Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


yardımcı olursanız sevınırım ...

sehiv secdesınde ettehıyyatuden sonramı selam vererk yapacaz yoksa salli,barik surelerını okudaktan sonramı bazı hocalar boyle dıyo bazıları baska kafam karıstı aydınlatırsanız sevınırım...

Son oturuşta yalnız Tahiyyat okunduktan sonra iki tarafa selam verilir...

Yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdesi yapmak daha faziletlidir.Bundan dolayı,cemaatla kılınan namazlarda cemaatin yanlışlıkla dağılmaması için,yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdesi yapılması tercih edilir.(Büyük İslam İlmihali,Ömer Nasuhi Bilmen)

Aslında "yolcu" kardeşim gerekli cevabı vermiş; ben de kısaca ilavede bulunmak istiyorum.

"Salli-Barik" dualarının namaz oturuşunda mı yoksa sehiv secdesi oturuşunda mı okunacağı hususunda iki görüş var. Hanefî fakihlerinden Kerhî'ye göre salavat duası, sehiv secdesi ka‘desinde okunur. Tahâvî'ye göre ise, selâm bulunan her ka‘dede, salavat duasının okunması gerekir.

Kerhî'nin görüşü daha sahih, Tahâvî'nin görüşü ise daha ihtiyatlı görülmüştür. Bir kısım âlimlere göre, imam hakkında Kerhî'nin görüşü evlâdır; çünkü imam tezce selâm verince halk imamın sehiv secdesi yapacağını sezer ve dikkatli davranır. Münferid hakkında ise Tahâvî'nin görüşü evlâdır. (T.Diyanet Vakfı İlmihali, c.1, s.59-91)

Dolayısıyla tek başına kılarken "Salli-Barik" dualarını okuduktan sonra sehiv secdesi yapmakta da herhangi bir beis yok. Hem sehiv secdesinden önce hem de sonra okunabilir. İmamın ise yalnızca tahiyyat okuduktan sonra sehiv secdesi yapması uygun olan görüş.

RABBIM razı olsun aydınlattıgınız için tesekkurlerr...

[b][b]SEHVSECDESİ

[color=purple]Sehv, yanılma secdesi

Namazda birkaç kere secde-i sehv îcâb etse bir kere yapmak yetişir. İmâmın yanılması, kendisine uyanların da secde-i sehv yapmalarını gerektirir. İmâma uyan yanılırsa, kendisi imâmdan ayrı secde-i sehv yapmaz.



Secde-i sehvi yapmak için, tehıyyat okunup, bir tarafa selâm verildikten sonra, iki secde yapıp oturulur ve (Tehıyyât), (Salli ve bârik), (Rabbenâ) duâları okunarak namaz tamamlanır. İki tarafa selâm verdikten sonra veya hiç selâm vermeden de secde-i sehv yapılabilir.

Namazda oniki şeyin değişmesi, az ve çok yapılması secde-i sehve sebep olur:

1- Oturması lâzım gelen yerde kalkmak.

2- Kalkması gereken yerde oturmak.

3- Sesli okuması îcâbeden yerde, yavaş okumak.

4- Yavaş okuması gereken yerde, sesli okumak.

5- Duâ okunacak yerde, Kur’ân-ı kerîmden okumak.

6- Kur’ân-ı kerîmden okunacak yerde duâ okumak. Meselâ, Fâtiha sûresi yerine Ettehıyyâtü duâsını okumak gibi. Burada Fâtiha terk edilmiş oluyor.

7- Namazı tamamlamadan selâm vermek.

8- İlk iki rek’atte, Fâtihadan sonra zamm-ı sûre okumamak.

9- Bayram namazı tekbîrlerini terk etmek.

10- Vitr namazında kunut duâsını terk etmek

biliniyordur ama ek bir bilgi vermek istedim...


ALINTI:www.turk.ch

allah razı olsun bilgiler için teşekkürler..


allah razı olsun bilgiler için teşekkürler..



hepimizden kardeşim..

ALLAHIM razı olsun bılgılerınız için araştırıp bulmanız benı ve kardeslerımı aydınlatmanız için razı olsun RABBİM iyiki varsınız...


ALLAHIM razı olsun bılgılerınız için araştırıp bulmanız benı ve kardeslerımı aydınlatmanız için razı olsun RABBİM iyiki varsınız...


sende kardeşim


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com