Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


vitr namazı kılarken tekbirin önemi..

vitr namazında arada tekbir alınıyor bunun önemi nedir..?

bu tekbiri almadan secdeye gidip sonra hatırlarsak sehiv secdesi mi yapmalıyız yoksa baştan mı kılmalıyız...

Namazın Vacibleri

141- Namazların farzları olduğu gibi, bir kısım vacibleri de vardır. Bu vacibleri yerine getirmekle namazın farzları tamamlanıp noksanları giderilmiş olur. Şöyle ki:
1) Namaza başlarken yalnız "Allah" ismi ile yetinmeyip büyüklüğü ifade eden "Ekber" sözünü de ilave ederek "Allahü Ekber" demek vacibdir.
2) Namazlarda "Fatiha" süresini okumak vacibdir. Üç İmama göre ise, bunu okumak farzdır.
3) Namazlarda farz olan Kur'an okuyuşunun ilk iki rekata bağlı kılınması vacibdir.
4) İlk iki rekatın her birinde bir defa Fatiha suresi okunup tekrarlanmaması vacibdir.
5) Fatiha suresini diğer okunacak sure ve ayetlerden önce okumak vacibdir.
6) Fatiha suresine başka bir sure veya bir sure yerini tutacak kadar ayet ilavesi vacibdir. Şöyle ki: Farz namazların önceki ilk iki rekatlarında Fatiha'dan sonra diğer bir sure veya bir sureye denk bir mikdar ayet okunması vacib olduğu gibi, vitir namazı ile nafile namazların her rekatında Fatiha ve Fatiha'dan sonra bir sure veya ona denk bir ayet okunması da vacibdir.
(Fatihaya başka bir sure veya ayetin eklenmesi üç İmama göre sünnettir.)
7) Yalnız başına namaz kılan kimse, sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla ve dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Fakat öğle ile ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli olarak okuması vacibdir.
8) Cemaatla kılınan namazlardan sabah, cuma, bayram, teravih, vitir namazlarının her rekatında; akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatlarında aşikare Kur'an okumak, öğle ile ikindi namazlarının bütün rekatlarında, akşam namazının üçüncü ve yatsının son iki rekatlarında gizli olarak kıraat yapmak vacibdir.
9) Vitir namazında kunut (dua) okumak ve kunut tekbiri almak vacibdir. Bu İmam Azam'a göredir. İki imama (İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed'e) göre ise, bunlar sünnettir.
10) Kazaya kalan bir namaz, gündüzün cemaatla kılındığı takdirde, eğer sabah namazı gibi aşikare kıraat yapılması gereken bir namaz ise, yine aşikare kıraet yapılır. Gizli kıraat yapılması gereken bir namaz ise, gizli kıraet yapılır. Tek başına namaz kılan ise, aşikare kıraet yapılması gereken bir namazı kaza ederken dilerse hem aşikare, hem de gizli okuyabilir. Bir rivayete göre de, gündüz kaza edeceği herhangi bir namazda gizli okuması vacibdir; gizli veya aşikare okuma serbestisi yoktur.
11) Secde yaparken yalnız alınla yetinmeyip alınla beraber burnu da yere koymak vacibdir.
12) Üç ve dört rekatlı namazlarda birinci oturuş vacibdir.
13) Namazların her oturuşunda teşehhüdde bulunmak (Tahiyyatı okumak) vacibdir.
14) Namaz içinde okunan secde ayetinden dolayı tilavet secdesinde bulunmak vacibdir.
15) İki bayram namazının üçer ziyade tekbirleri vacibdir. Bu namazların birinci rekatlarındaki rükû ve secde tekbirleri sünnettir. İkinci rekatlarının rükû tekbirleri ise, vacib olan ziyade tekbirlere yakın olduğu için o da vacibdir.
16) Namazların farzlarında sıraya riayet edilmesi, iki farz arasına, farz olmayan bir şeyin girmesine meydan verilmemesi vacibdir. Farz olan kıyamdan (ayakta duruşdan) sonra rükûa gidilmesi, rükûdan sonra da secdeye varılması gibi...
17) Vaciblerin her birini de yerinde yapmak ve sonraya bırakmamak vacibdir. Kur'an okuduktan sonra bir zaman bekleyip sehven düşünceye dalmak ve sonra rükûa varmak gibi.
18) Namazların sonunda selam vermek. Önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek "Esselâm" demek vacibdir. "Esselâmu aleyküm ve Rahmetullah" (*) denilmesinin vacib olduğu açık olarak belirtilmemiştir.
Bir görüşe göre, sol tarafa selam verilmesi sünnettir. Namazdan çıkılması ise, bütün imamlara göre yalnız bir selam ile olur, bununla namaz biter. Bu selamı vermiş olana, artık uyulmaz. Meşhur olan görüş budur.

Unutulursa sehiv secdesi yapılır.

Namazın vaciplerini yazdığınız için teşekkür ederiz. Fıkıh bölümünde paylaşsanız daha güzel olurdu, kanaatindeyim.

Vitir namazı vaciptir, vitir namazındaki kunut tekbiri de vaciptir. Vacip, farz derecesinde; fakat kat'i olmayan delille sabit hükümlere diyorduk.

Sehiv secdesi de iki yerde yapılır, biri namazda bir farzı tehir ettiğimizde yani geciktirdiğimizde; diğeri de vacibin terk ve tehirinde. Farzın terkinde ise namazı tekrar iade etmek gerekir.

Dolayısıyla kunut tekbiri de vacip olduğundan unutulması sehiv secdesini gerektirir.

değerli bilgiler için teşekkür ederim..

birde şu kısım aklıma çok takılıyor

namazda zamlı sure okurken secde ayeti okursak ne olur..
cemaatle kılınan bir namazda okunsa ne olur..
bunu herkes dikkat ediyor bu sureleri okumuyorlar fakat okunulursa ne yapmamızın gerektiğini bilmiyorum.

imam bu sureyi okuyupta bildirmezse ve bizde secde ayetini okuduğunu bilmediğimize göre bu durumda ne olur..

yeri gelmişken şunuda sorayım bir yerden geçerken kuran okunduğunu duysak ve bu okunan ayet secde ayeti olsa secde ayeti olduğunu bilmiyorsak ne yapmalıyız

Cemaatle ya da münferiden kılınan bir namazda secde ayeti okunduğu zaman, secde ayeti namz içerisinde yapılması gerekir. Eğer namazda okunan zamm-ı sûrenin son ayet-i kerimesi ise namazın secdesi tilavet secdesi yerine geçer. Eğer kıraate devam edilecek ise tilavet secdesi hemen yapılır ve namaza devam edilir. Yani secde ayetinden sonra imam normal secde yapar (tilavet secdesi niyetiyle) ayağa kalkıp kaldığı yerden devam eder.

Bir kişi secde ayetini duysa; fakat secde ayeti olduğunu bilmese bilmediği için yapması gerekmez elbette; ancak okuyanın bildirmesi gerekir. Secde ayeti olduğunu öğrendiği zaman secde yapmak vacip olur. Bilmemek mazeret olmamalı, araştırıp öğrenmesi gerekir.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com