Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Okula adım atmanın maliyeti




Türkiye KamuSen’in, 2012-2013 eğitimöğretim yılında bir öğrencinin ilköğretim birinci sınıfına başlama maliyetine ilişkin yaptığı araştırmaya göre, ders zilinin velilere maliyeti 190 lira ile 1870 lira arasında değişiyor.

Kırtasiye ürünlerinde kalite de, fiyat da arttı

Okullar, 66 aylık çocukların okula başlaması tartışmalarının gölgesinde eğitime başladı. Birinci sınıfa giden çocukların aileleri okul alışverişini tamamladı. Daha ileri sınıftaki çocukların velileri ise bu telaşı yaşamaya devam ediyor. Ancak ‘okul pazarı’ bu yıl cep yakıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tekstil, hazır giyim, kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerinde bulunan azo boyarlar, alev geciktiriciler ve fitalatlar konusunda getirdiği sınırlamalar fiyatların yüzde 20-25 oranında artmasına sebep oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2011 yılında yaptığı denetimlerde kırtasiye ürünlerinin yüzde 50’sinin sağlıksız olduğunu belirledi. Bunun üzerine ‘Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ’ yayınladı.

Tebliğ ile boya kalemi, keçeli kalem, okul çantası ve çocuk giysisi gibi pek çok üründe 6 adet fitalatın kullanımına sınırlama getirildi. Giyim eşyaları, ayakkabı ve okul çantalarında kanserojen etkiye sahip azo boyar maddelerin 30 mg/kg limitinin üzerinde kullanımı yasaklandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, denetimlerde kırtasiye ürünlerinde ortaya çıkan üzücü durumu ortadan kaldırmak için çalıştıklarını söyledi. 2011 yılında bin 219 firma ve 44 bin 423 ürünün denetlendiğini anlatan Bakan Yazıcı, 87 firmanın mevzuata aykırı ürün piyasaya sürdüğünün belirlendiğini, ilgili firmaların cezalandırıldığını kaydetti. Denetimlerin okulların başlamasına kısa süre kala sıkı bir şekilde sürdüğünün altını çizdi.


TSE ve CE BELGESİ ARAYIN

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Bursa Koordinatörü Mustafa Karaman, kanserojen maddelerden korunmak için kaliteli ve TSE belgeli ürünler alınmasını tavsiye etti. Bilinçli alışveriş vurgusu yapan Karaman, “Markasız, boyalı, plastik baskılı, solvent içeren yapıştırıcı ve TSE belgesi bulunmayan hiçbir ürünü geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızla buluşturmayınız” dedi. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray da kırtasiye ürünlerinde genel üretim prensiplerine dikkat edilmesini istedi. Demiray, “Bu tür ürünleri özellikle çocuklar kullandığı için ağzına alıp, belki yutmaları nedeniyle hastalık kapma riski daha fazla. Bu nedenle ürünlerde belli kriterler aranmalı. Özellikle AB sertifikasyon onayı ‘CE’ belgesi aranmalı. TSE belgesi de belirleyici olabilir” ifadelerini kullandı.


FİYATLAR YÜZDE 25 ARTTI

Bakanlığın kırtasiye malzemelerine getirdiği standart fiyatların artmasına sebep oldu. İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, kanserojen madde içermeyen ürünlerin kullanımının fiyatları yüzde 25 oranında artırdığını söyledi. Tekçe, “Çantalar ve kaliteli ürünlerde, ‘herhangi bir sağlık riski içermez’, ‘solvent içermez’ veya ‘kanserojen madde içermez’ etiketi bulunuyor. Veliler etiketlere dikkat etsin” dedi.

Yaygan Çanta ve Kırtasiye Genel Müdürü İsmail Yaygan da kanserojen azo boyar madde içeren ürünlerin ithalinin kısıtlandığını belirterek, “Tekstil boyalarında belli miktarın altında kanserojen azo boyar madde içeren ürün ithalatı ve kullanımı serbest. Ancak ucuz boyalarda bu sınır aşılıyor” ifadesini kullandı. Riskli yerli ürünlere müdahale edildiğini anlatan Yaygan, yapılan testlerin fiyatlara yüzde 20 zam olarak yansıdığını bildirdi. Vardar Saraciye Sahibi İbrahim Vardar ise okul çanta kumaşının yüzde 90’ının Uzakdoğu’dan geldiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Denetimler sonucunda Uzakdoğu’dan ithal kumaşlarda da kalite arttı. Bu da çanta fiyatına yüzde 30’larda yansıdı.”


Yeni Asya Gazetesi


Egitim Haberleri

MollaCami.Com