Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İlköğretim okulunda 'ihanet ve cinayet'li piyes

İlköğretim okulunda 'ihanet ve cinayet'li piyes

Bakırköy Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun yılsonu kutlamalarında küçük çocukların 'ihanet ve cinayet'in yer aldığı piyeste rol alması velilerin tepkisini çekti. Kızının, 'kocasını aldatan kadın' rolünü oynamasına tepki gösteren Berna Akyazıcı, "11 yaşındaki kızımı kocasını aldatan bir kadın rolüne sokmuşlar, bu yaştaki çocuğa bu yapılır mı?" dedi. Başka bir piyeste ise bir erkek öğrencinin 'ayyaş koca'yı canlandırması tartışma konusu oldu.
Yorucu bir eğitim sezonunun ardından yaz tatiline girilen bu günlerde Bakırköy Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda yaşanan bir olay tartışma konusu oldu. 5/C sınıfı öğrencilerinin velileri, çocuklarının 5 yıldır eğitim gördükleri okula veda için hazırlanan mezuniyet töreninde gördükleriyle şaşkına döndü. Sınıf öğretmenleri eşliğinde hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler, 29 Haziran gecesi Bakırköy Spor Kulübü'nde ailelerinin karşısına çıktı. Piyeslerden birisinde bir çocuk masada rakı şişesiyle alkolik babayı canlandırırken, bir diğer piyeste ise, ihanet, çifte cinayet ve müstehcen kelimelerin yer aldığı piyes canlandırıldı.

Elazığ yöresine ait Mamoş Türküsünün hikayesini canlandıran öğrencilerin piyesinde, eşini aldatan bir kadınının kocası tarafından gayri meşru ilişki yaşadığı şahısla birlikte öldürülmesi konu alınıyor. Üç çocuk piyeste rol alırken, yine bir başka çocuk, içerisinde müstehcen kelimelerin yer aldığı piyesi seslendiriyor. Başka bir piyeste ise bir erkek öğrencinin 'ayyaş koca'yı canlandırması tartışma konusu oldu.
Piyesin konusu velilere açıklanmamış

Piyeste kocasını aldatan kadın rolünü oynayan 11 yaşındaki Zeynep Akyazıcı'nın annesi Berna Akyazıcı, çocuğunun piyesin konusunu 'sürpriz' diye kendinden sakladığı için mezuniyet gecesine kadar hiçbir şeyden haberdar olmadığını söyledi. Kızı Zeynep piyes için sahneye çıktığında kendisinin de fotoğraf çekmek için sahnenin önüne geldiğini ifade eden anne Berna Akyazıcı, "Önümüze geldi. Ben de bir şey bekliyorum.

Oturdu erkek arkadaşıyla, Eşiymiş rolde. Arkada da fonda okuyorlar. Tam ayrıntısını bilmiyorum. Zeynep'i seyredeceğim derken söyleneni anlamadım. Sadece ilk kulağıma takılan işte 'sevişirlerdi' sözü oldu. Ondan sonra Allah Allah dedim. Ben hep arkasından başka bir şey gelecek diye bekliyorum. Azıcık daha geçti kapalı 'kapılar arkasında mutluluk çığlıkları atarken' falan içeri girmiş basmış kocası. Benim kızım kocasını başka bir erkekle aldatıyormuş. Kocası da gelmiş bunu sevgilisini beyninden, kızımı da ağzının içinden vuruyor ölüyor ve bayılıyor." ifadesini kullandı.
'Aldatma ve kadına şiddet özendiriliyor'

Önce ne olduğunu anlayamadıklarını ve 'Acaba piyesin devamı mı var?' düşüncesiyle beklediklerini ifade eden anne Berna Akyazıcı, "Bundan başka türkü mü kalmamış piyes yapılacak? Benim çocuğum 11 yaşında. 11 yaşındaki bir çocuğun oynayacağı oyun mu? 11 yaşındaki bir çocuğu kocasını aldatan bir kadın pozisyonuna koymuşlar." tepkisini gösterdi.

Piyeste bir yandan kadının kocasını aldatmasının diğer yandan da kadına şiddetin normalleştirildiğini dile getiren Akyazıcı, "Toplumumuzda kadına şiddeti bu kadar karşıyken, bangır bangır medyada bağırırken öğretmenimiz herhalde teşvik etmeye çalışıyor. Karınız eğer sizi aldatırsa öldürün mü demek istiyor? Yani bir mantığını ana fikrini çıkaramadım. Şok olduk yani, böyle kafamızdan aşağı kaynar sular döküldü." ifadesini kullandı.

Yaşananların ardından gecenin video kayıtlarının yer aldığı CD'yi alarak okul yönetimine şikayette bulunduğunu söylen Berna Akyazıcı, görüştüğü müdür yardımcısının ise, "Okul dışında bir konu olduğu için bizi ilgilendirmez" cevabını aldığını söyledi. Konuyla ilgili görüşlerini sorulmak istenen okul yönetimi ise, açıklama yapmaktan kaçındı.


milligazete


Egitim Haberleri

MollaCami.Com