Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


KAĞIT

SİZCE KAĞITA SAYGI GÖSTERMEK GEREKİRMİ,BU HUSUSTA EDEBE UYAN NEDİR?EĞER BU SORUYU NİÇİN SORDUĞUMU ANLIYAN OLURSA GERÇEKTEN ONU ÇOK TAKDİR EDİCEM.LÜTFEN CVPLARINIZI BKLİYORM.

sayın yenice sorularınız imtihan soruları gibi! ???

siz hoca biz öğrenci durumunda,

leb demeden leblebi diyen arkadaşlar muhakkak doğru cevap vereceklerdir,

bende fikrimi söyliyeyim,

kağıda saygı olmazsa ilim olmaz,hem uhrevi hem dünyevi ilim,zira insan iki kanatlı kuştur,

kağıda saygı okadar önemlidirki bazı din büyüklerimiz,afedersiniz tuvalet kağıdı bile kullanmayı uygun görmezler,hammaddesi kağıtla aynı ise,

artık günümüzde farklılık var diye biliyorum,

birde hep düşünmüşümdür,yeryüzündeki en şanslı kağıtlar üstünde Kur'an-ı Kerimi taşıyan kağıtlardır diye,vesselam

üzerinde ayet yazan kağıda saygı göstermelisin yerde gördüğün takdirde kaldırmalısın..
takvim yapraklarında ve ayetli kağıtları yere çöpe atmaktansa en iyisi yakmaktır..

Cenab-ı Hakk Kalem Sûresi'nde Kalem'e ve yazdıklarına yemin ediyor. “ن وَالقَلَمِ وَما يَسْطُرُون"

“Şehidin kanıyla alimlerin mürekkebi mizanda tartılacak, alimin mürekkebi şehidin kanından daha ağır gelecek” buyuruyor Rasülullah Efendimiz. İmam-ı Rabbani Hz. Bir keresinde abdest bozmak için aceleyle helaya girer ve hemen geri çıkar. Hemen su ile parmağının sürtmeye başlar. “Efendim, çok sıkışmış olmalısınız ki koşarak girdiniz; fakat hemen geri çıktınız, şimdi de parmağınızı yıkıyorsunuz sebebi nedir", diye sorduklarında; "Girer girmez fark ettim ki, kalemim yazıyor mu diye parmağıma denemişim. O noktanın, o mürekkep izinin parmağımda olmasıyla helada oturmayı kendime yakıştıramadım, ve çıktım" buyurmuşlar.

Kalem ve mürekkebi bu kadar kıymetli ise elbette ki kalemin yazdığı kağıt da çok kıymetlidir ve saygı gösterilmesi gerekir. Allah dostları kitaplarına çok değer vermişler. Hatta ilimlerini kitaplarına gösterdiği hürmet ile ziyadeleştirdiklerini, bu kadar ilmi kitaplarına hürmet göstermekle elde ettiklerini biliyoruz, okuyoruz. Dolayısıyla bu ilimlerin yazıldığı kağıtlar da hürmet gerektirir.

"Kur'an'dan başka diğer din kitablarının kağıtlarına bir şey sarmak dine ve ilme karşı hürmetsizliği doğuracağından caiz olmaz. Yine, içlerinde Yüce Allah'ın veya Resül-ü Ekrem'in isimleri yazılı kağıt parçalarına da, bu isimler silinmeksizin bir şey sarılması mekruhtur." (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali)

***
"(...)kağıda saygı okadar önemlidirki bazı din büyüklerimiz,afedersiniz tuvalet kağıdı bile kullanmayı uygun görmezler,hammaddesi kağıtla aynı ise"

