Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


sii imamin arkasinda namaz olurmu

sii imamin arkasinda namaz kilmanin olacagini söyleyenler olmakta , böyle bir namaz olurmu, böyle söyliyen kisilere güvenilirmi?

Bazı ters görüşlü kimseler bu hallerinden dolayı kâfir olmuyorlarsa, onların arkasında namaz kılmak tahrimi mekruhtur deniyor Fetevâyi Hindiyye'nin imâmet bahsinde.

Fasıkın arkasında namaz kılmakta tahrimen mekruhtur. Eğer bir kimse şefaati, kabir azâbını ve hafaza melekleri vs. inkâr ediyorsa onun arkasında namaz kılınmaz. (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Fetevâyi Hindiyye)

***

Şia'nın öyle görüşleri vardır ki, biz onları Müslüman addedemeyiz. Mesela onlar Kur'an-ı Kerîm'in bir kısım ayetlerinin "Sünnî"ler tarafından saklanıldığını iddiâ ederler. Kaldıki Ehl-i Sünnet itikâdının "Sahâbe-i Kirâm" gibi oldukça hassas ve baş mevzûlarında ciddi problemleri vardır. Bu sebeple bu tür itikâdi sapıklık içinde olanlar arkasında namaz kılınmaz.

Allah (c.c.) razi olsun...

Şia'nın öyle görüşleri vardır ki, biz onları Müslüman addedemeyiz.


Şia,ehl-i bid'adandır,fırka-i dalledendir....Buna bir sözüm yoktur.
Ancak;''müslüman addedemeyiz'' demek, ne demektir? Bu ifadeniz sizi ve okumakla taraftar olan bizleri mesul etmez mi?
Acilen cevap isterim.
Selam ve dua ile.....

Yolcu kardeşim, öncelikle selamlar... Zannederim bayağı bir zamandır selamlaşamadık. Sonra da mesajına ilişkin kısaca bir şeyler sormak isterim.
1. Şia kaç fırkadır/kısımdır?
2. Hepsinin Ehl-i Sünnet'ten ayrıldıkları hususlar sadece amelde midir, yoksa itikaden de dalalette olup iman çemberinin dışına taşanlar da var mıdır?
3. Varsa bu güruhu İslâm eddedip arkalarında namaz kılabilir misiniz?
4. Bu meyanda Gulat-ı Şia ile Gurabiye fırkasının durumunu açıklar mısınız?
Teşekkür ederim.
Measselâm...

''Ve aleykum selam Hocam''

Sorularınız hakkında, ilmi sayılabilecek bir bilgiye sahip değilim.

Benim üzerinde durduğum nokta;ehli bid'a olan şia için kullanılan müslüman addedemeyiz ifadesidir.
İnsaf ile düşününüz!Günümüzde pek çok müslüman,bid'aları savunmakta,yaşamakta ve inanmaktadır. Biz,bu kardeşlerimizi müslüman addedemeyiz demek gibi bir hakka sahip miyiz?Hem böyle bir tavır; tebliğin ruhuna uygun mudur?
Ehl-i bid'ayı hakka davet etmek başkadır...Onları,İslamın dışına atmak başkadır...
Evet,ehl-i bid'a, ehl-i dalalettir. Her ehl-i bid'ayı müslüman addetmezsek;ortada müslüman kalmaz değil mi?
Ümidim odur ki;İttihad-ı İslam, hikmet-i ilahi ile gerçekleştiğinde;bütün ehl-i bid'a, Ehl-i Sünnetin düsturlarına muhalif tüm fikirlerini ve amellerini terkederler.
Şu an ise;onları, İslam dairesinden atmak;ehl-i küfre hizmet olur..
Teemmel!

Mukabil selam ve dualar...

Mukabil selâmlar sevgili yolcu kardeşim...

Sorularla ilgili bir şey yazman gerekmez. Çok da önemli şeyler değil bu ortamda... Ben zaten onları, senin soruna daha net cevap zemini teşkil etsin için sormuştum.

Üzerinde durduğun hususa gelince; gördüğüm kadarıyla diğer üyelerimiz de, ehl-i bid'at ehl-i küfürden sayılır demiyorlar. İfade etmek istedikleri şey; bid'at ve dalâletleri itikadi alanda olanların durumudur. Ki malumunuz, bunlara da senin-benim ya da birilerinin, "ittihad-ı İslâm", "ittifak-ı Müslimîn" adına da olsa Müslüman demesi işin mahiyetini değiştirmez. Biz ona sadece doğruyu anlatmak ve hidayeti için dua etmekle mükellef oluruz. Rabbimizin buyurduğu gibi, "Bir kalpte hem iman hem küfür ictima etmez". Birinin bulunduğu yeri diğeri derhal terk eder. Hakimiyet kiminse sultan da odur.

Merak etmeyin; kimse kimseyi İslâm dışına atamaz. Kimse kimsenin ipini kesemez. Hiçbir kimseye böyle bir salahiyet de verilmemiştir. Yeter ki kendisi, kavliyle-fiiliyle-haliyle o çerçevenin dışına çıkmasın.

Hasılı;

Facirin-fasıkın fısk u fücuru eğer amelinde ise, arkasında namaz kılmak caizdir. Ama fıskı itikadında ise caiz değildir.

Bilvesile tekrar selamlar...

Allah (c.c.) razi olsun hocam sizden ve diger paylasimda bulunan kardeslerimizden, vermis oldugunuz izahatlar icin...

buda gösteriyorki,sii imamin arkasinda namaz kilinir diyen kisilerede güvenmememiz gerektigi ortaya cikmis oluyor...

