Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Faizsiz bankalar ekonomiyi ayakta tuttu

Fatİh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özsoy, katılım bankalarının batmasının mümkün olmadığını ifade ederek, “Ekonomiyi büyük krizlerde bile ayakta tutmaya devam ediyorlar” dedi.

Prof. Dr. İsmail Özsoy, Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği (BANİAD) ve Bank Asya Bandırma Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “2012 Piyasa Beklentileri ve Faizsiz Bankacılık” konulu seminerda yaptığı konuşmada, geleneksel bankacılık ile katılım bankacılığı arasındaki farkları, ayet ve hadislerden örneklerle anlattı.


Özsoy, şunları kaydetti: “Faiz, kazanılmadan elde edilen malın eşitsiz bir şekilde paylaşım mekanizmasıdır. Kâr payı ise malın ticarette kullanılması neticesinde oluşacak kâr zarar ortaklığının neticesidir. Birisinde banka peşin olarak, vereceği rakamı garanti ediyor. Katılım bankası ise yatırılan miktarın ticarette kullanılması neticesinde oluşacak olan kâr veya zararı taahhüt etmektedir.


Klasik bankaların size ne kadar faiz vereceği bellidir. Kâr da etse zarar da etse size vaad ettiği miktarı vermek zorundadır. İşte onları yıkan budur. Oysa katılım bankaları, kâr zarar ortaklığı sistemine göre çalışır. Ne kadar kâr ya da zarar edeceğini bilmediğinden dolayı size ne kadar ödeme yapacağı konusunda size hiçbir şey vaad etmez.”


Vatandaşların birikimlerinin katılım bankalarında, klasik bankalara göre daha fazla gelir getirdiğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Özsoy, “Katılım bankaları, müşterilerinden sadece yüzde 20 işletim gideri alıyor. Bu yüzden katılım bankalarının batması pek mümkün değildir. Ekonomiyi büyük krizlerde bile ayakta tutmaya devam ediyorlar” diye konuştu.


Yeni Asya Gazetesi


Ekonomi Haberleri

MollaCami.Com