Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


hapsirmanin dinimisde yeri var midir?

abdest alirken surekli hapsiriyorum...ve esnemek seytandan hapsirmak meleklerden diye bir cumle duydum ...bu ne kadar dogrudur?



Ebû Hüreyre, Peygamber(Sallallahu aleyhi ve sellem) 'den rivayet ettiğine göre, Hazreti Peygamber şöyle buyurdu:
«â€” Muhakkak ki Allah (kulları hakkında) aksırmayı sever, esnemeyi ise hoş görmez. Bir kimse aksırıp da, Allah'a hamd ederse, ona Yerhamukellah = Allah sana merhamet etsin demek, onu işiten her Müslüman’a gereklidir. Esnemeğe gelince, o gerçekten şeytandandır; insan gücü yettiği kadar onu geri çevirmelidir. İnsan esneyip de hâh dediği zaman, şeytan ona güler (sevinir).
(Buhârî: (78) Kitabu'I-Edeb, (128.) Bab. Tirrnizî: (44) Kitabu'I-Sdeb, (7.) Bab, Hadts : 2748. Ebû Davud : C. II, s. 602. esneme babı, 1952/Mısır bsk. Fadlu'llah: C. II, s. 374-376.)

Aksırmak ve esnemek insanlara arız. olan tabiî hallerdendirler. Bunla¬rın iyi veya kötü hal olarak vasıflanmaları, bunları doğuran sebeplere bağlıdır. Aksırmak, bedendeki canlılıktan ve beden hafifliği ile neşatından(sürur,keyf) ileri gelir. Bunun için aksırmak iyi bir haldir. Nezle gibi hastalıktan ileri gelmesi tabiî hal dışında kalan özel bir durumdur ki, konu dışında kalır.

Esnemek ise, vücut ağırlığından, usanç ve tembellikten, fazla yemekten meydana geldiği için iyi bir hal değildir. Elden geldiği kadar bunu engellemeğe çalışmak icab eder. Aksırmak insanı çalışmaya, ibadet ve harekete götürdüğü için iyidir. Esnemek tembellik ve gevşeklik kazandırdığı için hoş değildir, şeytanın razı olduğu bir haldir.

Esnemeyi engellemek, ağzı tutmak ve kendine gelmek suretiyle olduğu gibi. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve selem) 'in hayatlarında hiç esnemediklerini hatırlamakla da olur.

Aksırmakta uyarıcı bir şiddet hali bulunduğu için, aksırmak suretiyle selâmete çıkan insanın Allah'a hamd etmesi gerekir. Elhamdülillah, der.

Bu sözü duyan her Müslüman da teşmît eder — Yerhamukellah = Allah sana merhamet etsin, der.

Hanefîlerce bîr kişinin teşmîti kifayet eder. Teşmît'e karşı aksıranın «Yehdina ve yehdikümullah — Allah bize de, sîze de hidayet etsin» demesi müstahabdır.

Namazda iken aksıran kimse hafif ve gizli olarak hamd getirir; bu namazı bozmaz. Fakat namaz içinde bulunanın aksıran başka kimseye teşmît etmesi, ona cevap olacağından namazını bozar.
[RIGHT]Edebül müfred[/RIGHT]

Bu linklerden de bakabilirsiniz.
http://www.ihyaforum.com/fikih-ilmihal/18748-tesmit-aksirana-yerhamukellah-demek.html

AKSIRMAK | fikih.ihya.org - islam fikhi

yerhamükellah kelimesi biras sormus.. tessekur ederim allah rasi olsun

bu arada soru sorarak ilim yuvasina donmek useriyim sayenisde.. her konuda yetisiyorum galiba :)

bu arada soru sorarak ilim yuvasina donmek useriyim sayenisde.. her konuda yetisiyorum galiba :)


Bir sonraki cevapla mükerrer olduğu için bu cevabı iptal ediyorum:

bu arada soru sorarak ilim yuvasina donmek useriyim sayenisde.. her konuda yetisiyorum galiba :)


Kitapçı kardeşim,yerinde soru sormakta önemlidir.Belli bir bilgiyi gerektirir.Siz sorduklarınızla zaten bu konular hakkında ne kadar bilginiz ve ilginiz olduğunu gösteriyorsunuz.Soru sorarken dahi insanın o konuya vukufiyetini gösteriyor.

Hadis-i şerifte, Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) (Güzel sual sormak, ilmin yarısıdır) (Taberani)

Yine başka bir Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İlim hazinedir. Anahtarı sual sormaktır. Sual sorun ki, Allahü teâlâ sizlere merhamet etsin. Çünkü sual sormakla dört kişi mükafat alır:
1.Soran,
2.Cevap veren,
3.Dinleyen
4.Bunları seven.
[Ebu Nuaym]


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com