Şunu belirtmeliyiz ki bir nesnenin "kağıt" hükmünde olabilmesi için üzerine dolmakalem ile (mürekkep ile) yazılabilmesi gerekir. Peçete, tuvalet kağıdı, kağıt havlu gibi nesneler, diğer kağıtlar gibi selülozdan üretilmiş olsalar dahi tam kağıt hükmünde değildir. Kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Cepni kardeşim sizi tebrik ediyorum demekki böyle düşünen insanların nesli daha bitmemiş.O halde herkese duyuruyorum ve çok rica ediyorum:NOLURSUNUZ TUVALET KAĞIDI,PEÇETE VE KAĞITLARI PİS İŞLERDE KULLANMAYALIM;ÇÜNKÜ ALLAH TEALA HAZRETLERİ KAĞIDI İLİM ve KURAN İÇİN YARATMIŞTIR.Kardeşim hocalık ne haddimize biraz tarzım yanlışsa kusura bakmayın,şu aralar bu konu hakkında irşad etmeye çalışıyoruz insanları,ama nefislere nasıl ağır geliyor bir bilseniz.

fARUKAKTAŞ KARDEŞİM İÇİNE ŞARAPTAN BİR DAMLA DÜŞSE O SUYU İÇMEK CAİZ OLUR MU?Bunun gibi tuvalet kağıdı peçete gibi şeylere kağıt karıştığı halde onları nasıl kullanırız, ikincisi o kağıtlar atık kağıtların yeniden hamur hale getirilmesindende oluşturuluyor, düşünün yani ayet hadis yazan gazete kağıdı onların içine giriyor olabilir.Üçüncüsü kağıta üstünde ayet hadis ya da ilmen bişey yazmasa dahi saygı şarttır.Bu saygı aslında zahiride kağıda olmakla beraber hakikatte Allahın ilmine ve kuranadır.Manen yakından tanıdığım Allah dostlarından biri yere dahi herhangibir kağıdı serdirmezdi.Ben son yıllarda kadın ve erkeklerin bazı özel rahatsızlıklarının bu edebe riayet etmemenin bir tokatı olduğunu düşünüyorum,bu tip hastalıklar ne kadar arttı farkında değil misiniz?

İstediğiniz soru için gerekli cevabı yazdım. Kaidelerde bu şekildedir.

Üretim konusunda da uzman olmalısınız ki bu kadar net açıklamalar yapabiliyorsunuz. Sizden öğreneceğimiz çok şey var, hem zahiri alanda he de batıni alanda... İlminizden mahrum etmeyiniz.

Üretimi araştırıldı bu şekildedir.Ayrıca kardeşim benim ilmim falan yoktur,bu bildiğim şeyleri sizlerle paylaşmazsam Allah bana sormaz mı?Rabbim bildiğimiz ve bilmediğimiz haramlardan bizi korusun inşallah.

Acaba kimya sektöründe falan mı çalışıyor diye düşünmüştüm...

Vaktim müsait olduğunda "selpak ve kağıt havlu üretimi" konusunda gerekli bilgiyi yazarım inşaallah...

ilginc bir konu. konu ile alakali yazilarinizi bekliyorum

osmanlı devletinde kağıda olan hürmetlerini göstermek için kervan saraylara yada yollardaki duvarlara kağıt koyma cepleri yaptıklarını okumuştum
kağıda kaleme ve kitaba ne kadar hürmet gösterilirse bize ilmini oderece vereceği bize ilk öğretilenler arasında
güzel kuranımızı güzel yazılarıyla üzerinde taşıyanda kağıt değilmidir hürmetin en büyüğünü yapmak lazım

"YENİCE" kardeşimizin yazdığından farklı bir soru daha oluşturarak cevabıma devam etmek istiyorum.

"Bunun gibi tuvalet kağıdı, peçete gibi şeylere kağıt karıştığı halde onları kullanmak doğru mudur? Zira geri dönüşüm yapıldığı için kullanılmış bu temizlik kağıtları bizim ilim yazdığımız kağıtlara da karışmıyor mu?"

