Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


kurban kesenin imanı..

bildiğimiz üzere bazı kimseler kurbanlığın kesimi için birilerine vekalet veriyor(kasap gibi...)burda vekaleti alan kişinin(kasabın) imanı kurbanın makbullüğüne zarar verir mi acaba...??bu konuda daha dikkatli davranılması gerekir mi..?

Soru: Ehl-i kitabın kestiği yenilir, deniliyor. Bunun dayandığı bir şart var mıdır?

Cevap: Elbette vardır. İslami boğazlama usulüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Bu usul, kesecek ehli kitabın (Hıristiyan veya Yahudinin) "Bismillah" veya bunun karşılığı olan bir sözü kendi diline göre söylemesi ve hayvanın boğazından kesmek suretiyle nefes ve yem boruları ile Vedecan adı verilen iki damarın kesilmesi gerekir. Bu usul terkedilecek olsa; yani "Bismi Rabbine'l-mesih" diyerek kesmiş olsa, bahsedilen borular ve damarlar kesilmiş olsa bile gene yenilmez. Veya hayvanın başına tokmakla vurup öldürdükten sonra boğazını kesmiş olsa "Natiha" durumuna geleceği için yenilmez. Birinci şıkta, o kimse "İsa aleyhisselamı Rab" kabul ettiği; ikinci şıkta, boğazlamayı peşinen terkettiği için kestiği yenilmez.

Soru: Ehl-i kitap bu usule riayet edecek olsa onun kesmesi, bir Müslümanın kesmesine denk olabilir mi?

Cevap: Meselenin çok hassas bir noktasından yakalamış oldunuz. Bu hususta İmam Malik'in görüşü, ehl-i kitap, bahsedilen şartları yerine getirse bile, Müslümanların yiyeceği hayvanı kesmesi caiz değildir. Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre kerahet vardır.(Mehmet EMRE - "Fetvalar")

Ayrıca Mecûsîlerin, putlara tapanların, hak dinden çıkanların (mürtedlerin), Besmeleyi kasden terk eden müslümanların veya kitab ehlinin kestikleri yenemez. Bu hayvanların etleri haram olur. (Ömer Nasuhi BİLMEN - Büyük İslâm İlmihali)

Allah(c.c) razı olsun..bu sene yaşadığım ufak bi durumdan etkilendim ve bu soruyu sormak istedim..daha dikkatli olmaya gayret ederim inşallah...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com