Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


yahudi ve hristiyanlarin kestigi et yenir mi?

evet sordugum soru cok basit yahudi ve hristiyanlarin kestigi et yenir mi? ben bunu dinayetten bi hocaya sordugumda ehli kitaptan oldugunu ve yenilebilcegini soyledi internetten arastirdigim kadariyla bu yaniti buldum guvenilirliklerine guvenemedigim icin soruyim dedim ....


Soru: Yahudi ve hristiyanların kestiği etler yenir mi?
Cevap:
Yahudi ve Hıristiyanların kestiği hayvanların etleri yenilir. Balıklarla ilgili hiçbir kural yoktur. Medine’deki Müslümanların da şüpheleri olmuş ve peygamberimize şunu sormuşlar:

“Halk bize et getiriyor, kesilirken besmele çekilip çekilmediğini bilmiyoruz, ne yapalım?”

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Siz besmele çekin, yiyin!” cevabını verdi.” (Buhâri, Sayd 21, Büyû’ 5, Tevhid 13; Muvatta, Zebâih 1; Ebu Dâvud, Edâhi 19; Nesâi, Dahâya 39).

forum yoneticileri veya imam vs gibi kisilerden bu konuda yardim bekliyorum lutfen bunu gormemezlikten gelmeyin

cvp gelmeycek mi?


evet sordugum soru cok basit yahudi ve hristiyanlarin kestigi et yenir mi? ben bunu dinayetten bi hocaya sordugumda ehli kitaptan oldugunu ve yenilebilcegini soyledi internetten arastirdigim kadariyla bu yaniti buldum guvenilirliklerine guvenemedigim icin soruyim dedim ....


Soruzun cevabini bilmedigim için bu konuda size yardimci olamayacagim maalesef. Umarim birisi yardimci olur en kisa zamanda.

Yalniz merak ettigim baska bir konu var; hocalara sormussunuz, internette arastirmissiniz ama güvenememissiniz. Burasida internet ortami. Gelecek olan cevabi kabul edecekmisiniz, güvenecekmisiniz?

gozlemledigim kadariyla bu site guvenilir bi site digerlerinin ne kadar guvenilir oldugunu bilmiyorum... burda imamlarin da oldugunu daha once gozlemledim o acidan

Selamün Aleyküm arkadaslar,

bende merak ediyorum bu konuyu cok konusulan bir konu lütfen bilen yanitlasin.

Bununla ilgili ayet-i kerime,nin tefsir ve mealini aciklayabilecek bir kardesimiz varsa cok memnun olurum.

Simdiden Allah Razi olsun

bu konuyu baska bi sitede yanitini aldim (zehirliok.com dan)



Bir üyemizin açtığı konu ehemmiyetine binan tekrar düzenlenmiştir.

Bir et kesilirken Besmele okunmak zorunda ve islami kurallara göre kesilmesi gerekmektedir. Eğer islami kurallara kesilmemiş ise kim keserse kessin asla yenmez.

İnsanlar sadece besmele kısmına takılmakta bir de ehli kitap keserse yener kısmını görmektedir.

Ancak bugün gerek avrupda gerek başka ülkelerde kesilen hiç bir et ASLA YENEMEZ.. Eğer kesen kişinin müslüman olduğundan besmele ile kestiğinden emin isek yenir.

Üzerinde HELAL KESİM yazan bir çok et ise tuzak içermekte ve sadece ticari amaçla insanlar kandırılmaktadır.

Nasıl, nerede ne şekilde kestiklerini bilmeden asla yenemez.

Nedenler aşağıdadır:

1. Avrupada ateizm çok hızlı şekilde yayılmış. Kim hrıstiyan kim yahudi kim müslüman artık belli değildir. Kimlikte müslüman hrıstiyan olup ALLAH'a inanmayan binlerce insan vardır. O yüzden kaynağı kesin olarak bilinmeyen hiç bir et satın alınıp yenemez.

2. Bugün et talebi çok yüksek derece olduğu için ET kesim fabrikaları kurulmuş ve mekanik olarak kesimler başlamıştır. Aynı sistem üzerinde hatta aynı bıçaklarla hem domuz hem koyun keçi ve başka hayvanlar kesilmekte.. Hatta domuz etleri ile iç içe bir ortamda tutulmaktadırlar. Bu nedenle nerede ve kim tarafından kesildiği bilinmeyen etler kesinlikle alınıp yenmemelidir.

3. Bugün üzerine helal kesim damgası vurdururan bazı firmalar yukarıdaki fabrikalardan etleri alıp kendi markalarını basmakta ve insanları kandırmaktadırlar. O yüzden eti aldığınız yere dikkat etmeniz gerekir ve asla emin olmadığınız markanın et ürünlerini almamalısınız.

