Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


zekat

ZENGİN BİR KİMSE ZENGİNLİĞİNDE ZEKATI VERMEYİP SONRA FAKİR OLSA ZEKAT BORCU KALIR MI DÜŞER Mİ?

Bir mükellefin; nisaba malik olduktan sonra, zekât vermekte acele etmesi caizdir. Sebebleri mevcud olduğu için; geçmiş senelere ait zekâtları vermekte acele etmek şarttır. İmam-ı Muhammed (rha) "Zekât "Fevri" olarak (derhal ödenmek üzere) farzdır, tehiri caiz değildir. Zekâtını zamanında ödemeyen kimsenin şahidliği kabul edilmez"(31) buyurmaktadır. Bu husus iyi düşünülmelidir.
(Emanet ve Ehliyet) Kitaplıkta mevcuttur.

"Zekat gerekmesi için, bir mal üzerinden tam bir yıl geçmiş bulunmalıdır." [1]

Sene başına bir kimsenin elinde asli ihtiyaçlarını düştükten sonra nisap miktarı mal bulunsa bu malın zekatını verebilmesi için bu malın bir sene boyunca devam etmesi gerekir. Sen başında eline mal geçti, iki-üç ay sonra iflas etti ise bu maldan zekat gerekmez.

Fakat diğer durumda, sene başında; sen başında derken önceki yılın zekatını verikten sonra yeni bir seneye başlıyormuş gibi düşünülebilir. Bu seneki zekatınızı verdiniz veyahut zekat üzerinize farz değildi de kısa bir zamanda zengin oldunuz. Bu zenginliğinizin kameri yıl ile bir yıl devam etmesi gerekir. 1-12 ay arası süren zanginlik için zekat farz olmaz... 12 ayı tamamlamış olmalı...


_________
[1]Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen


ZENGİN BİR KİMSE ZENGİNLİĞİNDE ZEKATI VERMEYİP SONRA FAKİR OLSA ZEKAT BORCU KALIR MI DÜŞER Mİ?
şunu ilave etmeliyim ki 3-5 sene zengin olsa sonra fakir olsa demek istemiştim

3-5 sene zengin olsa, o zengin olduğu dönemlerde zekatını vermeliydi. Bu adam önceden fakir olmuş olsun, sonra bir vesileyle zengin oldu. (Yani asli ihtiyaçları haricinde, ev araba, kat, yat vs. , nisap miktarı mala sahip oldu) Bu kimsenin zenginliği üzerinden 12 ay (kameri) ayla geçti ve hala zenginliğinden bir şey kaybetmedi ise zekat farzdır. O anda zekatını verdi, sonra bir sene daha zenginliğinden bir şey kaybetmedi. O yıl zekatını yine verir. Fakat sonraki sene işleri iyi gitmedi ve altıncı ayda iflas etti diyelim. O zaman zekat vermesi farz değil. Malın üzerinden bir yıl geçmesi gerek...

zenginlikte ödemediği zekat fakirliğinde düşer mi borç olarak kalırmı?
ilğinize tşk.

Zekatın müzekkiye (zekat verecek olana) vücubundan hmen sonra mı yoksa geciktirmeli olarak mı verebileceği hususunda iki görüş mevcuttur. Birtakım alimler hemen verilmesi gerektiği görüşünde iken bir kısım alimler ise “zekat vacip olduktan yıllar sonra da verse günahkar olmaz” görüşünde olmuşlardır. Ancak üzerine farz olmuş zekatı ödeyemeden ölürse günahkar olur, demişlerdir.

İhya-ü Ulumiddin’de ise şöyle bahsedilir: “Verecek kudrette olduğu halde zekâtını erteleyen kimse günahkâr olur. Eğer bu fırsattan sonra malı (semavî veya arzî bir felâketle) yok olsa, zekât farizası sâkıt olmaz. Kendilerine zekat verilebilecek kimseler bulunduğu takdirde, zekâtın edâ edilmesi imkânı doğmuş demektir. Eğer verilecek kimse olmadığı için, zekât ertelenir ve bu arada mal da zâyi olursa, zekât sorumluluğundan kurtulmuş olunur.” (A.Serdaroğlu, İhya-ü Ulumiddin Tercümesi, Bedir Yayınevi, c.1, Zekat Bahsi)

İmâm Ebû Hanîfe (R.A.) ile İmâm Ebû Yûsuf (R.A.) 'a göre, zekât, nisab miktarında olan mala gerekir. Nisabdan fazla olan mal helak olsa da, nisab baki kalsa, onun zekâtı da baki kalır. Çünkü, fazlalık nisaba tâbidir. Bunun içindir ki, İmâmı A'zam Ebû Hanîfe (R.A.) şöyle demiştir : “Eğer, zekât farz olduktan sonra, mal helak olsa, zekât sakıt olur. Malın tamamı değil de, bir kısmı helak olsa, helak olan kısmın zekâtı düşer.” (Fetva-i Hindiye)


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com