Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ASKER SORUSU???

Ben asker bir kardeşimizin bu sitedeki kardeşlerimize bir sorusu var.Onu sizlere iletmek istiyorum.Konu hakkında bilgisi olan kardeşlerimizden yardımcı olmasını isteyeceğim.Kardeşimizin sorusu şöyle;'Başkaları tarafından içki içilmiş bir bardakla yıkandıktan sonra su,çay vs. içilmesi uygunmudur.(Yada caizmidir)Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.Vereceğiniz cevaplar çok önemseniyor.Asker kardeşimiz bu yüzden çay dahi içmiyormuş.Yardımcı olursanız sevinirim.
ASKER KARDEŞİMİZİN SİZLERE SELAMI VAR DUALARINIZI BEKLİYOR!!!......

Ve Aleyküm Selam...

Bu soru için cevap olarak İslam Fıkıh ansiklopedisindeki "İçki Kapları" meselesini aynen alıntılamayı uygun gördüm.

Pis olan eşyayı, durumuna göre çeşitli temizleme yolları vardır. Buna göre içerisine su çekme özelliği bulunmayan, cam, porselen, maden kaplar üç defa iyice yıkamak ve kurulamak suretiyle temiz olurlar. Çömlek gibi su çeken kaplar ise pis bir maddeden temizlemek için yakmak ya da, içinde su kaynattıktan sonra ayrıca yıkamak gerekir. ( Kurtubi VI/78)

Sa'lebe'nin naklettiği bir hadiste denir ki; "Ey Allah'ın Rasûlü, dedim.. Biz ehli kitabın bulunduğu bir ülkedeyiz. Ne yapalım, onların kaplarında yiyip içebilir miyiz?" Çünkü onlar tencerelerinde domuz pişiriyor, kaplarında şarap içiyorlardı. ( Aynî XVN/211) Buyurdular ki: "Başkasını bulabiliyorsanız onlarda yemeyin, bulamıyorsanız onları yıkayın ve onlarda yiyin." ( Buhâri, zebâih 4,10,14; Müslim, sayd 8; Ebû Dâvud, edâhi 23 ve başkaları)

Bu hadise göre başka kapların bulunması halinde böyle pis kapların kullanılması mekruhtur. Ama buna rağmen fıkıhçılar, yıkanması halinde -başkası bulunsun bulunmasın- bunda bir kerahet görmemişlerdir. Bunu, Allahu a'lem, şöyle anlamak gerekir: Küffâr beldesindesiniz. Onların kaplarınâ kısa bir süre ihtiyacınız olacak. Bu durumda, varsa kendi kaplarınızı kullanın. Kendinizin varken onlarınkini kullanmanızın gereği olmaz, kullanırsanız mekruh olur. Ama her nasılsa içine pis bir madde konmuş olan bir kap atılmaktansa, yıkanıp kullanılması daha iyidir, onu kullanmak mekruh olmaz. Çünkü malı zâyi etmek haramdır.

İslam Fıkıh Ansiklopedisi

Dolayısı ile asker kardeşimiz içki içilen bardakları güzelce yıkayarak çayını içebilir.


Dolayısı ile asker kardeşimiz içki içilen bardakları güzelce yıkayarak çayını içebilir.
:) :) :)
;) ;) ;)
"Faruk Hocam emeğinize sağlık.Allah razı olsun.Cevabınızı kardeşimize ileteceğim.Çok açıklayıcı olmuş."
Çok teşekkürler

Askerde takva takılırsanız açlıktan ölebilebilirsiniz : )

O yüzden mutedil hareket etmekte fayda var. Mesela tavuk ve hindi eti kesinlikle yenmemelidir. Bunun askerlikle bir alakası yok, islami bir hassasiyet meselesi. Askerde bu iki et çok çıktığı için dedim.
Kırmızı etde çok çıkıyor. Burada takva olarak yemeyenlerde var ama hüsni zan ederek ve galebei zanna hükmederek yiyen arkadaşlarımızda oluyor.
Aslında asker arkadaşlara din dersi diye bir yazı çalışması yapmak lazım. Malum arazide sağda solda dar vakitte namaz kılmak durumunda kalınabiiliyor, banyo yapılması gerekebiliyor dağın başında. Buralarda nasıl hareket edilmeli diye bir çalışma çok yararlı olur.
Hani Piri reis diyorya yazmak için neyiniz eksik diye. Biraz üşengeçlik o kadar. ::)

hinzir kesilen bicak kullanilirmi veya bir tabakta hinzir yenmis o tabak kullanilirmi? :-\

'Bugün size temiz olan şeyler helâl kılındı. Ayrıca Ehl-i kitabın yiyeceklerinden yemek size helâl kılındığı gibi, sizin yiyecekleri­nizden yemek de onlara helâl kılındı...' (Mâide 5/5).

