Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Namazla iligili

Selamun aleykum,

bende aranizda yeni uyeyim, yazmakta cok cekiniyorum ama bir kac kisiye soracagim sorulari sordum bir cevap alamadim beni buraya yonlendirdiler
mecbur kaldim buraya yazmaya

ben namaz kilmaya yeni basladim ama dogrumu kiliyorum yanlismi kiliyorum bilmiyorum cevremden duyduklarimla kilmaya calisiyorum

namazda ilk rekatta subhanekeyi okumadan once euzu besmelemi cekiyoruz yoksa besmelemi?
fatiha basinda besmele mi? euzu besmelemi?

ikinci rekatta besmele cekiliyormu? tekrar subhaneke okicakmiyim yoksa direk fatihami?

bi sure okumayi unuttugumda selam verdikten sonra tekrar oturup sadece ettehiyatu mu okicam?

namazim bittikden sonra hangi dualari okumaliyim?

teravih namazi yada imam la namaz kildigimda ben namazda neler okumaliyim?
namazdan sonra neler okumaliyim?

yatsinin fitir cavipte hangi sureleri okuyorum ucuncu rekatta?

birde evvabin, duha, teheccud namazi kiliniyormus
bunlarin niyeti nasil olacak? ozel duasi varmi?

bunlari ogrenmek istiyorum Allah rizasi icin, ben namazlarimi guzel ve yanlissiz kilmak istiyorum lutfen beni aydinlatmanizi istiyorum

Allaha isrmaladik

Ve aleyküm selam, hoşgeldiniz...

Sorunuz bana ulaşmıştı; ancak forum içerisinde mesajınız olmadığı için özel mesaj kotanız dolmuştu, bu nedenle sorularınıza cevap yazamadım.

Namazda ilk rek'atte "Subhaneke" duasını okumadan evvel hiçbir şey okunmaz, "Eûzü Besmele" de çekilmez. "Subhaneke" duası okunduktan sonra "Eûzü-Besmele" okunur, ardından Fatiha-i Şerife okunur. İmam ile kılarken cemaatin yalnızca "Eûzü" okuması tavsiye edilmiştir.

İkinci rek'ate başlandığında "Subhaneke" okunmaz. Yalnızca "Besmele" ile Fatiha-i Şerife'ye başlanır. İmam ile kılarken cemaat yine bir şey okumaz.

Zamm-ı Sûre okumayı unuttuğunuzda vacibi terk ettiğiniz için sehiv secdesi yapmanız gerekecek, bunun için "ettehıyyatü" okuyup sağa ve sola selam verip iki secde yapmalısınız. İmam ile kılarken İmam Efendi yalnızca sağa selam verir.

Yatsı namazından sonraki Vitir namazında Zamm-ı Sûreden sonra elleri bağlı bulunduğu konumdan aşağıya salıp tekbir lafzını eller aşağıda iken başlamak suretiyle tekbir alınır. Ardından kunut duaları okunur. Kunut dualarının akabinde Salat-ı Münciye okunması tavsiye edilmiştir.

Namazın sonunda okumanız gereken dualar ile alakalı bir makaleyi daha uygun gördüm.

Halis ECE

Namazların sonunda okuduğumuz tesbih-tahmid-tekbir ve tehlilin fazileti

“Bir gün, başta Hz. Ebû Zerr (r.a.) olmak üzere, muhâcirlerin fakir olanları Sevgili Peygamberimiz’e (s.a.v.) gelerek şöyle dediler:

— Yâ Resûlellah, varlık sahipleri yüksek dereceleri ve daimî nimetleri alıp gittiler. Çünkü onlar da bizim gibi namaz kılıyor, oruç tutuyor; ayrıca bizden fazla olarak sadaka veriyorlar. Biz ise veremiyoruz. Onlar köle âzâd ediyor, biz edemiyoruz.

Ashâbından bunları dinleyen Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.), onların gönlünü şu mübarek ve müjdeli sözleriyle aldı:

— Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiç kimse sizden faziletli olamaz. Meğer ki sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra 33 kere ‘sübhânallâh’, 33 kere ‘el-hamdülillâh’, 33 kere ‘Allâhü ekber’ dersiniz, tamamı 99 eder. Yüzüncüde, “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemût. Biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr’ dersiniz; günahlarınız, denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur.” (1)

