Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


En büyük günah

En büyük günah

Sual: En kiymetli ibadet ve en büyük günah,net olarak hangisidir? Hadis-i seriflerde çok farkli bildiriliyor.Bir hadiste ana babaya itaat,baska birisinde namaz deniyor. Günahlar için de,ayni sekilde farkli hadis-i serifler var.Yedi büyük günah bildiriliyor.Baska bir hadiste bu yedi günahin disinda olarak zina en büyük günah denirken,baska bir hadiste içki içmek en büyük günah olarak bildiriliyor.
Bunlarin sebebi nedir?

CEVAP

Hangi ibadet,Allahü teâlânin rizasina kavusturursa,o en büyük ibadet olur.En büyük günah ise,Allahü teâlânin gazabina sebep olan günahtir.Bunu da biz bilemeyiz.Allahü teâlânin gazabi günahlar içinde saklidir.Onun için her günahtan kaçinmalidir.Belki bizim büyük sanmadigimiz bir günah,Onun gazabina sebep olabilir.Nefsine yenilip günah isleyen de,korku içinde olmalidir.Bir hadis-i serif meali de söyledir:

(Pervasizca günah isleyen mümine,Allahü teâlâ gazap eder.) [Ukaylî]

Hadis-i seriflerin farkli olmasinin sebebi ise sudur:

Suali soranlarin hallerine uygun,çesitli cevaplar verilmistir.Kimisi için namazdir,kimisi için emri maruftur. Günahlar da öyledir.Bazisi için zina,onun felaketine sebep olur,bazisi için de içki Allah'in gazabina sebep olur.Bir de,zamana göre,uygun cevap verilmistir.Mesela Islamiyet'in ilk zamanlari cihad önemli idi.Günümüzde,emr-i marufun,Ehl-i sünnet itikadini yaymanin önemi büyüktür.Demek ki,kisilerin hallerine ve zamana göre büyüklük degisiyor.Zaten emredilen ibadetleri yapmak,yasak edilenlerden kaçinmak,her Müslümanin her zaman vazifesidir.

Hac için zenginligin ölçüsü

Sual: Hacca gitmek için nisab nedir? Zekat nisabina malik olanin hacca gitmesi farz midir?

CEVAP

Zekat nisabina malik olmasa da,ihtiyacindan fazla olarak, hacca götürüp getirecek ve geride kalanlara yetecek kadar parasi olana,diger sartlar da,kendisinde varsa,hacca gitmek farz olur.Ihtiyaç esyasinin birincisi nafakadir.Nafaka, mutfak esyasi ile birlikte yiyecek,giyecek ve ev esyasi ile evdir.Binek hayvani veya arabasi,sanat aletleri,meslek veya ders kitaplari da ihtiyaç esyasi sayilir.

Bir senelik yiyecek veya parasi nafaka sayilir.Tüccarin, esnafin, çiftçinin kendi memleketlerinde adet olan sermayeleri,hac için ihtiyaç esyasidir. (Redd-ül-muhtar)
Mekke'ye yakin olan birisinin hacca gitmesi için zengin olmasi gerekmez. Zekat nisabina malik bir zenginin, hacca götürüp getirecek ve evde kalan çoluk çocugunun ihtiyaçlarini görecek kadar parasi yoksa,hacca gitmesi farz olmaz.

Hac zamani

Sual: Bir kimsede,hac vakti gelmeden önce,haccin vücub sartlari bulunsa,hac kendisine farz olur mu? Yoksa,bu sartlarin hac zamaninda mi kendisinde bulunmasi gerekir?

CEVAP

Vücub sartlarindan birisi,hac zamaninin gelmis olmasidir. Hac zamani,Arefe ve bayram günleri olmak üzere, bes gündür. Yolda geçen zaman da düsünülerek, vücub sartlari,bu zaman basinda mevcut olan kimsenin ömründe bir kere hacca gitmesi farz olur. (S.Ebediyye)


Güzel sözler, petekten damla damla sizan bala benzer. Bunlar,insanin rûhuna tat verir. Hadîs-i serîf

Alinti

Selam Sevgi ve Dua ile


Alinti



??!

Paylaşımınız için Teşekkürler...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com