Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


namaz.

selamun aleykum gubranlar ..
ben hanefi mezhebindeim simdi ben saffiler gibi 1 rekattan 2 rekatta kalktigim da oturup kalkiyorum duydum bi mahsuru yokmus
nedeni bunu yaptigimin muttabaat olmak icin

:-X :-X

yok gurbanim ben ankaraliyim ama alisitim sofiler..ondan insallah
gurban yani namazda saffiler misali birinci rekaatan secden kalkmadan once oturur kalkarya ama hanefiler direk kalkarlar bende hanefi oldugumdan sormak istedim ben öyle saffiler gibi yapiyorum diye insallah birsey olurmu .?
insallah cevap verir siniz

Değerli kardeşim,

Mezhepleri taklitte, hükümleri birbirine katmak doğru değildir. Herkesi, mensubu bulunduğu hak mezhebin hükümleri iltizâm eder. Bir mezhep imamını taklit eden kimse hangi mezhebe bağlanmış ise artık her meselede o mezhebin hükümleriyle amel etmesi ve mezhebinde sebat etmesi lâzım gelir. Ancak zaruret hallerinde her hangi bir meselede yine kendi mezhebinde kalmak şartıyla diğer bir mezhebin hükmüyle amel edebilir. Bu ise ancak bir âlimin fetvasıyla mümkün olabilir.

İmam-ı Gazali Hazretleri de bu görüştedir.

Mademki taklit sahibi bir mezhebi iltizâm etmiştir, artık onda sebat etmesi gerekir.

Netice olarak; kişinin kendi hevesine uyarak sık sık mezhep değiştirmesi veya mezheplerin hükümlerini birbirine katıp bulamaç etmesi, onları hafife almak manasına gelir ki bunun da (yani telfîk-i mezâhib'in) câiz olmadığını İslam âlimleri bildirmişlerdir.

Mezheplerin kolay taraflarını araştırmak ve ihtiyaç yokken sırf nefsinin arzusuyla işine gelenleri almak... caiz değildir. Çünkü bu dine değil nefse uymaktır. Delilsiz hareket etmektir. Bizi, kabul edilmeyen toplamacılığa/telfike ve ‘mürekkep icma’ ile caiz olmadığında ittifak edilen sonuçlara götürür....

Mezhepler hakkında detaylı bilgi için tıklayınız>>>

Ben Bunu yapmak istedigimin nedeni Mutabaat olsun diye tek o 1den 2ikinci rekatta kalkmadan oturup kalkmakti.

Sizce yukardaki cevap yeterince açık değil mi?

Ankebut kardeşimizin cevabını dikkatle okumalısınız reyhaniasigi kardeş!..

sagol a.r.o yeteriyor ins


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com