Tesbihlerden önce Âyetü’l-Kürsî okunur. Taberânî’nin (rh) rivâyet ettiği bir hadîs-i şerifte, “Kim her farz namazın peşinden Âyetü’l-Kürsî’yi okursa, diğer namaza kadar Allâh’ın zimmetinde olur” buyrulmuştur. Hatta bununla beraber İhlâs-ı şerif ve Muavvezeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerinin de okunacağına dair deliller vardır. Nitekim Fahr-i âlem Efendimiz (s.a.v.), Ebû Ümâme’den (r.a.) rivâyet edilen bir haberde şöyle buyurmuşlardır:
“Kim ki her farz namazın peşinden Âyetü’l-Kürsî ile İhlâs sûresini okursa, onun cennete girmesine ölümden başka bir şey mâni olamaz.” (2)

Ukbe bin Âmir (r.a.) de, "Resûlüllah bunu her namazın sonunda, Felak ve Nâs sûreleri ile birlikte okumamı emretti” demiştir.

Ulemâdan bazıları, “Bu sûrelerin okunmasında, bir namazdan diğer namaza kadar kötülüklerin def‘edilmesi hususunda büyük sır vardır” diyerek, bunun sebep ve hikmetine dikkat çekmişlerdir.

***

Cem‘u’l-Fevâid’de nakledildiğine göre, Hz. Ali (r.a.), hayatında namazların arkasındaki tesbihleri hiçbir vakit terk etmemiş; sadece Sıffîn Harbi gecesinde bir veya iki namazın arkasında, zarûret hâlinde/mecbur kaldığı için terk etmiştir.

Namazdan sonra yapılan bu tesbih-tahmid ve tekbir'lerin ve tehlil'in sessizce yapılması sünnettir. Çünkü, Asr-ı Saâdet’te ve Hulefâ-i Râşidîn devrinde zikir ve duâ sesli olarak yapılmazdı. Ancak cemaat câhil olursa öğreninceye kadar seslice, öğrendikten sonra gizlice yapılmalıdır. (3)

İbn Âbidîn rahımehüllah muhallet eseri Reddü'l-Muhtar'da diyor ki:
“Namazdan sonra Âyetü’l-Kürsî’yi, İhlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini okuyup, 33’er kere sübhânallah, elhamdülillah, Allâhü ekber demek, yüzüncüde tehlil getirip duâ etmek ve duâyı ‘Sübhâne Rabbike Rabbi’l-ızzeti ammâ yesıfûn. ve selâmün ale’l-mürselîn ve’l-hamdü lillâhi Rabbi’l-âlemîn’ ile bitirmek müstehaptır.”

Hâsılı bütün bunlar, iki cihan serveri Efendimiz’in (s.a.v.) sünnetidir; bazılarının, “bid‘at ve uydurmadır, Hz. Peygamber’in uygulamasında bunlar yoktur...” gibi eveleyip-gevelemeleri, tamamen zırvadan ibarettir. Zırva ise, atalarımızın tabiriyle te’vil götürmez. O bakımdan bu gibi sözlere kulak asmayıp, duadan önce, yukarıda anlatılan tesbih-tahmid ve tekbirleri belirtilen adetlere göre okumak, ardından da tehlil getirmeyi ihmâl etmemek gerekir. Sünnete uygun olan tatbikat budur.

DİPNOTLAR

(1) Müslim, Mesâcid 146; Sübülü’s-Selâm, 1, 198
(2) Sübülü’s-Selâm, 1, 120
(3) el-Fetâvâ’l-Kübrâ, 1/158

teravih namazi yada imam la namaz kildigimda ben namazda neler okumaliyim?
namazdan sonra neler okumaliyim?
demişsiniz

İmamla beraber kıldığınızda yukardada anlattığım gibi sübhaneke euzü besmele okursun gerisini imama bırakırsın
gerisini imam okur...Rukudaki ve secdedeki ve tahiyyattaki okunması icab eden şeyleri gizlice okuruz namazdan sonra ne okuyacağımızı yukarda açıkladım zaten...

sagolun Allah razi olsun
Allah ne muradiniz varsa versin
ben yanlis okuyormusum.

peki hani imamla namazi kildik selam verdik bitti sonra imam sesli bazen icinden fisildayarak biseyler okuyor o tesbihler cekiniyor subhanallah elhamdulillah allahuekber sonra “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemût. Biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr’ diyor orda herkes ellerini aciyor, burda ne okumaliyiz?

Burada da bildiğimiz duaları veya ne muradımız varsa Allah tan diliyoruz kardeş,selametle.

tamam anladim

Allah razi olsun cok tsk ederim

bu arada cok hos buldum

Allaha ismarladik

namazla ilgili buradan da yardım alabilirsiniz.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com