. kafirdir deyip kestirip atamayız. tamam mutlaka namaz kılmadığı için cezası ne ise çekecektir ama bizim kafir dememiz ne kadar doğru olur?

namazı kasden terk eden kafir olmaz. sadece namazı gereksiz gören ve namazın farz olmadığını söyleyen kafir olur. unutmayın ehli sünnet vel cemaat inancında büyük günah işleyenler kafir olmaz. namazı terk de büyük günahdır. haricilere göre namazı kılmayanlar kafir olur. amma namazı 1 vakit terk edenin cezası 1 hukup cehennemde yanmaktır buyurmuştur peygamberimiz. hukup nedir ya rasülallah yiye sorulunca 80 000 seksenbin yıl cevabını vermiş.( namazı kılmayanlar şimdiden sevdiklerinden uzuuuuuuuuuun bir ayrılığa hazırlansınlar.) dikkat parantez cümlesi peygamberimize ait değil. ben öyle yazmak istedim. kızmayın bana. 1 gün içerisinde namazdan başka din adına ne yapıyoruz. o da olmaz sa ne yapacağız. ne götüreceğiz huzura. peygamberimizin yüzüne nasıl bakacağız. ki o bizim için herşeyini vermişken. evet o(asm) bizim için herşeyini ama herşeyini verdi. ya biz???????


Fetvalar

MollaCami.Com