4. Bir hayvan'ın besmele ile kesilmesinden daha önemli olan KANININ AKMASI'dır. Yani Hayvanın boğazı bıçaklandıktan sonra kanı fışkırmalı ve sonuna kadar akmalı ve daha sonra şah damarı kesilip boynu kesilmelidir. Bu islami usuldür. Avrupada ŞOKLAMA yöntemi ile hayvan kesilmektedir. O yüzden de şoklandıktan sonra kesilen bir hayvan'ın eti yenemez. MINDAR olmuştur. Şoklandıktan sonra yüz bin defa bile besmele okusan o hayvan'ın eti asla yenmez. ÇÜNKÜ KAN HARAMDIR.. Şoklanmış bir hayvanın kanı vücudunda kalır..

5. Heleki kıymaa tarzı etler kesinlikle bilinmedik ve güvenilmeyen yerlerden asla alınmamalı. Rahatlıkla içlerine domuz eti ve benzerleri karıştırılabilir ve afiyetle de o domuzu yersiniz.

* * *

Bugün hrıstiyan ve yahudilerin kestiği et yenir diye fetva veren kurum gerçekleri gözardı etip sadece POLİTİK cevap vermiş olur. Sadece siyaset yapmış olur. Globalleşen dünyada marketlerin raflarına gelen eti kimin kestiği artık belli değil kesen kişinin inancı ise asla yazmamaktadır. Nasıl kesildiği ise asla belirtilmez. Şoklama ile mi yoksa islami usullerdemi asla belirtilmez.

O yüzden HELAL ET yemek isteyen kişiler:

- Asla hristiyan vb. marketlerden et almamalı

- Türkiyede bile olsa market zincirlerinden asla et almamalı. Alacaksada oraya nereden geldiğini iyice öğrenmeli. Unutmayın malı satan asla malım ekşi demez. Daha çok yerel kasap, marketler tercih edilip onların da islam hassasiyeti soruşturulmalı.

- İslami hassasiyeti olmıyan, dini bilgisi olmıyan hiç bir kurum ve yerlerden alınmamalı.

- Et almadan önce ya da etli ürünler tüketmeden önce alınacak yer hakkında dini hassasiyet gösteren kişilerden referans alınmaya dikkat edilmeli.

- Avrupa gibi yerlerde oralardaki türklerce kurulmuş CAMİ olarak tanımlanan derneklere gidilerek onların kesip temin ettikleri etler tercih edilmeli.

- Mümkünse bizzat kendin kesmelisin ya da güvendiğin birinin kestiğini yemelisin. Kesen kişiyi tanıdığın ya da tanıyandan aldığın et daha güvenli olacaktır.

* * *

Tavuk etine gelince:

Tavuk etlerinde ise besmele ile kesim yanında onda da şoklama benzeri farklı bir sorun vardır. KURU YOLMA adını verdiğimiz teknikniktir. Bugün çok yoğun et talebini karşılayabilmek için fabrikalardan tavuk kesimleri yapılmaktadır. fakat fabrikalar daha da kolaya kaçıp çok yüksek sıcaklık içine kesilen tavuğu batırmakta ve daha sonra hızlı şekilde tüylerini yolmaktadır. Bu sıcaklık içi temizlenmemiş hayvanın bağırsak kursak gibi organındaki pisliği ete bulaştırmakta ve MINDAR etmektedir. Yani o et yenemez hale gelmektedir.

O yüzden KURU YOLMA adını verdiğimiz teknik geliştirilmiş ve kuru yolma yapan fabrikalar kurulmuştur. Tavuk eti alırken kuru yolma olduğuna dikkat etmek gerekir. Yoksa o ette helal olmıyacaktır. Zaten tadını da yerken hissedersiniz..

Tavuk alırkende a,b,c markası diye değil öncelikle hem kesim hem kuru yolma olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Aynı şekilde güvendiğiniz ve emin olduğunuz yerlerden almalısınız..

* * *

Türkiyede et fiyatlarının çok yüksek olması nedeni ile sahtecilik çok yapılmakta ve her yerde domuz çiftlikleri açılmaktadır. İnsanlar farkına varılmadan domuz eti tüketebilmektedirler. O yüzden eğer dini hassasiyetiniz varsa ET konusunda da hassas olmanız gerekmektedir. Burası türkiye helaldır herhalde dediğiniz an bol bol at, eşek ya da domuz eti yemeye başlarsınız..

Bir çok yerde okuyacağınız fetvalar ya da bilgiler günümüz şartlarını, globalleşme sürecini dikkate almadan sadece politik cevaplar olduğunu göreceksinizdir. Tercih sizindir..

