Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Engelli Seçmenler İçin Giriş Katlarına Sandık Konulacak

Engelli seçmenler, karga tulumba seçmen mahalline taşınma sıkıntısından kurtulmak üzere. Başbakanlık Özürlüler İdaresi, bu konuda bir kanun taslağı hazırladı. YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdür Vekili Ayhan Okurer de önümüzdeki seçimlerde engelli ve yaşlı seçmenler için giriş katlara sandık konulacağını açıkladı.

Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engellilerin büyük çoğunluğu, iradesini sandığa yansıtamıyor. Okullar ve diğer kamu kurumlarında oluşturulan seçim noktalarında, sandıkların binanın üst katlarında yer alması ve buralarda engelli parkurunun olmaması, özürlü seçmeni oy kullanmaktan alıkoyuyor. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, bu sorunu çözmek için bir kanun taslağı hazırladı. 'Özürlülere iade-i itibar' niteliğinde olan taslak, şu an Adalet Bakanlığı'nda inceleniyor. Taslak, bakanlığın görüşü alındıktan sonra kanun değişikliği teklifi haline getirilerek Meclis'e sunulacak. Ancak, taslak hazırlanırken YSK ile görüşme halinde olunuldu.

Konuyla ilgili Zaman'a konuşan YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdür Vekili Ayhan Okurer, bu yıl yapılacak genel seçimlerde engelliler için giriş katlarda sandık kurulmasında bir sakınca olmadığını söyledi. Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan oy kullanacak özürlü seçmenlerin bilgilerini istediklerini belirten Okurer, "Kanunlar kapsamında gerekli tedbirleri alıyoruz. Önümüzdeki seçimlerde özürlü ve 75 yaş üzeri yaşlı vatandaşlar için giriş katlara sandık konulacak. Özürlü ve yaşlılar, önümüzdeki seçimlerde demokratik oy haklarını rahatlıkla kullanabilecek." dedi. Engelli seçmenlerin bu haktan faydalanması için seçmen kütüklerine özürlülüklerini belirtmeleri gerekiyor. Okurer, seçmen listesinde isminin karşısına özürlülüğü belirtilmeyen vatandaşların, listeler askıda kalacağı son güne kadar en yakın ilçe seçim kuruluna giderek özürlülüklerini beyan edebileceklerini de ifade etti.

YSK'nın kararı en çok, sayıları 1,5 milyonu bulan ortopedik engelli seçmeni sevindirdi. Önceki seçimlerde sandıkların yüksek katlı binalara konulmasından dolayı özürlü seçmenin sandığa ulaşamadığını belirten Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı Cemal Merdan, YSK'nın kararının özürlü seçmeni büyük ölçüde rahatlatacağını kaydetti. Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyaz da kararın sadece özürlüler için değil yaşlılar ve hamile kadınlar için de faydalı olacağını belirtti.

Taslakta, kabartma yazılı oy pusulası da yer alıyor.


Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı kanun taslağında, görme özürlülerin tek başlarına oy kullanabilmesi için kabartma yazılı oy pusulası basılmasına da yer verildi. Ancak, bu uygulamanın genel seçimlerden sonra hayata geçirilebileceği belirtiliyor. Taslakta yer alan devrim niteliğindeki diğer düzenmeler şöyle: "Oy kullanma yerine gidemeyecek kadar özürlü ya da hasta olan vatandaşlar özel araçlarla taşınacak. Seçimle ilgili yönergeler, az görenler için iri puntolu harflerle hazırlanacak. Daha önce kendisine vâsi atadığı için oy kullanamayan özürlülerin oy kullanabilmesi sağlanacak. Seçimlerle ilgili televizyon yayınlarında işitme özürlüler için alt yazı ve işaret dili tercüman kullanılacak. Evinden çıkamayacak kadar yaşlı ve yatalak hastalar mektupla oy kullanabilecek."


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com