Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Makamlar Hakkında Aklıma Takılanlar !

Selamun Aleykum Üstadlarım , Kardeşlerim ;

Birkaç sorum olucak sizlere , şimdi bildiğiniz üzere ülkemizdeki ezanlar çoğu meşhur İstanbul ağzı dediğimiz makamlara dayanılarak okunuyor.Bende şahsen bu makamlardan çok huzur alıyorum ve beni çok etkileyen bir okuyuş tarzı bu.Sıkıntıya gelirsek bir kısım insanlar Arap makamı ve ağzından hoşlandığı için İstanbul ağzı hoşlarına gitmediği için diyorlarki Ezan ve Kuran-ı Kerim ' in asıl okuyuşu Arap okuyuşudur.Bazıları diyorki öyle gazel okunur gibi Ezan ve Kuran-ı Kerim okunmaz Bilali Habeşi böylemi okuyordu diyor.Hatta bazıları varki haşa bu İstanbul Ağzı okunan İlahilere şirk diyorlar.Aklıma çok takılıyor güzel bir ziyafet dinlerken aklıma bunlar geliyor keyfim kaçıyor.Bu işe bi el atarsanız çok razı olucam.

Şimdiden ALLAH RAZI OLSUN Hepinizden :)

Ve aleykum selam...

Öncelikle Memleketimizde okunan Ezan seslerinin, her vakte göre ayrı birer makamla okunur. İstanbul ağzı diye bir makam yoktur.

Sabah Ezanı : Saba makamı
Öğle Ezanı : Rast makamı
İkindi Ezanı : Hicaz makamı
Akşam Ezanı : Eviç, Segâh makamları
Yatsı Ezanı : Uşşak, Beyâtî makamları

Herhalde bizim kulağımız alıştığı için, Türkiye'de okunan ezan bizlere çok hoş geliyor ama, dışarıdan gelen birkaç arkadaşımla (daha doğrusu üniversitede öğrenci olarak okuyan ve Sudan, Tunus, Suudi Arabistan, Cezayir, Fas gibi ülkelerden gelen dostlarla) bu konuyu konuştuğumuzda, bizde okunan ezandan çok etkilendiklerini ve bizdekinin çok garip bir çekiciliğinin olduğunu belirtiyorlar. Hatta, kendilerine göre en iyi ezan okunan ülke sıralaması yapanlar dahi oluyor. Tamamı da bu konuda ilk sırayı Türkiye'ye verme konusunda hemfikirler..

Her vakitte farklı bir makamla icra edilmesi, ayrıca makamlarımızın zenginliği ve bu makamların; ezanın olması gereken zeminine son derece uygun olması gibi etkenlerden olsa gerek (derinlik hissi, kıvraklık kabiliyeti, geniş oktav yelpazesi, hançereyi çok ustalıkla kullanabilme ve genel anlamda ortaya çıkan tını yüksekliği), Türk camilerinden yayılan ezan sesleri, insanda çok farklı ve cezbedici rûhî çağrışımlara neden olmakta...

Yurdumuzda bir çok camide usulüne uygun,huşu içinde dinlenen tarifsiz güzel ezanlar okunmaktadır.

Ancak sayıları tartışılsa da aşağıdaki olumsuzluklara sıkça rastlamak mümkün.

*Hiç yakışmayan ve ham sesle ezan okuyanlar var.
*Sesi oturmamış çocuklara okutulan ezanlar dinliyoruz.
*Ezan okumada ses şiddeti sınırı tanımayarak, sesin kalitesini bozanlar var.
*Yurdumuzda yüz bin den çok fazla cami ve herbirinde en az üç-dört ezan okuyan görevli var. Acaba kaç tanesi alıntı daki makamları bilip uyguluyor. Birçoğuna Bayati yada Eviç nedir diye sorduğunuzda alacağınız cevabı doğrusu merak konusu.

Ezan ve Kuran-ı Kerim ' in asıl okuyuşu Arap okuyuşudur.Bazıları diyorki öyle gazel okunur gibi Ezan ve Kuran-ı Kerim okunmaz Bilali Habeşi böylemi okuyordu
gibi sözler tamamen mesnetsiz, tefrika çıkarmaya çalışanların şaz görüşleridir. İtibar etmeyiniz.

Selam ve dua ile.

Allah razı olsun çok güzel izah etmişsiniz.

Allah Razı Olsun İstanbul Ağzından Kastım Bu Makamlardır.Bir Hoca Abimizden Duydum Ezan Söyleniyordu Bak Bu İstanbul Ağzı diyorlar dedi.Yani kasten şuan okunan ezan makamlarını kapsayan biz söz önemsemeyin.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com