Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


teyemmüm olmazmi

"Su bulamamak

Sual: Sabah uyandığımda, suların gece yarısı kesilmiş olduğunu görsem, dışarısı da karanlık ve soğuksa, teyemmüm edebilir miyim?

CEVAP

Hayır. Önceden böyle durumlar için tedbir alınmalıdır. Şehirde su bulamamak, özür olmaz. Komşudan da olsa, bir kova su alınabilir. "

böyle bir fetva var , devamli su kesilen bir yerde tedbire alinmasi gerekir,ancak velevki unutulmus olsun namazda, bir baska yerden su tedarik etmeye müsait degilse, gecmek üzereyse bu takdirdedemi teyemmüm alinarak namaz kilinmaz?

Teyemmüm almamız için iki mazeretimizin olması gerekiyor:

1. Abdest alacak kadar yeterli suyun bulunmaması
2. Suyun bulunması halinde onu kullanmaya, ona ulaşmaya mani hallerin bulunması.

Denildiği gibi önceden her ihtimale karşı tedbir almak gerekir, toplu yaşanılan şehir, köy, kasaba gibi yerlerde böyle bir mazeretin olması mümkün değil. Ancak herhangi bir nedenden dolayı tedbir alınmamış olabilir, ya da tedbir alınmıştır da su uzun süre gelmemiştir, bu nedenle tedbir için ayrılan su da bitmiştir. Yakında suyu isteyebileceğiniz kimse de yoktur, olsa bile dışarısı karanlık ve soğuk olduğundan sağlığınız ya da can güvenliğiniz kuvvetli bir ihtimalle tehlikededir, bu durumda teyemmüm elbette yapılabilir.

Verdiginiz cevaptan dolayi Allah (c.c.) razi olsun...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com