Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


müslimana nasil isim verilmesi gerek

adim ilker babam bana bu ismi vermis acaba bu isim islama karsi bir isimmi ve degistirilmesi gerekmi
ben babama sormadan degistirmek istiyorum siz bu konuda bir bilgi verebilirseniz sevinirim slmlar

İslam'a karşı isim ne demek kardeş?

Buyrun tıklayınız

tıkla dediğiniz link açılmadı,kontrol ediniz...


tıkla dediğiniz link açılmadı,kontrol ediniz...


Bende açılıyor ama...

Hadi burayada ekleyelim. (Düzeltme)
http://www.mollacami.com/konu/cocuga-isim-vermek-ve-isimler-13969.html

açılmadı,neyse sorun değil...

islama karsi demek istemedim peygamber adi olmadigi icin demek istedim

sevgili ilker kardeşim.ben de onu anlamadığım için sormuştum size ama moderatör arkadaşımız açıklama yapma ihtiyacı hissetmiş kendisine teşekkür ederim her ne kadar açıklamasını okuyamasamda(linke ulaşamadım)

İsminizin peygamber ismi olmamasının ne gibi bir sakıncası olabilirki? Sizin isminizin kötü bir anlamı yok.benim (tamamen şahsi) fikrimi sorarsanız isminizi değiştirmeniz ailenizi üzebilir çünkü onlardan izin almadan değiştirmek istediğinizi söylemişsiniz.bunun için uzun makaleler okumanın anlamı yok.


YUSUF :İnleyen, ah eden, inilti (belki yanılma payım vardır düzeltilebilir) gibi anlamları var.peygamber ismi olmasına karşın anlamı çok hoş olmayan bir isimdir.sizce Yusuf ismi eğer meali bu ise konulmalı mıdır?

Benim özel ricam arkadaşlar link vermek yerine kendi cümleleri ile durumu özetlerler ise kendi adıma sevinirim...

Var olan bir yazıyı tekrar yazmak, zaman israfı diye hükmederim. Bu vesile ile link vermeyi tercih etmek daha efdaldir. Madem yazımıza ulaşamıyoruz oradan İktibas ederek ve bazı düzenlemeler yaparak yazalım.

Yeni doğan bir çocuğa güzel bir isim koymak öncelikle babaya sonra da anneye düşen önemli bir vazifedir. Çocuğa isim vermenin ehemmiyetine binaen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur

اذاسميتم فعبدوا

“Çocuklarınıza isim verdiğiniz zaman, kulluk manasını ifade eden isimleri veriniz.”

Bir başka hadis-i şerifte ise

انكم تدعون يوم القيامة باسماءكم واسماء اباءكم فاحسنوااسماءكم


“Sizler kıyamet gününde özel isimleriniz ve ecdadınızın isimleriyle çağrılacaksınız. O halde isimlerinizi güzelleştirin. Yani çocuklarınıza güzel isimler verin.”

Herhangi bir müslümanın manası uygun olmayan ismi varsa o ismi değiştirmesi o kimse için müstehaptır.
Burada iş size düşüyor tercih tamamen size aittir. Kendi kalbiniz ne söylüyorsa ona göre hareket etmenizi tavsiye ederim
Nitekim Allah’ın Rasülü (s.a.v.), El-As’ın ismini “Abdullah” diye değiştirdi. (Ümmü Seleme validemizin kızı) Zeynep’in ismi (temizleyici manasına gelen) “Berre” idi. Bunun üzerine Allah’ın Rasûlü (s.a.v.) “O kendi nefsini temizler” dedi ve ismini “Zeynep” olarak değiştirdi. Böylece Eflah, Yesar, Nâfi ve Bereket isimleriyle isimlenmek hususunda da yasaklama gelmiştir. Çünkü “Bereket orda mı?” diye sorulunca “Hayır” cevabı verilebilir.

Kötü ve çirkin mana taşıyan, hele İslam’da yasak edilen isimlerin çocuklara verilmesi doğru değildir. Bunun gibi, İslam’da çirkin görülen isimlerin değiştirilmesi hakkında hadis-i şerifler varid olmuştur. Zamanımızın modası haline gelen anlamsız ve uydurma isimleri çocuklara vermekten müslümanların kaçınması gerekir.

Rasülullah (s.a.v.) Efendimiz, isyan manası taşıdığı için “Asi” ismini, izzet ve ululuk sadece Allah’a mahsus olduğu için, bu manaya gelen “Aziz” ismini, kulun hayırdan uzak olması manasına dalalet ettiği için “Şeytan” ismini, verdiği hükmü geri almak manasını taşıdığı için “Hakim” adını, yılanlardan bir cinsin adı olduğu için “Hubab” adını, ateş adı olduğu için “Şihab” ismini, çorak ve verimsiz araziye denildiği için “Afira” adını değiştirmişlerdir. (Et-terğib, vet-Terhib)

Peygamber Efendimiz, zevcelerinden ikisinin ve üvey kızının ilk isimlerini değiştirmiştir. Bunlardan biri Zeynep binti Cahş, diğeri Cüveyriye validemizdir. Bunların ilk isimleri Berre idi. Üvey kızının adı da Berre idi. Hz. Ömer’in kızının Âsıye olan ismini de Cemile olarak değiştirmiştir.

Said bin Müseyyeb’in büyük babası bir defa Rasûlullah’ın (s.a.v.) huzuruna varmış. Rasül-i Ekrem Efendimiz kendisine adını sormuş. O da “Hazen” olduğunu söyleyince Efendimiz kendisine “Sehil” adını almasını tavsiye etmiş. O zat da “Ey Allah’ın Rasûlü, babamın verdiği adı nasıl değiştireyim?” diye özür dilemiş, değiştirmemiş; fakat ondan sonra evlerinde hüzün ve keder eksik olmamış. Zira bu adın manasında hüzün ve keder mevcuttur.

(İzdivaç ve Mahremiyetleri, Ali Eren)


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com