Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Meslek okullarının Katsayı sorunu kalktı. 2010da uygulanacak sistem!

YÖK, meslek liselilerin alanları dışındaki bölümlere girişini zorlaştıran "farklı katsayı" uygulamasını kaldırdı. Alınan kararla İmam hatiplilere hukuk ve siyasal gibi fakültelere girme kapısı aralandı.


YÖK Genel Kurulu, uzun yıllardır gündemden düşmeyen "meslek liselerinin üniversiteye girişte kendi alanları dışındaki bölümlere gitmek istediklerinde" yaşadıkları dezavantajlı duruma son verdi. 28 Şubat sürecinin simgesi uygulamalarından "farklı katsayı"nın kaldırılmasıyla, imam hatiplilere devlette yönetici olma imkanı verecek hukuk, siyasal gibi fakültelere girme kapısı aralandı. Ayrıca meslek liselilerin kendi alanlarının devamı niteliğindeki bir bölüme girmek istediklerinde avantajları da sürecek. Böylece, gözden düşen meslek liselerinin yeniden canlandırılması da hedefleniyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bugün yeni sistemin ayrıntılarını anlatacak. YÖK Genel Kurulu'nun dün Başkan Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığında yaptığı 7 saatlik toplantıda katsayı uygulamasının kaldırıldığı yazılı açıklamayla duyuruldu. İşte gelecek yıldan itibaren uygulanacak yeni sistemin ayrıntıları:

FARKLI KATSAYIYA SON: 'Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.15 katsayısı ile çarpılacak. Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.06 ek bir katsayı ile daha çarpılacak. Böylece, meslek liseliler, kendi alanları dışında herhangi bir bölüme yerleşmelerinde,, genel liselere göre hiçbir farklılık yaşamayacak. Örneğin bir tıp fakültesini sadece fen alanından mezun olanlar değil tüm alanlardan mezun olanlar da tercih edebilecek. Ancak kendi alanlarında üniversiteye devam etmek istemeleri durumunda ise ek bir puan daha alacaklar.

YENİDEN İKİ AŞAMALI: Sınav artık iki aşamalı olacak. Adları Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olacak.

İLK AŞAMA: Türkçe, Temel Matematik, sosyal bilimler ve fen bilimlerinden yöneltilecek 40'ar sorudan toplam 160 soru yöneltilecek. Sınavın süresi üç saat olacak. Bu sınavdan sonra, soru yöneltilen ders gruplarının farklılaşan ağırlıklarına göre altı ayrı puan belirlenecek.

LYS'DE FARKLI TESTLER: LYS'de 50 matematik ve 30 geometri sorusunun bulunduğu birinci sınav için 2 saat; 30 fizik, 30 kimya, 30 biyoloji sorusunun bulunduğu 2. sınav için 2 saat 15 dakika, 56 Türk Dili, 24 Coğrafya- 1 sorusunun bulunduğu üçüncü sınav için 2 saat; 44 tarih, 16 coğrafya-2, 30 da felsefe grubunun bulunduğu 4. sınav için 2 saat 15 dakika, 80 sorunun bulunduğu dil sınavı için de 2 saat verilecek.

SINAV PUANLARI 100-500 ARASINDA: Her iki sınavda, ağırlıklı puanların her biri, en küçüğü 100, en büyüğü 500 olacak şekilde hesaplanacak.

BAŞARI PUANLARI 100-500: Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanları (AOBP) da en büyüğü 500, en küçüğü 100 olarak hesaplanacak. En başarılı öğrencinin puanı 500 kabul edildiğinde, (0.15 katsayıyla çarpıldığında) sınavına 75 puan daha eklenecek. Başarı puanı 100 olan bir adayının puanına ise 15 puan daha eklenecek. Meslek lisesindeki bir öğrenci, kendi alanında devam etmek isterse, başarı puanı 500 ise, ayrıca 30 puan daha alacak.

AVANTAJLI PUANI KULLANACAK:
Meslek liseleri alanlarıyla ilgili bir bölüme yerleştirilirken, iki sınavdan hangisinin puanı yüksekse o dikkate alınacak.

Çözüleceğine inanıyoruz.
Tüm gelişmeler o doğrultuda ve son haberler de bunu doğruluyor:


Egitim Haberleri

MollaCami.Com