Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Allah sevmez demek

Allah sevmez demek

Sual: Cocuklari terbiye ederken, hirsizlik edeni Allah tas eder, yalan söyleyeni Cehennemde yakar gibi sözler söylemek uygun mudur? Yahut bunun tersini mi söylemek gerekir? Mesela hirsizlik etmeyeni, yalan söylemeyeni Allah sever mi demek gerekir?

CEVAP

Hirsizlik edeni tas eder denirse, o da hirsizlari görünce bunlar niye tas olmadi diye düsünerek ana babasina itimadi kalmayabilir. Hem Allahü teâlâ, gerçekte de kötülük edenleri tas etmiyor. Hep, sunu yapmazsan Allah seni sevmez diye devamli söylenirse, bu sefer de, sevmezse sevmesin diyebilir. Iyilik edenlerin Cennete, kötülük edenlerin Cehenneme gidecegini uygun bir dil ile anlatmak gerekir. Her yanlis hareketine Allah seni söyle yapar demek uygun olmaz. Iyilik edince ödüllendirmeli, kötülüklerin ise bazisini görmemeli. Kötülügü de uygun sekilde cezalandirmali.

Yanlis okumak
Sual: Bazilari namazda yanlis okudugumu, bu namazlarin kabul olmayacagini, bazilari o kadar yanlisligin zararinin olmayacagini söylüyorlar. Ne yapmaliyim?

CEVAP

Herkesin sözüne itibar edilmez.Bir kimsenin namazda okudugu, dokuz âlime göre yanlis olsa, bir âlime göre dogru olsa, bunun namazi bozuldu denmez. (Tergib-üs-salat)Arapça veya tecvid bilmeyen Müslümanlarin, harflerin mahreçlerini tam gözetemeyeceklerinden yanlis okumalarinin af edilecegini yani böyle kilinan namazlarin sahih olacagini bildiren âlimler vardir. Bunlara göre harfleri çalistigi halde çikaramayanlarin namazlari sahih olur.

Dine uymayan akraba
Sual: Yakin akrabalarim, hatta kardeslerim ve anam babam, benim namaz kilmamla ve tesettüre riayet etmemle alay ediyorlar. Dinimizin emirlerini gericilik olarak görüyorlar. Bunlari ziyarete gitmem sart midir?

CEVAP

Müslümanlikla baglarini kopardiklari için, ziyaretlerine gidilmez, akrabalik hakki diye mesul olunmaz. Islamiyet'e uymayi, ibadet yapmayi ve haramlardan sakinmayi begenmeyen ana baba ve akrabanin evine gidilmez. (S. Ebediyye)

Kaylule
Sual: Kaylule nedir? Ne zamana kadar yapilir?

CEVAP
Kaylule, ögle vakti uyumak demektir. Ögleye dogru kaylule yapmak, yani biraz uyumak sünnettir.(Mevahibi ledünniyye)Kaylule, ögleden sonra da yapilabilir. (Mizan)

Vitrin vakti
Sual: Yatsiyi kildiktan sonra vitri baska elbise ile kilan, yatsiyi kildigi elbisenin necis oldugunu görse, vitri de iade eder mi?

CEVAP

Evet. Cünkü vitrin vakti, yatsi namazindan sonra baslar, sabaha kadar devam eder.Ancak, ben o namazi yani necis elbise ile kildigim yatsi namazini Maliki mezhebine göre kildim diye niyet ederse, iki namazi da iade etmesi gerekmez. Cünkü Maliki'de necis elbise namaza mani degildir.

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile

Bilgi için teşekkürler


Bilgi için teşekkürler


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com