Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Engelliler Gelecek Yıl Zengin Olacak!


Durumun bilincinde değiller

Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, yerel yönetimlerle kamu kurumlarının hizmet ve binalarını engellilere uygun hale getirmesi için tanınan sürenin 2012 Temmuzda sona erdiğini belirterek, ''Ondan sonra sivil toplum kuruluşları ve özürlüler devlet aleyhine, belediyeler aleyhine tazminat davaları açabilecekler. Yani engelliler gelecek yıl zengin olacak'' dedi.

Köksal yaptığı açıklamada, engellilerin de sağlıklı insanlar gibi kendilerine sunulan hizmetlerden yararlanabilmesi ve evlerinden çıkabilmesi için 2005 yılında özürlüler yasasının yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bu yasanın başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına bazı yükümlülükler getirdiğini belirten Köksal, yol, yaya geçidi, binalar, toplu taşıma gibi kamusal hizmetlerin engelliler için erişilebilir duruma getirilmesi gibi yükümlülükler için sürenin gelecek yıl Temmuz ayında dolacağını ifade etti.

Bu sürenin dolmasına bir yıldan biraz fazla zaman kalmasına karşın henüz yerel yönetimler ve kamu kurumlarının konuyla ilgili çalışma yapmadığını, gerçekleştirilen birtakım çalışmaların da yetersiz kaldığını vurgulayan Köksal, şöyle devam etti:

''Kurumlar, belediyeler sanki zamanın geçtiğinin farkında değiller. Hala bu konuyu ele almalarında sıkıntılar yaşıyoruz. Halbuki bu süre 2012 Temmuz'da bitiyor. Ondan sonra sivil toplum kuruluşları ve özürlüler devlet aleyhine, belediyeler aleyhine tazminat davaları açabilecekler.

Gönül ister ki sorumluluğu olan tüm kurum ve kuruluşlar engellilere yönelik düzenlemeleri standartlara uygun bir şekilde zamanında yerine getirsin. Engelli vatandaşlar da hayatlarını kolaylaştıran bu hizmetlerden gönüllerince yararlansın. Ama durumun ciddiyetinin farkında olmayan kurum ve kuruluşlarla yerel yönetimlerin bu tür hizmetleri hala yapmaya başlamaması engellilerin gelecek yıl zengin olmalarını sağlayacak gibi görünüyor. Engelliler 2012'yi beklesin. Zengin olurlar. ''

''DURUMUN BİLİNCİNDE DEĞİLLER''


Bazı belediyelerin engellilere yönelik düzenlemeler yapmasına rağmen standartlara uymadığını ifade eden Köksal, ''Yaptığınız rampanın eğiminin bir standardı var. Eğim oranının en fazla yüzde 10 olması gerekiyor. Ama bir bakıyorsunuz yüzde 30, yüzde 40 eğimle, standarda uymayan bir şekilde rampalar yapılıyor. Ya da asansör yapıyorsunuz, ama tekerlekli sandalyeli bir insan giremiyor. Standartları olmayan bu tür hizmetlerin yapılmasının da hiçbir anlamı yok'' diye konuştu.

Köksal, bu konularda olması gereken standartlara ilişkin bilgileri içeren el kitaplarını belediyelere dağıttıklarını, ayrıca Başkanlığın internet sitesinde de bu standartları açıkladıklarını hatırlattı.

Talep eden tüm belediyelere destek sağladıklarını anlatan Köksal, belediyelerin ve kamu kurumlarının, durumun yeteri kadar bilincinde olmadığına işaret etti.

LÜTUF DEĞİL, GÖREV


Engellilerin de sağlıklı vatandaşlar gibi bu toplumun insanları olduğuna dikkati çeken Köksal, yapılan ve yapılması gereken hizmetleri ''engellilere bir lütufmuş'' gibi görmediklerini, kimsenin de bunu böyle algılamaması gerektiğini belirtti. Köksal, ''Bütün hizmetlerden yararlanmak her vatandaşın olduğu kadar engellilerin de hakkı. Devlet olarak bizim bir görevimiz bu'' dedi.

Köksal, AB'de yapılan bir araştırmaya göre yeni bina yapılırken engelliler için uygun hale getirilmesinin, yıkıp yeniden yapmaktan çok daha ucuz maliyetli olduğunu aktardı.

Köksal, ayrıca yapılması gereken düzenlemelerden sadece engellilerin değil, yaşlıların, hamilelerin, çocuk arabasıyla gezen ebeveynler gibi bir çok kesimin yararlanacağını sözlerine ekledi.

Konuyla ilgili belediyeleri bilinçlendirmek için bir çok ilde toplantılar düzenlediklerini hatırlatan Köksal, proje kapsamında Marmara Belediyeler Birliği'yle bir protokol imzaladıklarını, ayrıca yakın zamanda Türkiye Belediyeler Birliği'yle protokol yapacaklarını belirterek, böylece engelsiz bir Türkiye oluşturma konusunda bütün belediyelere destek vereceklerini söyledi.


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com