Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dilemek ve razi olmak

Dilemek ve razi olmak

Sual: Allah,her seyi dileyip yaratiyorsa,kötü olan isleri niye dileyip yaratiyor?


CEVAP

Her seyi yaratan Allahü teâlâ ise de,kullarina irade-i cüziyye vermistir.Kul,bu iradesinde serbesttir.Günah islemeye mecbur degildir.Kulun,kendi serbest iradesine göre, yapmak istedigi iyi veya kötü isteklerinin de,yaraticisi Allahü teâlâdir.Kulun istegine göre yarattigi için,suçu Allahü teâlâya yüklemek yanlistir.Cebriye firkasi suçu Allah’a yüklemistir,Mutezile de,Allah bizim islerimize karismaz demistir.Ehl-i sünnet orta yoldur.

Imam-i Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

Allahü teâlâ,hayri ve serri,iyiyi ve kötüyü irade eder, diler ve yaratir.Iyilerin de,kötülerin de yaratani Odur. Fakat,iyiliklerden razi; kötülüklerden razi degildir,yani begenmez.Irade etmek [dilemek] baskadir,riza baskadir. Aralarindaki farki,yalniz Ehl-i sünnet âlimleri anladi; diger 72 bid’at firkasi,bu farki anlayamayip,dalâlete saplandi.(1/266)

Cocuklari öldürmeyin

Sual: Müslümanlik gelmeden önce,o zamanki insanlar, bakamayiz diyerek fakirlik sebebiyle çocuklarini öldürüyorlarmis.Kiz çocuklarini da diri diri gömüyorlarmis. Islamiyet gelince bu durumu yasaklamis midir? Yasaklamissa bu konudaki âyet ve hadisler nelerdir?
CEVAP

Bu konudaki bir âyet-i kerime meali:(Cocuklarinizi yoksulluk korkusuyla, geçim endisesiyle öldürmeyin.Onlarin da, sizin de rizkinizi biz veririz.Onlari öldürmek elbette çok büyük bir günahtir.)[Isra 31]

Bir hadis-i serif meali de söyledir:

(Allahü teâlâ, ana babayi üzmeyi,kiz çocuklarini diri diri gömmeyi,dilenmeyi haram kildi.Dedikoduyu,çok sual sormayi ve mali israf etmeyi çirkin buldu.) [Buhari,Müslim,Ebu Davud]

Kabir suali

Sual: Kabirde sorulacaklara verilecek cevaplar nelerdir?

CEVAP

Kabir sualine cevap olmak üzere,sunlari ögrenmelidir:
Rabbim Allahü teâlâ,dinim Islam dini,Muhammed aleyhisselamin ümmetindenim,kitabim Kur’an-i kerim,kiblem Kâbe-i muazzama, itikatta mezhebim Ehl-i sünnet vel cemaat.Amelde mezhep olarak da herkes,Hanefi,Maliki,Safii veya Hanbeli mezheplerinden hangisinde ise,onu söyler.

Tuvalete girerken

Sual: Tuvalete erkeklerin de kadinlarin da basi kapali girmeleri müstehab midir? Kadinlar,esarp yerine bone ile girse,uygun mudur?

CEVAP
Evet,tuvalete basi kapali girmek müstehabdir.Kadinlar bone ile girse yeterli olur.

Muz,kivi ve sigara

Sual: Kur’anda ve hadiste,sigaranin mubah olduguna dair bir delil var midir?

CEVAP

Dinimizde mubah olan sey için delil aranmaz.Haram olan sey için delil sorulur.Mesela muzun,kivinin mubah oldugu Kur’an-i kerimde ve hadis-i seriflerde olmaz.

Hamilelikte gelen kan

Sual: Maliki'yi taklit eden gebe kadindan gelen kan,hayz midir?

CEVAP

Evet hayzdir.Maliki'de, gebeligin ilk iki ayinda hayzin azami müddeti 15 gündür.Iki aydan,alti aya kadar 20,alti aydan doguma kadar 30 gündür.

Turkiye gazetesi

Selam Sevgi ve Dua Ile

Kul kasib Allah Halık dır. Kul ister Allah yaratır.
Kader bir labirente benzer. Labirentte her yol vardır. Bütün tafsılatıyla (yemek,içmek,doğrulmak,gezmek,ibadet etmek, v.b.) mevcuttur. Kul yolları kendisi seçer. Ancak Allah-ü Teala kulun hangi yolu seçeceğini bilir. Mamafih Allah-ü Teala kulun kötü yolları tercih etmesine razı gelmez...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com