Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Satranç Oynamak Mekruh Mudur ?

Satranç oynamak mekruh mudur? Eğer öyle ise keraheti tahrime mi tenzihe midir ?Bununla ilgili hadisi şerifleri ve kaynaklarını beyan edebilir misiniz.?

Satranç oyunu Hanefi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre haramdır. Mâlum olduğu üzere bu gibi oyunlarda karşılık olarak alınan para da; kumara girmesi sebebiyle haramdır. Kıyas yoluyla bilardonun da bu hükümde olduğu söylenmiştir. Hatta çocukların sokakta oynadığı ceviz oyunları dahi aynı hükme bağlanmıştır. (Mehmet EMRE - Fetvalar)

Ayrıca Merhum Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihalinde; satrancın tahrimen mekruh (harama yakın mekruh) olduğu bildirilir ve bir hadis-i şerife:"Üç oyundan başka diğer bütün oyunlar (eğlenceler) müslümana haramdır. Bu üç şey, ailesi ile eğlenmesi, atını eğitmesi ve oku ile yarışmasıdır." bildirilmiş olduğu eklenir.

h.z Fatihin oynadığını, tarih kitapların da okumuştum VE DUYMUŞTUM eğer haram olsaydı padişahlar oynamazdı diye düşünüyorum ancak para pul gayesiyle oynamanın hükmü haram olabilir ama yinede araştırılsın diyorum ben ...

ÖBÜR OYUNLARI BİLEMEM AMA SATRANÇ KONUSUNDA NET BİR CEVAP İSTİYORUM ZAHMET OLMAZSA

Evet ben de merak ettim,para karşılığı olmadan oynuyoruz hep.

Ayrıca Merhum Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihalinde; satrancın tahrimen mekruh (harama yakın mekruh) olduğu bildirilir ve bir hadis-i şerife:"Üç oyundan başka diğer bütün oyunlar (eğlenceler) müslümana haramdır. Bu üç şey, ailesi ile eğlenmesi, atını eğitmesi ve oku ile yarışmasıdır." bildirilmiş olduğu eklenir.
teşekkürler ankebut kardeşim şimdi bu hadisi şerif mehaz alındığında burada bir oyun bölümü açılması da caiz olurmu acaba?


[/quote]

Hz. Fatihin oynadığını, tarih kitapların da okumuştum VE DUYMUŞTUM eğer haram olsaydı padişahlar oynamazdı diye düşünüyorum


Bu düşüncenize katılmak mümkün değildir.
Malumunuz,Peygamberler hariç,hiç kimse masum değildir.Velev ki;Hz.Fatih, satranç oynamış olsa bile, hüküm değişmez.
Padişahlar da günah işleyebilirler...
Nakledilen içtihad; doğrudur.
Eminim ki;araştırmadan, içtihadi konularda ahkam kesmek; molla cami müdavimlerine yakışmaz...

yolcu kardeşim ben ahkam kesmiyorum,kestiğimide hatırlamıyorum...

sadece geniş bir açıklama istedim bunu merak etmek te en doğal hakkım burada hepimiz kardeşiz ve birbirimizin hatasını birbirimiz kırmadan söylemek daha uygun olur kanaatindeyim mollacami mudavimlerinede bu yakışır değilmi?

O cümlemi yanlış anlamışsınız...
Soruya cevap veren kardeşimin araştırmadan ahkam kesmeyeciğini ifade etmek istedim...
Dikkat ederseniz;cümlenizin devamınada araştıralım demişsiniz...Ben de;cevap veren kardeşimin araştırmadan ahkam kesmeyeceğini söylemek istedim.Haşa! Sizin zaten ahkam kestiğinize dair bir ifadeniz yoktur.

ben yanlış anlamışım özür dilerim kardeşim :)

Hazreti Fâtih'in değilde, Yavuz Sultan Selim Han Hazretlerinin satranç oynadığı söylenir. Hatta bununla ilgili bazı efsânevi hatıralarda nakledilir. Onlar oynamışlar mıdır, oynamamışlar mıdır bilemiyorum. Ama güvenilir kaynaklarımızdaki bilgiler bu minvâl üzere.

Selam ve sevgiler...

Satranç, tavla, on üç taş, on dört taş, mekruhtur. Satrancın haricinde kalan diğer oyunların tamamı bilicma haramdır. Satranç ile oyunlar haramdır (ancak zekâsını geliştirmek için olursa haram olmaz). Eğer satranç ile kumar oynarsa kişiyi adil olmaktan düşürür, şehadeti kabul edilmez. Eğer kumar olarak oynamazsa şehadeti kabul edilir. İmam-ı Azam Ebu Hanife satranç oynayana selam vermekte beis görmedi. İmameyn ise hakaret olsun diye satranç oynayana selam vermeyi mekruh saydılar. Ancak zekâsını geliştirmek için oynarsa selam vermekte beis yoktur dediler. Gençlerin yaz günlerinde oynadıkları karpuz vuruşturma vs. eğer kötülüğe sebep olmazsa mubahtır. Cevahirulfetavi’de böyledir. “Fetavilhindiye C.5 S.352 – 326”

Kaynak= Kerahiyet ve İstihsan Kitabı \ Fahrettin AKYILDIZ

fatih- yavuz oynamışmıdır bilemem.yahu beyler tarih hadis fıkıh gibi nakli ilimler tahkik edilerek öğrenilir.ehl-i tahkık alimlerin kıtaplarından öğrenilir.

fatihin yavuzun oynayıp oynamaması bizi bağlamaz. bizi edillei şeriyye bağlar.

bıçak ,,,meselesi ekmek de keser insan da... çek çekebildiğin yere..

kardeşler fatih sultan ...yavuz sltan selim ve diğerleri evliyeullah dır şüphemiz yok onlar oynamamıştır diye yemin etsek yalan olmaz bence bu çok kerih bir iftiradır...kaldıkı vakitleride yoktur zannımca...bu arada ayeti celiledir vakti zayi etmeyin.....satranç vakti heba olduğuna ve içtima i zıddeyn cai olmadığına göre satrançda tahrimen mekruhtur

herşeyi günah kapsamına sokmayın sonra vebal altına girersiniz ki birileri zaten bu işleri yeterinden fazla yapmışlar ve hurafe doldurmuşlar sizler veya bizlerde kendi görüşlerimize göre günah veya mekruhlar icad etmeyelim alimallah bunun vebalilini veremeyiz.... peygamber efendimi,ze böyle sorular sorarlarmış bu günah mı bu mekruh mu diye verdiği yanıta DİKKAT== FAZLA SORU SORMAYIN.... VE BİZLERDE İSLAMI YAŞANMAZ HALE GETİRMEYELİM.

hiç kimse kafasından helal veya haram uydurmaz...hele hele bu sitedeki kendini bilen kardeşlerim asla uydurmaz...ama bazıları helal ve haramları kavramakta zorlanıyo....şunu söylemeden geçemeyeceğim..helal olan şeye haram...ve yine haram olan şeye helel demek insanı dinden çıkarır...muhafazanallah...BAZEN SUSMAK EN BÜYÜK İBADETTİR unutmayalım


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com