Sayın Hocam,cevap verme nezaketinizden dolayı çok teşekkür ederim.

İtikadi mevzularda fazlaca hassas olduğum için;cümleleri ince eleyip sık dokuyorum,biraz da kalın kafalılık var...

Mesele anlaşıldı ki;müslüman addetmemekle, kafir addetmek aynı şey değildir.

Yolcu kardeş başta olmak üzere selamlar,

Bundan yaklaşık 10 yıl önce üniversitede okuduğumuz yıllarda 4 arkadaş şia üzerine araştırma yapıp halka açık panelde bunları beyan etmiştik. (Hatta iran sefaretinden de farisi kaynaklardan da istifsde ettik) Bu sebeble mevzuya biraz hakim sayılırız. Halis beyin sorularında Gulatiye Gurrabiye başta olmak üzere o kadar sapkın kol varki okumayınca bilemiyor insan. Bizim tesbitimize göre Şia nın tam 47 dalı var. (Türkiyede kilerde dahil) Bunların bazıları yolcu kardeşin dediği gibi aşırı değiller. Ama hele aşırıları varki haşa, Hz.Ali=Tanrıdır diyen Tanrının oğlu diyen den tutunda aşağı doğru gelin...Şimdi bu düşüncedeki adama nasıl müslüman diyeceğiz?
Zaten Hz. Ali efendimiz şahadetinden önce ibni sebe adlı yahudi dönmesi gelip Hz. Ali Efendimize secde edip sen (HAşa) Allahın oğlusun deme cüretini göstermiş ve Hz. Ali Efendimizce cezalndırılmıştır. ama ne yazıkki bu fitneye sebeb olan bu ibni sebeciler şianın temelini atmışlardır.
Elbette Şianın tamamı aynı düşüncede değildir ama malesef sıkıntılı yanları çoktur. Panelde 4,5 saat anlatmamıza rağmen bitirememiştik.
Selamlar

Ve Aleykum Selam...

Gecikmiş teşekkürler silsilesinden...

Sevgili aladin, yolcu ve osmanlı... İlginiz ve katkılarınız, özellikle de dularanız için şükranlar...
Selam ve mukabil dualarımla...


sii imamin arkasinda namaz kilmanin olacagini söyleyenler olmakta , böyle bir namaz olurmu, böyle söyliyen kisilere güvenilirmi?


dostum alattin,,, aklını başına alhaddi aşma çok tehlikeli mesajlar veriyorsun benden uyarmak amman dikkat...
kimin haddine ki 4 mezhebi hak bilmek ve kabul etmek he?? hiç bir imam böyle birşey dememiştir ve imamı azam ebu hanife imamı cafer sadık,tan ders almıştır.... ve La ilahe illallah diyenler müslümandır DİYOR KURANI MECİD ..,,,,,,


dostum alattin,,, aklını başına alhaddi aşma çok tehlikeli mesajlar veriyorsun benden uyarmak amman dikkat...
kimin haddine ki 4 mezhebi hak bilmek ve kabul etmek he?? hiç bir imam böyle birşey dememiştir ve imamı azam ebu hanife imamı cafer sadık,tan ders almıştır.... ve La ilahe illallah diyenler müslümandır DİYOR KURANI MECİD ..,,,,,,


burdaki mesajlara bakilirsa kimin haddi astigi gayet net... bizim durdugumuz yerde ehlisünnet velcemaat ve 4 hak mezhep, buda gayet net... birde siz kendinizi bukadar net olarak ortaya koyarsaniz memmnun oluruz...

alattin, im ,,, ben yeterince net olduğum kanatindeyim,,,,,,, biz ne şiiler gördük yezid ten beter yezid, nede sünniler gördük seddamdan beter seddam,,,,,,ben elhamdulillah müslümanım bu bana yeterli ben her müslümanı kardeş bilirim ,,,, senide öyle görmek istiyorum ,,çünkü yeterinden fazla düşmanımız var zaten...


alattin, im ,,, ben yeterince net olduğum kanatindeyim,,,,,,, biz ne şiiler gördük yezid ten beter yezid, nede sünniler gördük seddamdan beter seddam,,,,,,ben elhamdulillah müslümanım bu bana yeterli ben her müslümanı kardeş bilirim ,,,, senide öyle görmek istiyorum ,,çünkü yeterinden fazla düşmanımız var zaten...


bakin bence düsmandan daha düsmani size haber vereyimmi, bizden gözüküp imanimiza musallat olanlardir...

sadece elhamdülillah müslümanim diyenle her hangi bir iliskim söz konusu degilse yeter... yok eger o kisiyle dini yönden bir isbirligi yapmam söz konusuysa o taktirde daha fazlasini bilmem lazim... her milletin iyiside vardir kötüsüde bunda hic süphe yok... ancak dikkat edilmesi gereken sapla samani birbirine karistirmamak gerek... günümüzde , müslümanim diyor hemde yeni resulün geldigini söylüyor, hem müslümanim diyor, kurandan baska seye ihtiyacim yoktur diyor, hem müslümanim diyor sadece kuran ve sünnet yeter diyor... bildigimiz müslümanlik bunlarin hic biri degildir... ben müslümanim derim ve edilleyi serriye ye (kitap, sünnet, icmai ümmet, kiyasi fukeha) tabi olurum derim... tabidirki sizin ille benim inancimi paylasmak mecburiyetinizde yoktur...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com