Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dinde zorluk yoktur

Dinde zorluk yoktur

Sual: Dinde zorluk yokken,Peygamber de,(Kolaylastirin, güçlestirmeyin,müjdeleyin,nefret ettirmeyin)derken,ne diye, hep zorluk çikariliyor ki? Örnegin,günes dogunca da,namaz kilinabildigi halde,ne diye sabahin köründe namaz kilmaya zorlanir? Gündüz is arasinda namaz kilmaya zorlamak dogru mudur? Aksam eve gelince veya ise gitmeden önce hepsi kilinsa ne zarari olur ki? "96 gramdan fazla altinin varsa zekat vermen,her yil bir ay aç durman,dis dolgun varsa izin veren mezhebi taklit etmen gerekir" gibi sözler,zorluk çikarmaktan baska nedir ki? Zorla güzellik olur mu? Herkes kolayina geleni yapmasi daha uygun degil mi?

CEVAP

(Kolaylastirin)sözü,dini kurallara aykiri olmadan, ruhsatlardan,izinlerden faydalanin demektir.Yoksa dini kural tanimayin demek degildir.(Dinde zorluk yok, kolaylik var) gibi sözleri art niyetli kimseler,silah olarak kullaniyorlar.Bu sözün dogrusu,(Allahü teâlânin bütün emirlerini yapmak kolaydir,zor bir sey emretmedi.Dini kurallarin disina çikmadan,bazi emirlerde ruhsatlardan istifade edilir)demektir.Yoksa,(Kendimize güç gelen seyleri, Allah affeder.Herkes kolayina geleni yapmalidir.O, hepsini kabul eder)demek degildir.

Sizin dedikleriniz kolaylik degil,bir kismi dini hükümleri kabul etmemek,bir kismi da dini degistirmek olur.Her ibadetin vaktinde yapilmasi gerekir.Ibadet yani kulluk, emredileni,emredildigi sekilde,emredildigi yer ve zamanda ve emredildigi kadar yapmaktir.Aklimiza uygun geleni veya bize kolay geleni yapmak yahut emirleri degistirmek,kulluk degil;

sahibine isyan etmek,Onun emirlerini begenmemek olur.
Allahü teâlânin sevdigi ruhsat,kendi emirlerini yaparken, zaruret haline düsenler için,bildirmis oldugu kolayliklari yapmaktir.Yoksa, emirleri yapmaktan kurtulmak ve aklina, görüsüne göre,kolaylik aramak caiz degildir.Zekat,oruç da dinin bildirdigi gibi yapilir.Kolaylik olsun diye kaldirilmaz veya degistirilmez.

Euzü ve Besmele

Sual: Euzü ve Besmele'nin manasi nedir?

CEVAP

Euzübillahiminesseytanirracim demek,Allah'in rahmetinden uzak olan ve gazabina ugrayarak dünyada ve ahirette helak olan seytandan,Allahü teâlâya siginirim,korunurum,yardim beklerim.Ona haykirir,feryat ederim demektir.
Bismillahirrahmanirrahim demek ise,her var olana, onu yaratmakla ve varlikta durdurmakla,yok olmaktan korumakla iyilik etmis olan Allahü teâlânin yardimi ile,bu isimi yapabiliyorum demektir.

Secde ayeti

Sual: Secde âyetinin mealini okuyanin,isitenin tilavet secdesi yapmasi gerekir mi?

CEVAP

Kur'an-i kerimde 14 yerde bulunan secde âyetinden birini okuyan veya isiten,manasini anlamasa da,bir secde yapmasi vaciptir.Meal okumak uygun degil ise de,mealini okuyan veya isiten,bunun secde âyeti oldugunu anlarsa,tilavet secdesi yapar.Hoparlörden,kasetten, teypten,TV veya radyodan isitenin, secde-i tilavet yapmasi gerekmez.(M.Erbaa, Elmalili tefsiri)

Kim,hakli oldugu hâlde münâkasayi terk ederse,Allahü teâlâ ona Cennette en iyi bir kösk ihsan eder.

Hadîs-i serîf

Turkiye Gazetesi


Selam Sevgi ve Dua Ile

evet kardeşim çok güzel yaqzmışsın. Dİnde zorlama yoktur. Bu bir anlamda da şunu dile getirir. Evet dine girmede zorlama yoktur. Hiç b,r şahıs hiç bir şahısı İslam dinine girmeye zorlayamaz. Ancak dine mensub olmuşsan dinin vecibelerini yerine getirme zorunluluğun mevcuttur...

biraz daha sarih ve net şeyler söylenseydi mevzuya girecektim ama muallakta bir mesaj ... tartışmaya açmak istiyorsan varım...evet .

islam dininde zorlama yoktur...tabiki namazlarımızı vaktinde kılacağız veya bazı şeylere dikkat edeceğiz zaten müslümana bunlar zorluk değil ferahlık getirir..ibadeti vaktinde edanın vermiş olduğu huzur tüm sorunları götürür...........ama islamiyetin içeriğinde zorlama yoktur..onun için ki cenabı hak ..mezheplerin ortaya çıkmasına imkan sağlamış..fırsat vermiş....örneğin hanefi olan birinin bir yeri kanasa da onu görmeden namaz kılsa..ahirette o na namazın kabul olmadı dendiği vakit imamı şafi hzrtleri benim mezhebime göre oluyor..sen kabul et yarap diyecek ve mevla kabul edecek..yine mesela şafi biri karşı cinsden birine temas da bulunsa ama hatırlamasa nmaz kılsa ...aynı şeyler zuhur edecek bu kez imamı azam şefaat edecek.........gördün mü güzel kardeşim islamiyet aslında ne kadar kolay..onu zor göstern biraz bizim nefsimiz olsa gerek........


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com