Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


tefekkür hakkında ne düşünüyorsunuz.?

tefekkür hakkında ne düşünüyorsunuz. nedir tefekkür

Bu cevabı ben sizden bekliyorum aslında... ;)

Eğer düşünen, akıllı bir insan olarak yaşamak istiyorsak, sadece fikirleri eleştireceğiz. İnsanlar hakkında hiçbir yorumda, değer yargısında bulunmayacağız. Çünkü, bir insanı yargılayıp hüküm verebilmemiz için, o insanın bütün düşünce dünyasına, niyetlerine âşina olmamız gerekir ki, bu da, mümkün değil!.

Demek ki, akıl olmadan iman olmaz!.

Akıl, bir bilineni diğer bir bilinene bağlamak suretiyle derin tefekküre ulaşır.

Tefekkür, düşünce devreye girince de, iman başlar.

Ancak elbette ki bu, tefekkürün en alt seviyesidir ki, semeresi de “Taklidî iman”dır. Bunun tahkike dönmesi ise çok daha kapsamlı aklı ve dolayısıyla tefekkürü gerektirir.

;)

(...)Akıl, bir bilineni diğer bir bilinene bağlamak suretiyle derin tefekküre ulaşır.

Tefekkür, düşünce devreye girince de, iman başlar.

Ancak elbette ki bu, tefekkürün en alt seviyesidir ki, semeresi de “Taklidî iman”dır. Bunun tahkike dönmesi ise çok daha kapsamlı aklı ve dolayısıyla tefekkürü gerektirir."


Diyor Ahmed Hulûsi...

***

Ancak "tefekkür" ile "düşünce" kavramlarını karıştırırsak bu yanlış olur. "Tefekkür" kelimesinin karşılığı "düşünmek" değildir sadece... "düşünmek" deyince her nesne hakkında aklın alabildiğince fikir yürütmesini anlarken "tefekkür" kelimesinden aklın ancak bir yere kadar düşünebileceğini bilmeliyiz.

“Allah’ın yarattıkları hakkında tefekkür edin; Allah’ın zâtı hakkında tefekkür etmeyin.” (Feyzu'l-Kadir)

akıl ile gidilebilen en son noktaya kadar gidilir.ondan sonra iman ile gidilebilir.müctehidler sorgulama ve akıl kullanarak çözümleme yaparlar.çözümlenemeyen noktada Allaha iltica edip cevap ararlar.akıl belli bir noktadan sonra devreden çıkar.çünkü akıl belli ölçeklerin dışındaki konuları tefekkür edemez. ;) ;)“Allah’ın yarattıkları hakkında tefekkür edin; Allah’ın zâtı hakkında tefekkür etmeyin.” (Feyzu'l-Kadir)

Allahın görünmeme sırrı nedir? zatı hakkında tefekkür neden boşa çıkar .

Yazdıklarınızı anlayabilmeniz için kendiniz olmanız gerekiyor. "İman" meselesini evvela tam öğrenmeli... Birinin tarif ettiği "iman" değil, Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde bahsedilen iman...

<İMAN> neye iman .hep bir ağızdan duyar gibi oluyorum ALLAH,a.evet ona iman .Ama her insan çevresinin ona küçüklükten aşıladığı şartlanmalardan dolayı bir yerlere o nu otutturur.ama kafasında tahayül ettiği Allah acaba hz muhammedin bizlere açıkladığı ile aynımı;yoksa kişinin kendine göre bir tanrısı varda ona Allah ismini etiketlemiş ,onu günün şartlanmalarına göre güncelliyormu....?İhlas suresinde tarif edilenle çakışıyormu...? İmanı bir arsa olarak düşünürsek,arsayı aldık üzerine bina yapmak için şartlar ve araçlar lazım.diyelimki bütün şartları yerine getiriyor ve araçları iyi kullanıyoruz.binamızı yaptık ve içini süslüyoruz. birden bir debrem.(dışarıdan veya içerden) eğer binayı yaparken aldığımız arsa (iman)sağlam yerden aldıysak ne ala ama gevşek bataklık bir zeminden aldıysak bu bina ya çatlar ya göçer ya yan yatar.iman edilenin ne olduğunu iyi anlarsak sağlam yerden arsayı alırız. ;)

iman ,değil ona uymak ,Hz Muhammed'in ismini yazarken bile olurda incitirmiyim diye dikkat etmektir kardeşim,bence önce ordan başlayınız tefekkürede gelinir inşaallah,


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com