Bol helal kesimli günler..

ve site sahibinin gorusu

yazı tekrar düzenlendiği için internetteki farklı görüşler silindi. Yukarıdaki konu başlığı tam olarak yazılandır. Eğer bir kişi ben helal kesim et yemek istiyorum, diyorsa yukarıdaki yazılanlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Tanımadığı dönerciye girip döner yememeli, restaurantlardan rastgele et ürünleri tüketmemeli, FastFod türü dediğimiz markalı yerlerden tavuk eti vs gibi ürünleri hiç bir şekilde tüketmemelidir. Oraların hastaları var, yemeden duramıyorlar ama yedikleri ne yazık ki HELAL değil. Sahibini ve üretildiği yerin güvenirliliğinden eminse o zaman yemeli ama güvenirlik önce o kişilerin dini hassasiyeti ile başlamalı..

Bugün hrıstiyan ve yahudilerin kestiği et diye bir tabir yok artık. Kurban kesmesini bilmeyen bazı türkler avrupada koyun aldığı hristiyan birine kestirtiyorlar koyunları ama keserken ALLAH de diyorlar bizzat görüyorlar keserken bahsi geçen yenebilir denen bunlardır. Yoksa fabrika çıkışlı olanlar değildir.. Adam kesmeyi bilmiyor, kesecek müslümanda yok o an, kurbanını kesmesin mi? Bunlara izin verilmiştir. Ya da aclıktan ölecek noktasındadır ve başka çare yoktur o zaman domuz etine bile ölmiyecek kadar izin verilmiştir. Yoksa keyif olsun diye evden kalkıp restauranta gidip bol bol yiyip sonra sefa sürün diye değil..

Ellerine sağlık kül kedisi sen sordun, sen yanıtladın en güzelinden ;)
Yine derinlere daldın merak etme biraz Rölaks ol! Biraz geniş, biraz sakin, yavaş yavaş, vaktimiz çok öğrenmeye geldik ....
Bir soru soruyorum evrene , sonra bırakıyorum sanki unutmuş gibi sonra bazen ,biryerde mutlaka çıkar gelir.. üstelemem beklerim mutlaka gelir, gelmezse?
bırakırım daha vakti değilmiş diye..
Biryerde vakit yok diyorsun , ? bir yerde vakit çok nasıl oluyor?
İman konusu ciddi inanmadan olmaz ama bilmediklerin bilmezsen sual olmaz...
Teşekkürler, Can

Değerli üyelerimiz konu açarken, eklerken, yazmadan önce önemli kelimeler ile sitemizde arama yapalım. Yazımızı kontrol edelim, sonra ekleyelim O değerli, güzel vaktin(m)iz kaybolmamış, zayi olmamış, israf etmemiş oluruz olursunuz.

Mesela bu sorunun cevabı sahih kaynaklarla beraber sitemizde muvcutmuş

[center][b]
Müslümanların ve kitab ehli olan Yahudî ve Hıristiyanların, kadın dahi olsalar, Besmele ile (Allah'ın adını anarak) boğazlayacak oldukları hayvanların, eti yenen hayvanlar olmak şartıyle etleri yenir. Besmele tam kesim anında olacaktır, bu şarttır. Kesim anında bir şey yemek suretiyle veya başkası ile konuşmakla önceki besmeleye ara verilerek meclis değişirse, bu yeterli olmaz. Yeniden Besmele getirmek gerekir.
Müslüman veya kitab ehlinden olan ve Bismillah demeye gücü yeten bir çocuğun veya delinin, dilsizin, sünnetsizin ve sarhoşun Besmeleyle kesecekleri bu tür hayvanların etleri de yenebilir.
Besmelenin unutularak terk edilmiş olması zarar vermez. Hatta kitab ehlinin Besmele deyip demedikleri bilinmediği takdirde de kestikleri eti yenen hayvanlar helal olur. Çoğunluğun görüşü budur.
Mecûsîlerin, putlara tapanların, hak dinden çıkanların (mürtedlerin), Besmeleyi kasden terk eden müslümanların veya kitab ehlinin kestikleri yenemez. Bu hayvanların etleri haram olur
Kurban Bayramında, kesilmek üzere satın alınmış kurbanlık hayvan, nahr (kurban kesme) günlerinde kesilmemiş olsa, o hayvan mevcutsa aynını sadaka vermek gerekir. Helak olmuşsa kıymetini sadaka olarak fakirlere vermek icab eder, ertesi seneye bırakılmaz.

Faydalanılan eserler
Dürretül vaizin, Nimet-i islam, Büyük islam ilmihali, Ruh'ul-beyan, Tefcirüt-tesnim, Dua ve ibadetler risalesi,
Kitab-üz-zebaihi vel uhdiye(evliyaefendi), Fazilet neşriyat muhtasar ilmihal.


İşte burdaymış http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,24729.msg246798.html#msg246798


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com