"Kur'an'dan başka diğer din kitablarının kağıtlarına bir şey sarmak dine ve ilme karşı hürmetsizliği doğuracağından caiz olmaz. Yine, içlerinde Yüce Allah'ın veya Resül-ü Ekrem'in isimleri yazılı kağıt parçalarına da, bu isimler silinmeksizin bir şey sarılması mekruhtur." (Ömer Nasuhi Bilmen)

Üstteki ibarede geçen "...bu isimler silinmeksizin..." ifadesine dikkat etmek gerekiyor. Fakat bundan önce bilmemiz gereken bahsedilen geri dönüşümün nasıl yapıldığı...

Gazete, dergi ve mecmua; defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler; kartonlar; plastik içermeyen bisküvi, çikolata, sakız vb. maddelerinin sadece kağıtları; not kağıtları ve temiz kağıt torbalar geri dönüşümde kullanılabilecek kağıt türleridir.

Yağlı ve ıslanmış kağıtlar, karbon ve faks kağıtları, duvar kağıtları, yapıştırma bantları, yapışkanlı mumlu kağıtlar, kaplama kağıtları, tuvalet kağıtları, kağıt ve havlu mendiller geri dönüşüm ile tekrar kağıt üretmede kullanılmazlar.

Özellikle ıslanmış kağıdın geri dönüşümü mümkün değildir.

Geri dönüşüm için kullanılacak kağıtlar önce sınıflandırılır, (gazete, ofis kağıdı ve karton vb.) Sonra büyük kazanlarda içerisine su ilave edilir, ki fiber bağları zayıflasın. Fiber bağları selülozu birarada tutmaya yarar. Bu işlemi belli bir sıcaklıkta yapmak gerekir. Bu arada sıcaklığın da etkisiyle kağıt üzerindeki boya, mürekkep, yapışkan madde ve diğer yabancı maddeler temizlenmiş olur. Yani kağıt üzerinde yazı vs. kalmaz.

Buraya kadar yapılan işlemler sonucunda kağıt hamur halini alır. Tabi bunun içerisinde yine yoğunluğu fazla olan maddeler varsa bunlar da gerekli eleklerden geçirilir ve ayrışmış olur.

Yazılar silindi, ancak mürekkep uzaklaşmadı. Buharlaşma olur, derseniz; buharlaşma esnasında sadece su, alkol ve bazı gazlar uzaklaşır. Bu mürekkebi gidermek gerekir. Modern tesislerde %75'i giderilir, mürekkebi giderilmeyen hamur ise gri ya da esmer olup ambalaj kartonları yapımında kullanılır.

Geri dönüşüm esnasında sadece kullanılmış kağıtlar kullanılmaz. Çünkü zayıflayan bağlar kağıdın mukavemetini de düşürecektir. Mukavemeti (dayanıklılığı) artırıcı bileşenler ilave edilir. Neticede kullanılmış kağıdın kimyasal yapısı tamamen değişmiş olur. Ve geri dönüşüme gelen kağıttan eser kalmaz.

Faruk Aktaş
Metalurji ve Malzeme Müh.

Allah cc razı olsın kardeşim en ince ayrıntısına kadar aydınlatıcı ve bilgilendiren çok faydalı bir yazı olmuş. kafımızda oluşan bazı soruları , şüpheye mahal kalmayacak biçimde , tamamıyla aydınlatıp giderdiniz sağolasınız.

tesekkürler faruk kardesim detayli ve guzel bilgiler icin ;)


Allah cc razı olsın kardeşim en ince ayrıntısına kadar aydınlatıcı ve bilgilendiren çok faydalı bir yazı olmuş. kafımızda oluşan bazı soruları , şüpheye mahal kalmayacak biçimde , tamamıyla aydınlatıp giderdiniz sağolasınız.

Konuya alakanızdan dolayı teşekkür ederim mühendis kardeşim.Birazda batıni yönden bizi aydınlatırsanız gerçekten çok memnun oluruz,hani işin bir de edep ve takva boyutu varya.Sonuçta ecel gelip azraili görünce akıl giderde kalpte iman varsa kişi şehadet getirebilir.Yoksa konuşamaz dahi,bunun gibi biz biraz bu açıdanmı yaklaşıyoruz sizce olaylara.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com