Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ezan okunurken banyo, wc gibi mekanlarda bulunmak

ezan okunurken wc yada banyo gibi yerlerde bulunulmasında bir sakınca var mı..?

ezan okunurken yapılması hoş olmayan şeyler nelerdir..?

selamünaleyküm
önce ezan'dan ne anlıyoruz ona bakalım,bana göre ezan Allah'ın insanlara günde beş vakit O na yönelişe ve yönelişle gelecek olan huzur,felah,mutluluğa davetedilişin seslenişidir.
ve bu davet bütün insanlaradır.önemli olan o anda nerede olduğunuz değil, o davetin O ndan gelip O na olduğunu idrak edebilmek daha önemli sanırım.
acizane fikrimdir...saygılarımla........

EZAN OKUNURKEN

Ezan okunurken kişi; şayet namaz kılmıyor, hutbe okumuyor, hutbe dinlemiyor, derste ve yemekte de değil, bir ihtiyacını giderme (tuvalet) durumu da yok, (kadın) âdetli ve lohusa da değilse ezana icabet eder. Yani hürmetle dinler ve bu esnada tekbirleri, şehadetleri müezzinle birlikte aynen tekrar eder. “Hayye ale’s-salâh ve Hayye ale’l-felâh”larda 4 kerre “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym” (1) der. (Sabah ezanındaki “es-Salâtü hayrun mine'n-evm” cümlesine karşılık, doğrusun hakikati-gerçeği söylüyorsun anlamında, “sadakte ve berirte” diyerek icabet eder.) Sonra, “Allâhü ekber Allâhü ekber Lâ ilahe illallâh” diyerek müezzinle birlikte bitirir ve ardından da şu duayı okur:

“Allâhümme Rabbe hâzihi’d-da’veti’t tâmmeti ves-salâti’l-kaaimeti âti Muhammedeni’l-vesîlete vel-fazîlete veb’ashü mekaamen mahmûdeni'l-lezî veadtehû, inneke lâ tuhlifü’l-mîâd.”

Manası: Allâh’ım! Ey bu dâvetin ve kılınmak üzere bulunan namazın Rabbi. Peygamberimiz Hazreti Muhammed’e (s.a.v.) vesîleyi ve fazileti ver. Onu kendisine va’detmiş olduğun Makâm-ı Mahmûd’a eriştir. Şüphesiz sen, va’dinden dönmezsin.(2)

Ezan okunurken banyoda ya da tuvalette olan hiçbir şey yapmaz.

(Halis Ece, Ezan-İkamet ve "Türkçe Ezan" Meselesi)

(1) Manası: “Günahtan dönmek ve ibadetegüç bulmak ancak Allâh’ın lûtfu ile olur.”
(2) Eserlerde, vesîle’nin de fazilet’in de cennette yüksek birer makam, Makâm-ı Mahmûd’un ise, en büyük şefaat makamı olduğu ifade edilmiştir.

soruya genel bir cevap vermek gerekirse kardeşim şöyle

ki burda ki siz hepimiz adına kullanılmıştır ve şahsınızı göstermez,yanlış anlaşılmayalım,

haşa küçümseme manasıyla değil ama yanımızda çalışan insanlar bile birşey söylediğinde ....

buyurun falanca bey veya hanım diyoruz,

Allah (c.c.) seni çağırıyor ,hitabı işiten sensin ve davete icabet ediyorsun,

bizi biri çağırınca yattığın yerden mi buyur..ne istemiştin dersiniz,sizi çağıran tarafa dönüp mukabele etmekte sünnettir,ezan okunurken insan her yerde olabilir ama dikkatli olması ve ezanın bile okunacağı vakti hesap edip ona göre davranması gerekir,

bizler başı boş insanlar değiliz,

hepimizin bir çizgisi var, ve en küçük gibi görünen kaideleri bile hafife almamamız lazım, olurki
çizgi dışına çıkarız,

bizim örnek aldığımız insan her zaman ezana sonsuz bir hürmet ve bağlılık içinde olmuştur bizimde onu örnek almamız gerekir,

bir kıssa anlatırlar,

evliyadan bir zat demircilik yaparmış ve ezan okunduğu vakit çekici yukardaysa aşağı indirmezmiş,

vefat etmiş,namazı kılınacak, tabutu hareket ettirememişler yine kalp gözü açık bir kişi 'o ezana sonsuz hürmet ederdi,şu an ezan okunuyor bitsinde öyle kaldırın demiş ve dediği gibide olmuş,

ahir zamandayız herkonuda dikkatli olmamız lazım,

değerli cevaplarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim..


selamünaleyküm
önce ezan'dan ne anlıyoruz ona bakalım,bana göre ezan Allah'ın insanlara günde beş vakit O na yönelişe ve yönelişle gelecek olan huzur,felah,mutluluğa davetedilişin seslenişidir.
ve bu davet bütün insanlaradır.önemli olan o anda nerede olduğunuz değil, o davetin O ndan gelip O na olduğunu idrak edebilmek daha önemli sanırım.
acizane fikrimdir...saygılarımla........

sana katılıyorum........

ezan okunurken konusanın ımanının zevalınden korkulur buyuruyor peygamber efendımız a.s

insanın bel ki hiç konuşmadığı andır wc ve Banyo da iken, diğer zamanlar dikkat edin değil tekerrür etmek dinleyen çok az.Yüce Rabbim bizleri ezan-ı Muhammediyyenin şefeatinden mahrum eylemesin... - Ezanı dinlemek vacip gibidir. Sünnet diyenler varsa da vacip olduğunu söyleyen alimler de vardır.Mutlaka dinlemek lazımdır. Gülistani diyor ki: "Ezan okunurken bir insan gevezelik eder de günah işlerse, maazallah imansız gider." Bu hareketten ezanı tahkir çıkar. Sünneti vechi üzere okunursa ezanı dinlemeyen mutlaka bir sille yer. ( Arif Pamuk) "Resulullah dilinden sure'lerin ve dua'ların esrarı, hikmeti, fazileti"


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com