Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Öğle namazının farzından önce, dört rekat sünneti terk eden kimse şefaatime nail olam

"Öğle namazının farzından önce, dört rekat sünneti terk eden kimse şefaatime nail olamaz." Bu hadis sahih midir? Öğle namazının ilk sünnetini kılmayan şefaate nail olmaz mı?

Hidaye’de bu hadis “Babu’n-Nevafil”de zikredilmiştir. Şerhinde de hadisin kaynağına yer verilmemiştir.

Bazı âlimlere göre, bunun anlamı şudur:

Hz. Peygamber (a.s.m)’in biri genel olarak herkes için geçerli olan umumî şefaati, diğeri ise bazı kimseler için söz konusu olan hususî şefaati olmak üzere iki tür şefaati vardır. Buradaki şefaatten maksat umumî olan değil, hususî olandır. Böyle bir üslubun tercihi ise, bu sünnetlerin bütün bütün terk edilmesini önlemeye yöneliktir.(bk.b Reddu’l-Muhtar, II/14).

Nevevî, Cezerî ve Zuheyli gibi zatlar eserlerinde bu hadisten söz etmemişlerdir. Halbuki, Durrru’l-muhtar’da konumuz olan hadisle birlikte öğle sünnetinin faziletinden sözettikleri yerde,

“Kim öğle namazından önce dört ve öğleden sonra dört rekat –sünnet- namazına devam ederse, Allah onu cehenneme haram kılar.”

hadisine yer vermişlerdir. Kütübü Sitte'de bu hadise yer verildiği halde, Hidaye’de geçen rivayete yer verilmemiştir.(bk. Neylu’l-Evtar, c. II/20).

Sorun ki! Cevap Bulasnz... - Makaleler: "le namaznn farzndan nce, drt rekat snneti terk eden kimse efaatime nail olamaz." Bu hadis sahih midir? le namaznn ilk snnetini klmayan efaate nail olmaz m?


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com