Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Network sistemi caiz midir? Fatih Kalender Hocaefendi

[video=vimeo;100529032]https://vimeo.com/100529032[/video]

Videonun içeriği http://www.lalegulfm.com/medya_kateg...Baslik=Birebir adresinden kesilip buraya alınmıştır. Kesinlikle telif hakkı içermemektedir.

Network marketing caiz midir?
Satış ağı şeklinde kazanılan pirim caiz mi?


İslam'ın yasakladığı faiz, aldatma, haksız yere başkasının malını yeme, kumar yoluyla kazanç sağlama veya içki, domuz eti gibi haram malların satışı olmadığı sürece, hile karışmıyorsa, israfı ve lüks tüketimi de teşvik etmiyorsa, internet üzerinden veya başka bir yolla yapılan ticarete haram diyemeyiz.

Soruda geçen sisteme gelince; sistemin görebildiğimiz kadarıyla İslami açıdan sakıncaları şunlardır:

1. İlk olarak sisteme girebilmek için mutlaka ürün alınması gerekiyor ki buda şartlı akit olur. İslam'a göre bu caiz değildir.

2.İlk bakışta sistem, mal pazarlaması esasına dayalı yani temelde bir alım satım işlemine benzer görünmekte ise de sistemin detaylarına inildiğinde haksız kazanca kapı aralayabilecek bir yapının varlığı fark edilmektedir (Haram olmayan ürünün satılması, fâiz işletilmemesi, lüks ve israf tüketimi gibi kâtiyet durumları olmasa bile). İsmi geçen şirketin bir ürününü satın alan kişi, ilke olarak aldığı bu ürünü ihtiyacı olduğu için değil, adı geçen şirkete üye/müşteri olmak ve sonra da bulacağı yeni üye/müşterilerin yapacağı ödemelerden belli bir pay elde etmek için satın almaktadır. Yani faaliyetin satış amaçlı olmayıp, üye yapma amaçlı olmasıdır.

3. Sistem, insanları, "bol üye bul, sonra altındakiler çalışsın, ömrünün sonuna kadar düzenli gelirin olsun" diyerek, tembelliğe itiyor. Millete, memlekete faydalı hiçbir üretim yok.

4. Satın alınan hizmet veya üründen cayma hakkınız yok. İslami ticaretin kuralı alan ürünün satın alınırken elde olması, niteliklerinin belli olması kuralına da uyulmuyor.

5. Üyeler, üye buldukça para kazanabiliyor, ama aslında en büyük parayı, değişik ülkelerde kurulmuş naylon şirket kazanıyor. Türkiye'de elde edilen gelirin hiçbir bölümü ülkemizde vergi olarak ödenmiyor. Her işlem internet üzerinden yapılıyor. Milli sermaye ve birikim gayri meşru yollarla, yabancı ellere aktarılıyor. Sistemin çalışmasıyla ilgili yapılan açıklamalara göre, alınan nesne belirsiz, daha da önemlisi "sistemden çıkmak isteyen hiçbir şey alamıyor" bu da demektir ki, aldığı bir şey yok, işlem göstermelik.

Şu halde böyle bir işlem caiz olmaz


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com