63/371- Ebû Sâ'lebe el-Huşenî'den (Radiyallahü anh); [1]

Rasûlullah'a (Sallallahü aleyhi ve sellem) dedim ki:

'Ey Allah'ın Rasûlü! Biz gittiğimiz yerde Yahudi, Hnstiyan ve Mecû-si toplulukların yanına uğrayan göçebe bir toplumuz, (oralarda) bu kişilerin kaplarından başkasını da bulamıyoruz, (ne yapalım?)'

Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:

"Eğer başka kap bulamazsanız bunları su ile yıkayın, sonra o kaplar­dan yeyin ve için"

Ebû Sa'lebe'den gelen diğer rivayet:

Rasûlullah'a (Sallallahu aleyhi ve sellem) dedim ki:

'Ey Allah'ın Rasûlü! Biz Ehl-i kitaba ait topraklarda yaşıyoruz ve on­lar da domuz eti yiyor, şarap içiyorlar. Onların kaplan ve tencerelerinden nasıl faydalanabiliriz?'

Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:

"Eğer başka kap bulamazsanız onları yıkayın, sonra içinde (yemek) pişirin ve ondan (su) için!"

Rasûlullah, kâfirlerin davetlerine gider ve kaplarından onlarla birlikte yemek yerdi. Zira O bir peygamberdi ve sosyal yönü çok güçlü olmalıydı, kendisi insanî ilişkilere çok önem verir, her düşünceden insanlarla oturur, konuşur ve onlarla ye­mek yerdi. Onun hayatı, tüm Müslümanlar ve özellikle davetçiler için önemlidir. Dünya toplumları da, değişik kesimlerden insanlarla olan medenî ilişkilerini devam ettirmelidirler.

Ancak kâfirlerin kapları Müslümalarm eline geçtiğinde, yıkamadan kulla­nılmaması tavsiye edilir. Çünkü bu insanlar kaplarım domuz eti ve şarap gibi şeyler­de kullanmış olabilirler. İslâm'a göre bunlar pistir, haramdır ve ihtiyaten kaplan yıkanmalıdır. (Hadis-i şerif'in açıklaması, El-Müsned)

_____

[1] Sened:

Sahih: Müsned, IV/193, H.no: 17662 (Bu senedi, Haccâc sebebiyle basendir); İkinci rivayet; IV/193-194,H.no: 17666; Benzer rivayet için bk. ÎV/193, H.no: 17660; İV/] 95, H.no: 17679, 17681. Buharı, Zebâih, 4; Müslim, Sayd, 8; Ebû Dâvûd, Sayd, 23. H.no: 2857; Et'ıme, 45, H.no: 3839; Tirmizi, Sayd, 1, H.no: 1464 (Tirmizî, hasen-sahih hükmünü belirttikten sonra, Ebû Sa'lebe'nin (Radıyallahü anlı) İsminin Cürsünı (Cürhüm) b. Nâşib veya Cürsüm (Cürhüm) b. Kays olabileceğini söyler); Et'ıme, 7, H.no; 1796-1797; Tayâlisî, s.136, H.no; 1014; îbn Mâce, Sayd, 3, H.no: 3207; Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, XXII/217, H.no: 580; Müsnedü'ş-Şâmiyyîn, 1/444, H.no: 783.

Müsned'in bazı nüshalarda senedde kalb bulunmaktadır, yani Yezid ile Haccac İsim­leri yer değiştirmiştir. Yezid b. Ertâd isminde bir râvi yoktur. Haccâc b. Ertâd ise İbn Hacer'in ifadesiyle saduktur, hata ve tedlisleri çoktur. (Bk.Takrtb, Trc. no: 1119) Ancak hadis diğer rivayetlerle kuvvetlenmiştir. Hadisin avlanma ile ilgili bölümü Sayd konusunda 2/6726. ha­diste zikredilecektir.

Abdullah b. Amr'dan şahidi için bk. l/6725.hadis.

tesekkür.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com