Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Vatani Aslim Neresi Oluyor?

Hoca efendilerden bu konuda bana yardımcı olmalarını istiyorum.
Önce soruyu biraz açayım.

Ben aslen Ankara'lıyım. İş nedeniyle eşim ve çocuklarımla birlikte Kırşehir'e yerleştik. Ancak tayinimi aldırıp memleketime dönmek istiyorum.Tabi bu ne zaman olur (2 ay sonra veya 2 yıl sonra veyahut hiç ) belli değil. Ama ben memleketime dönmek istiyorum.

Şu durumda Ömer Nasuhi Bilmen'in büyük İslam İlmihaline göre vatani aslim Kırşehir olmakta , memleketime yani Ankara'ya döndüğümde namazlarımı seferi olarak kılmam gerekmektedir.

Ancak sevdiğim, itikadı düzgün, ilmine güvendiğim bir hoca efendi bana eğer bir gün memleketine dönme ihtimalin varsa doğup büyüdüğün yer yani memleketin hala senin vatani aslindir ve memleketine gittiğinde namazlarını 4 rekat olarak kılmalısın dedi.

Bu durum benim kafamı karıştırdı.Ömer Nasuhi Bilmen'de kişinin bir vatani aslisi olur diyor, benim vatani aslim her iki yer olabilir mi? İlmine güvendiğim değerli hocalarımdan bu konuda yardım talep ediyorum.

Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar.

o zaman avrupadaki türkler tr ye geldiklerinde ne yapacaklar?

kaynağı nedir? o kişiden bunu sorabilirsiniz.

15günden az kalacaksanız seferi olursunuz.

Avrupa'da yaşayan gurbetçiler içinde benzer bir durum var aslında. Bana anlatılana göre; onlarda eninde sonunda memleketine dönmeyi, emekli olunca memleketinde yaşamayı düşünüyorlarsa tatil için memleketlerine geldiklerinde seferilikleri kalkıyor. Ancak yolda , kendi köylerinin veyahut kasabalarının girişine gelene kadar seferi oluyorlar, memleketlerinde ise tekrar 90 km.den fazla yola çıkana kadar namazlarını 4 rekat üzerinden kılmaları gerekiyor.
Tabi burada ince noktaya dikkat etmek gerek... Memleketten kasıt doğup büyüdükleri yer köyse köy, kasaba ise kasaba, şehirse şehirdir. Yoksa döndüklerinde köylerinde değilde şehirde ikamet etmeyi düşünenler için bu durum geçerli değilmiş.
Kimsenin kafasını karıştırmak istemem , ancak bana anlatılan bu şekilde ...
Bu konuda ayrıntılı bilgisi olan varsa konunun tam olarak aydınlatılmasını bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.

Dürer, Reddü'l-Muhtar ve El-İhtiyar gibi muhtelif fıkıh kitaplarımızda vatan-ı asli ile alakalı olarak "Vatan-ı aslî, yalnızca kendi misliyle bozulur." kaydı yer almakta. Dürer'de bu kaydı takip eden "Şayet bir şahsın vatan-ı aslîsi olup bir diğer vatan-ı aslî daha edinse, gerek iki vatan arasında sefer müddeti olsun, gerekse olmasın, birinci vatan-ı aslî bâtıl olur" ifadesinden anlaşılıyor ki;

Bir kimse doğup büyüdüğü yerden ayrılarak bir başka yeri kendisine vatan edinse, hizmet için; memuriyet için gittiği ve orada kalıp kalmayacağını kesin bilemediği yer değil, ömrü boyunca orada kalmaya niyet etse orası onun vatan-ı aslisi olmuştur. Bu doğrultuda bir önceki vatan-ı aslisi bozulmuştur.

Önemli olan niyettir. Ankara'da doğup büyüdünüz; Kırşehir'e yerleştiniz, ancak Kırşehir'e yerleşirken niyetinizde orayı vatan edinmek var ise ve bir daha Ankara'ya "vatanım" diye dönmemek varsa Ankara artık vatan-ı asliniz değildir.

Kırşehir'e işiniz icabı gittiniz ve "burada ne kadar kalacağım belli değil, belki 10 yıl belki de 20 yıl kalacağım; bu benim elimde değil, değişebilir" düşüncesine sahipseniz Ankara hala vatan-ı aslinizdir ve Kırşehir sizin için vatan-ı ikamettir.

Nitekim Rasülullah Efendimiz (s.a.v.)'in de vatan-ı aslileri Medine-i Münevvere'dir. Peygamber Efendimiz Mekke'de doğup büyümüştür; fakat ayrılırken "bir daha dönmeyeceğim" buyurmuşlardır. Bir zaman sonra Mekke'ye geldiklerinde ve bir namazı cemaatle eda ettiklerinde 4 rek'atli bir namazı 2 rek'at olarak kılmışlar nihayetinde ardındaki cemaate, "Siz namazınızı tamamlayın, zira biz müsafiriz" buyurmuşlardır.

Selam ve dua ile...

Faruk Hocama teşekkür ederim. Engin bilgilerini bizimle paylaştığı için.
Anlattıkları benim belirttiğim hususu destekler nitelikte. Şu an biraz daha rahatım. Şu halde memleketime gittiğimde yine namazlarımı 4 rekat kılacağım. Tabi yolda yine seferi olunuyor.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com